Crna Gora planira povećanje naknada za priređivanje igara na sreću

Autor: Poslovni dnevnik , 05. prosinac 2021. u 22:00
Nacrt Zakona o igrama na sreću bio je na javnoj raspravi od početka godine do kraja svibnja/S. Midžor/PIXSELL

Proračun je od kockanja lani imao prihod od 11,9 milijuna eura.

Plan povećanja proračunskih prihoda po osnovu naknada za igre na sreću na 25 milijuna eura temelji se na povećanju postojećih naknada, smanjenju prostora za sivu ekonomju i očekivanjima o povećanju broja priređivača, posebno u dijelu online igara na sreću, naveli su iz crnogorskog Ministarstva financija i socijalne skrbi, pišu Vijesti.

Sadašnje fiksne koncesijske naknade za kladionice iznose 500 eura mjesečno po mjestu za klađenje, za kazina je dva milijuna eura prilikom izdavanja prve koncesije i 50.000 na godišnjoj razini, za priređivanje igara putem interneta 10.000 eura eura mjesečno, a za automat klubove 50 eura mjesečno po uređaju. Svi priređivači plaćaju i varijabilnu naknadu koja iznosi 10 posto mjesečno na razliku između svih uplata i isplata.

Godišnji prihod proračuna od koncesijskih naknada za igre na sreću u 2020. godini, koju je obilježila pandemija i u kojoj nekoliko mjeseci priređivači nisu radili zbog zabrane i epidemioloških mjera, iznosio je 11,9 milijuna eura, dok je u 2019. godini bio 15,9 milijuna eura.

Nacrt Zakona o igrama na sreću bio je na javnoj raspravi od početka godine do kraja svibnja. Iz Ministarstva su najavili da će prijedlog biti usvojen na vladi do kraja godine i poslan u Skupštinu, dok je u analizi programa “Europa sad” navedeno da će proračunski prihodi prema novom Zakonu o igrama na sreću biti povećani za 15 milijuna eura, bez detaljnijih objašnjenja.

Povodom najave o usvajanju novog Zakona o igrama na sreću, Vijesti su zatražile komentar udruženja priređivača igara na sreću. Iz udruženja LIGA navode da su postojeće naknade i sada veće nego u zemljama regije.

“Fiksna koncesijska naknada bila je uvedena zbog toga što nije postojala mogućnost da se promet prati na adekvatan način, a to pitanje je riješeno uvođenjem online nadzora u području igara na sreću od strane nadležnog državnog tijela.

Povećanje postojećih naknada za priređivače u uvjetima ekonomske krize, koja je pogodila sve ekonomske subjekte u društvu uslijed primjene mjera protiv Covida-19, sa zatvaranjem objekata, može predstavljati problem”, odgovoreno je iz udruženja LIGA.

Navode također da je dosadašnja praksa pokazala kako povećanje naknada može potaknuti stvaranje nelegalnog tržišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close