Crna Gora uskoro osniva državnu kompaniju za upravljanje šumama

Autor: Poslovni dnevnik , 11. siječanj 2022. u 22:00
U travnju prošle godine uvedena je zabrana izvoza drvne sirovine koja vrijedi do svibnja 2023./Shutterstock

Šume se ne koriste koliko bi se moglo, a sadašnje korištenje je neracionalno, te su potrebne investicije i podrška razvoju drvne industrije, posebno u polufinalnoj i finalnoj preradi drva.

U reorganizaciji načina upravljanja šumama crnogorsko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede osnovat će državnu kompaniju za komercijalne poslove u šumarstvu i razviti podršku finalizaciji proizvodnje u drvnoj industriji, po modelu Hrvatske gdje je drvna industrija na temelju tih mehanizama doživjela snažan rast, rečeno je Vijestima iz tog ministarstva.

Osuvremenjivanje proizvodnje
Tvrtke iz tog područja moći će natjecati za potrebne količine drvne mase s kvalitetom koja im je potrebna za daljnju proizvodnju, a težnja prema razvoju kapaciteta za korištenje šuma prebacila bi se na osuvremenjivanje proizvodnje i razvoj poluproizvoda temeljenih na osnovnoj sirovini.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u preradi drva i proizvodnji namještaja sada je aktivno 477 tvrtki. Od toga, 347 u preradi drva i 130 u proizvodnji namještaja, te zapošljavaju ukupno 2810 radnika. U preradi drva 239 tvrtki registrirano je za rezanje i obradu drva (primarna prerada) i zapošljavaju 1545 radnika.

“Crna Gora šumske resurse vidi kao potencijal za razvoj ekonomije. Zalihe drva u našim šumama predstavljaju dovoljnu sirovinsku osnovu za razvoj te grane prerađivačke industrije. U Crnoj Gori drvo se ne koristi koliko bi se moglo, a sadašnje korištenje je neracionalno, te su potrebne investicije i ciljana podrška razvoju drvne industrije, posebno u segmentima polufinalne i finalne prerade drva.

To može brzo dovesti do rasta proizvodnje u šumarstvu i drvnoj industriji, što će za posljedicu imati rast zapošljavanja i izvoza”, rekli su iz nadležnog ministarstva.

Upravljanje tim nacionalnim resursom, kako su naveli, mora se voditi s dužnom pažnjom, a održivo upravljanje je zakonska obveza Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprave za šume.

“Pri prodaji strateške sirovine mora se voditi računa o tome kakvu će novu vrijednost stvoriti. S tim ciljem moramo voditi računa o iskorištavanju osnovne sirovine u tvrtkama koja se bave preradom, a posebno o vrsti i cijeni proizvoda kojim se vrednuje ovaj prirodni resurs.

Mogući pravci razvoja u drvnoj industriji trebaju biti proizvodi od četinjača, proizvodi od bukve, hrasta i graba i proizvodnja goriva i energije na temelju drva”, objašnjavaju iz tog ministarstva.

Zapošljavanju većeg broja radnika pridonijeli bi i proizvodi koji su prije daljnje obrade osušeni.

Namještaj za sve namjene
Od bukve, hrasta i graba mogli bi se proizvoditi razni elementi, masivne ploče, furnir, namještaj za sjedenje, drveni trpezarijski i namještaj za spavaće sobe, djelovi namještaja izrađeni od masivnih i furnirskih ploča, drvna galanterija i drugo.

Na snazi je zabrana izvoza drvne sirovine. Naime, vlada Crne Gore je u travnju prošle godine donijela odluku kojom je ograničila izvoz ogrjevnog drva i drugih drvnih sortimenata, tako da će njihov izvoz biti moguć samo uz posebne dozvole. Odluka će se primjenjivati do 1. svibnja 2023.

Komentirajte prvi

New Report

Close