Cijepljenje u Crnoj Gori nije obvezno, osim za sve zaposlene u ugostiteljstvu

Autor: Poslovni dnevnik , 05. kolovoz 2021. u 22:00
Turisti kažu da se nove epidemiološke mjere zapravo niti ne primjenjuju/Shutterstock

Momo Sladaković iz Crnogorskog udruženja ugostitelja kaže da ako se ugostitelji moraju cijepiti onda to trebaju i svi ostali u Crnoj Gori.

U Crnoj Gori trenutačno boravi oko 167.000 gostiju, što je 85% turističkog prometa iz 2019. godine, rekla je Ana Tripković Marković, direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO).

Prema njenim riječima za Novu M, popunjenost hotelskog smještaja je 99 posto u odnosu na 2019. godinu, a popunjenost privatnog smještaja je 83 posto. Oko 38.000 gostiju boravi u hotelima, a u privatnom smještaju oko 120.000. Najviše gostiju je iz regije, prije svega iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

U Budvi ih je najviše, oko 54.000 prijavljenih turista, na drugom mjestu je Ulcinj sa 43.000, zatim Herceg Novi sa 31.000.

“I druge općine, koje možda u apsolutnim iznosima imaju manje gostiju, bilježe jako dobru realizaciju u odnosu na 2019. godinu. To su Kotor, Tivat i Kolašin, ali Žabljak također ima jako dobru popunjenost”, dodala je Tripković Marković.

Međutim, crnogorski turizam ima drugih problema. Naime, mjerama od 30. srpnja  za ulazak u unutrašnjost restorana, u otvorene i zatvorene noćne klubove i diskoteke potreban je dokaz o cijepljenju ili negativan test na koronavirus, a to vrijedi i za zaposlene u ugostiteljstvu, iako cijepljenje u Crnoj Gori nije obvezno za druge građane.

Ugostitelji su, naravno, nezadovoljni novim epidemiološkim mjerama za koje kažu da su diskriminatorne i neprimjenjive u praksi.

Niti maske ne treba nositi

Zašto svi zaposleni u ugostiteljstvu moraju biti cijepljeni, ako cijepljenje u Crnoj Gori nije obvezno? Može li ugostitelj svom gostu provjeravati zdravstvene i osobne dokumente?

Ako za ulazak u Crnu Gori turistima nije potrebna nikakva epidemiološka potvrda, zašto je to uvjet da uđu u restorane i noćne klubove, pitaju ugostitelji, prenosi Radio Slobodna Europa (RSE). S druge strane, turisti kažu da se nove epidemiološke mjere zapravo niti ne primjenjuju.

Ana i Marija iz Niša, tijekom odmora u Budvi redovito posjećuju noćne klubove i kažu da se pošle noći na ulazu u diskoteku provjeravalo imaju li posjetitelji PCR testove ili dokaz o cijepljenju. Ali, ušle su iako nisu imale potrebne dokumente.

“Rekli su nam da onaj tko nema rezultat testa ili nije cijepljen može ući s druge strane. Na jedan ulaz su ulazili oni koji imaju epidemiološke papire, a na drugi oni koji ih nemaju”, rekle su Ana i Marija za RSE.

I Beograđanke Suzana i Sanja dolaze u Budvu zbog noćnog života.

54.000

prijavljenih turista boravi u Budvi

“Sinoć je na ulazu u noćni klub bio policajac i sve je pitao imaju li masku. Ali, nije trebalo nositi masku, samo da je imate”, kaže Suzana. A Sanja dodaje da je bila u drugom klubu gdje su na ulazu posjetiteljima mjerili temperaturu i prskali im ruke alkoholom. “Ali, nitko nam nije tražio dokaz o cijepljenju ili PCR test”, dodaje Sanja.

Momo Sladaković iz Crnogorskog udruženja ugostitelja kaže da ako se ugostitelji moraju cijepiti, onda to trebaju i svi ostali u Crnoj Gori jer je u protivnom riječ o diskriminatornoj odredbi.

“Zašto se ne moraju cijepiti zaposleni u trgovinama, ili ministri, ili liječnici, dosta je njih koji nisu cijepljeni a u izravnom su kontaktu s pacijentima.

Ako premijer Zdravko Krivokapić nije cijepljen i kaže da će to uraditi kada mu se smanji broj antitijela, onda i naši zaposlenici mogu imati različite razloge zbog kojih se ne cijepe”, tvrdi Sladaković.

On podsjeća da je potpuno cijepljena tek četvrtina crnogorskog stanovništva i da je Crna Gora jedna od rijetkih turističkih država u koju se može ući bez ikakvog epidemiološkog dokumenta.

Na jugu se prilagodili situaciji

“Država pusti stranca da uđe u zemlju bez ikakvih papira, poslije ga mi trebamo kontrolirati, iako po zakonu ne možemo gostu tražiti osobne dokumente. Samo 3. kolovoza bilo je 25 zaraženih stranaca, pomnožite to s brojem dana koji su tu bili, i s brojem osoba s kojima su došli u kontakt. I tko je kriv za to? Opet ispada ugostitelji”, ogorčen je Sladaković.

No dio ugostitelja s juga zemlje, gdje je u tijeku vrhunac turističke sezone, smatra da se treba “prilagoditi situaciji”, jer je njihov sektor posljednjih godinu i pol dana uvijek bio prvi na udaru epidemioloških mjera, tvrdi Aleksandar Jovanović iz Udruženja ugostitelja Budve.

Država stavila teret zaštite na poslodavce

Radomir Milić, predsjednik Sindikata turizma i ugostiteljstva, kaže da postoji zakon koji propisuje obvezno cijepljene protiv zaraznih bolesti, ali se Covid-19 ne navodi, a mjere koje donosi vlada u vezi s koronavirusom su podzakonski akti, te su oni u koliziji. “Država je stavila teret na poslodavca da zaštiti stanovništvo, što on ne može jer nema ovlasti”, objašnjava Milić. Centar za građansko obrazovanje (CGO) tvrdi da je nove epidemiološke mjere trebalo uvesti i za zdravstvene ustanove, obrazovne institucije, državnu administraciju i druge.

Komentirajte prvi

New Report

Close