Mjesečno potroše 1.300 eura, od čega i država i otok imaju 65 milijuna eura na mjesec

Autor: Poslovni dnevnik , 14. listopad 2020. u 11:39
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Svaki od digitalnih nomada u zemlji bi i trošio, kupovao pa bi i plaćao porez. Još se, međutim, ne zna što će promjene zakona točno obuhvatiti od regulative kako bi se lakše dobila viza.

Hrvatska nije jedina u regiji koja bi mogla novoj rastućoj skupini zaposlenika omogućiti svojevrsnu vizu kojom bi imali slobodu rada na njenu području, pogotovo što se tiče njihovih prava kao stranih radnika.

Štoviše, neće biti prva, barem ako je suditi prema pisanju beogradskih Večernjih novosti, koje navode da bi Srbija vjerojatno bila prva zemlja u Europi koja bi projekt viza za digitalne nomade realizirala do kraja.

U tamošnjem Ministarstvu za rad i zapošljavanje najavili su da će predložiti promjene koje bi strancima, barem onima s bruto plaćom većom od 6500 eura najmanje šest mjeseci, osigurale srpsku radnu vizu.

Ona bi trajala, pišu Novosti, godinu dana, a osim što bi strancima omogućila bezbrižano poslovanje u Srbiji, značila bi dosta i za samu zemlju, u smislu promocije, ali i materijalno.

Svaki od digitalnih nomada u zemlji bi i trošio, kupovao pa bi i plaćao porez. Još se, međutim, ne zna što će promjene zakona točno obuhvatiti od regulative kako bi se lakše dobila viza.

“Stranaca koji ovdje žive, a rade na daljinu za strane kompanije, ima i sad u Srbiji, ali su za sistem nevidljivi”, kaže državna tajnica u Ministarstvu Bojana Stanić.

Navodi primjer indonezijskog otoka Balija (za kojim je nedavno posegnuo i Nizozemac Jan de Jong, poduzetnik koji se zalaže za prava digitalnih nomada u Hrvatskoj, op. ur.), gdje je čak 50.000 digitalnih nomada. Mjesečno potroše 1300 eura, od čega i država i otok imaju “vajde”, mjesečno 65 milijuna eura.

Srbija, ističe se, ima sve potencijale za privlačenje digitalnih nomada, koji se opisuju kao oni koje nisu ovisni o jednoj lokaciji, ured mogu imati bilo gdje, rade za sebe ili ih poslodavac ne mora nadzirati.

Novosti pišu da bi ih u Srbiju i Beograd mogle privući povoljne cijene i relativno niski mjesečni troškovi, te solidna brzina interneta, zadovoljstvo noćnim životom i sigurnošću.

“Izradili smo Skener digitalnih nomada u suradnji s UNDP-om, a u njemu su vize za digitalne nomade istaknute kao izuzetno važan faktor, no nisu jedini, jer bitna je i jasna regulativa te uključivanje nomada u IT zajednicu”, tvrdi direktor inicijative Digitalna Srbija Nebojša Đurđević.

Komentirajte prvi

New Report

Close