EIB financira obnovu javnog prijevoza u BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 24. ožujak 2021. u 22:00
Cilj je osigurati građanima jeftinije, pristupačnije i zelenije prometne alternative/SHUTTERSTOCK

Učinkovitiji gradski promet omogućit će prelazak putnika na korištenje javnog prijevoza, što će donijeti manje emisije štetnih plinova.

Da bi podržala tranziciju na održivije načine prijevoza Europska investicijska banka (EIB) osigurala je 40 milijuna eura za obnovu mreže gradskog prometa u Kantonu Sarajevo.

Financiranje pod najpovoljnijim uvjetima omogućit će modernizaciju i proširenje mreže tramvaja i trolejbusa zamjenom postojećih vozila i izgradnjom novih pruga i tračnica, javlja Indikator.ba.

Ta poboljšanja značajno će povećati sigurnost i smanjiti prometne gužve i onečišćenje zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i okolnim općinama.

Očekuje se da će uspostavljanje učinkovitijeg i pouzdanijeg gradskog sustava omogućiti prelazak putnika s privatnog na javni prijevoz.

To će pomoći da se smanji emisija štetnih plinova, razina buke i broj prometnih nesreća u Kantonu Sarajevo. Projekt će pridonijeti i ispunjenju Strategije EU za Zapadni Balkan i ispunjenju ciljeva klimatskih aktivnosti EIB-a za regiju, koji se odnose na održivi promet.

Liljana Pavlova, potpredsjednica EIB-a odgovorna za Zapadni Balkan, kaže da je kriza koju je prouzročio Covid-19 nametnula novi prioritet, osigurati da oporavak od pandemije bude zelen.

“Održiva mobilnost je ključni korak u tom pravcu i drago nam je da smo ugovorili financiranje ove značajne investicije za glavni grad Bosne i Hercegovine”, rekla je Pavlova.

Vjekoslav Bevanda, ministar financija i trezora BIH, izjavio je da je potpisan još jedan važan ugovor za projekt čiji je cilj poboljšanje kvaliteta života građana Kantona Sarajevo i doprinos zaštiti okoliša.

“Poznato je da Sarajevo pati od mnogih problema s urbanim transportom i prometnim gužvama, ali i s onečišćenim zrakom.

Ovaj projekt će pomoći u prevladavanju svih tih nedostataka”, rekao je Bevanda.

Johann Sattler, čelnik Izaslanstva EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, rekao je da su urbana mobilnost i održivi, zeleni gradski prijevoz visoko pozicionirani među ciljevima Europske unije.

“Ovaj projekt će podržati prelazak na ekološki prihvatljiviji javni prijevoz i osigurati građanima jeftinije, pristupačnije, zdravije i zelenije alternative u Sarajevu.

Kao takav, on pridonosi i kolektivnom naporu da se smanji onečišćenje zraka, što je glavna prijetnja klimi i zdravlju građana”, rekao je Sattler.

Komentirajte prvi

New Report

Close