DUTB počinje tražiti privatnog vlasnika za posrnulu Alpinu

Autor: Poslovni dnevnik , 25. kolovoz 2021. u 22:00
Zanimanje za preuzimanje Alpine već su pokazali strateški kupci iz inozemstva/Shutterstock

Poslovanje Alpine, koja se smatra jedinim preživjelim velikim slovenskim proizvođačem obuće, bilo je ozbiljno pogođeno zbog koronavirusa.

Slovensko Društvo za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB) započelo je postupak prodaje 100-postotnog vlasničkog udjela i svih svojih potraživanja u iznosu od 28 milijuna eura u tvrtki Alpina.

Društvo za upravljanje potraživanjima banaka, u vlasništvu države, smatra da je s gledišta poslovanja i tržišnih uvjeta pravo vrijeme za prodaju Alpine, jer je DUTB, kao jedini vlasnik kompanije još od 2015. godine, učinio sve što je u njegovoj moći kako bi se kompanija sanirala i stabilizirala.

Prodaja će trajati mjesecima

“Vjerujemo da će se razvoj Alpine moći nastaviti s privatnim strateškim vlasnikom”, rekli su iz DUTB-a, javlja RTV Slovenije.

Odgovarajući novi vlasnik trebao bi omogućiti tvrtki i grupi pristup novim tržištima i kanalima prodaje te bolju pregovaračku poziciju s dobavljačima i većim kupcima. Istodobno bi mogao optimizirati programe, proizvodne lokacije i kapacitete, neovisno o lokalnom okruženju.

“Strateški investitor bi imao veću mogućnost za optimizaciju, razvoj i modernizaciju svih unutarnjih procesa, kako za pojedinačno proizvodno mjesto, tako i na razini grupe”, dodali su iz DUTB-a.

2,5

milijuna eura uloženo je u novu opremu u tvrtki Alpina-Bromy

Prema neslužbenim informacijama Dela, do sada su zanimanje za preuzimanje Alpine pokazali strateški kupci iz inozemstva, koji se bave proizvodnjom sportske obuće, te domaći ulagači koji nisu iz tog sektora.

“U posljednjih godinu dana DUTB je primijetio povećani interes ulagača u sektor, dok je zanimanje financijskih ulagača stalno prisutno. Zbog osjetljivosti i složenosti imovine za prodaju, jer je riječ o važnoj i velikoj tvrtki, predviđen je dvostupanjski postupak prodaje, čija će izvedba trajati više mjeseci”, naveli su iz DUTB-a.

Društvo za upravljanje potraživanjima banaka postalo je jedini vlasnik Alpine 2015. godine nakon pretvorbe potraživanja u kapital, izvlaštenja Alpine Holdinga i pravomoćnosti prisilne nagodbe.

Godine 2006. država je prodala dionice Alpine Infond Holdingu 2, koji je kasnije preimenovan u Alpina Holding. Riječ je o tvrtki koju kontrolira Branko Podpečan, sin Milana Podpečana, predsjednika tadašnjeg Upravnog odbora Slovenskog kompenzacijskog društva (Sod), koje je prodalo svoj udio u proizvođaču obuće.

Najavljena otpuštanja radnika

Poslovanje Alpine, koja se smatra jedinim preživjelim velikim slovenskim proizvođačem obuće, te istovremeno trgovcem koji nudi uglavnom obuću vlastite proizvodnje, bilo je ozbiljno pogođeno pandemijom Covida-19 zbog zatvaranja trgovina i pada prodaje.

Krajem prošle godine najavljeno je restrukturiranje putem smanjenja troškova i dezinvestiranjem. Početkom ožujka ove godine najavljeni su otkazi za 18 zaposlenika, uz još 20 koji su otpušteni tzv. mekom metodom.

Alpina je poznati brend na području bivše Jugoslavije, i još uvijek je prisutna u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Posebno snažnu poziciju drži na tržištu Bosne i Hercegovine gdje ima većinsko vlasništvo u kompanijama Alpina-Bromy iz Tešnja i Alpina FOGS iz Sarajeva, a većinski je vlasnik i lanca trgovina Alpina BH, sa sjedištem u Sarajevu.

Alpina-Bromy u listopadu prošle godine proizvela je prve cipele iz tzv. brizganog programa. To je bila prva na taj način proizvedena obuća u BiH, jer se dotad u BiH i Tešnju primjenjivao samo tzv. lijepljeni program. U novu opremu uloženo je 5 milijuna maraka (oko 2,5 mil. eura).

Komentirajte prvi

New Report

Close