Priređivači igara na sreću plaćat će dvostruko veće naknade

Autor: Poslovni dnevnik , 14. veljača 2022. u 07:12
Priređivači igara na sreću u javnoj raspravi upozorili su da mnogi od njih neće moći izdržati značajno povećana davanja/SHUTTERSTOCK

Uvodi se registar osoba koje neće smjeti ulaziti u kockarnice i kladionice, kao što su korisnici socijalne pomoći, ovisnici o kocki, studenti s državnim stipendijama, te oni koji ne plaćaju alimentaciju.

Priređivačima igara na sreću u Crnoj Gori značajno se povećavaju sve vrste naknada koje plaćaju, uvode se stroži uslovi za dobivanje koncesije, priređivači će voditi evidenciju o svim isplatama dobitaka i izdavati potvrde, uvodi se i registar osoba koje neće moći sudjelovati u igrama na sreću i ulaziti u njihove objekte, kao što su korisnici socijalne pomoći, ovisnici o kocki, studenti koji dobivaju državne stipendije i osobe koje ne plaćaju alimentaciju.

Obvezna provjera dokumenata
To je navedeno u dugoočekivanom prijedlogu Zakona o igrama na sreću i nagradnim igrama koje je priredilo Ministarstvo financija, a u koji su uvid imale Vijesti.

Prema nedavno usvojenom Programu rada vlade, usvajanje tog zakona predviđeno je u drugom tromjesečju ove godine. Vlada očekuje da će novi Zakon o igrama na sreću donijeti u proračun 25 milijuna eura, gotovo dvostruko više nego dosad.

Prema toj novoj verziji zakona, kladionicama se povećava mjesečna naknada sa 500 na 800 eura po uplatnom mjestu i terminalu, kao i varijabilna sa 10 na 20 posto razlike između uplata i isplata.

Slično je povećanje naknada i kod ostalih vrsta priređivača, a uvedene su i nove godišnje markice od po 100 eura za svaki uređaj. Sve to znači da će priređivači igara na sreću plaćati dvostruko više nego dosad.

Istovremeno se priređivačima nameću stroži uvjeti i veći iznosi obveznog osnovnog kapitala i bankarskih jamstava.

800

eura po uplatnom mjestu i terminalu bit će mjesečna naknada za kladionice

Priređivači su u prethodnoj javnoj raspravi upozorili da mnogi neće izdržati značajno povećana davanja, da su ona već rekordna u odnosu na zemlje regije, kao i da povećanje naknade ne znači da će se povećati državni prihodi jer postoji veliki rizik od sivog tržišta.

Velika novost je uvođenje Registra isključenih osoba kojeg će napraviti Ministarstvo financija. To je popis osoba kojima se zabranjuje ulazak u prostore gdje se priređuju igre na sreću i sudjelovanje u igrama na bilo kojim platformama.

U tom registaru nalaziti će se svi članovi kućanstava koja su korisnici socijalne pomoći, osobe kojima je dijagnosticirana patološka ovisnost o kockanju, redovni studenti na državnom ili privatnom sveučilištu kojima je dodijeljena stipendija, osobe protiv kojih se vodi kazneni postupak zbog neplaćanja alimentacije, kao i oni kojima je sud izrekao zabranu sudjelovanja u igrama na sreću.

Nadležene državne institucije redovno će dupunjavati popis s imenima tih osoba. Zaposleni kod priređivača će od svakog igrača tražiti osobne dokument i provjeravati je li na popisu.

Te isključene grupe broje nekoliko desetaka tisuća građana kojima su zabranjene igre na sreću. Novi zakon rješava i staru dvojbu koliko objekti u kojim se priređuju igre na sreću mogu biti udaljeni od obrazovnih ustanova.

Osniva se državna lutrija
U sadašnjem zakonu piše da “udaljenost objekta u kojima se priređuju lutrijske igre na sreću i posebne igre na sreću od obrazovnih ustanova (osnovnih i srednjih škola) ne može biti manja od 250 metara”.

U nacrtu zakona iz 2020. pisalo je da ta udaljenost “ne može biti manja od 200 metara zračne linije”. U sadašnjem prijedlogu navedeno je da je ta udaljenost najmanje 200 metara.

U planu je i osnivanje državne kompanije za lutrijske igre, čiji osnivački kapital ne može biti manji od 500.000 eura, a bankarsko jamstvo od 150.000 eura.

Zakonom nije predviđeno kada bi ta kompanija trebala biti osnovana. Sadašnjoj privatnoj Lutriji Crne Gore istekla je koncesija krajem 2016. i od tada se te igre ne priređuju.

Komentirajte prvi

New Report

Close