Covid free plaže: S dvije ležaljke i suncobranom na 16 kvadrata

Autor: Poslovni dnevnik , 05. svibanj 2020. u 14:00
SHUTTERSTOCK

Kompanija Morsko dobro priprema aplikaciju sa svim važnim podacima o covid free plažama, kao i ostalim informacijama za sigurno ljetovanje.

Kupališta u Crnoj Gori mogla bi biti otvorena 18. svibnja, a javno poduzeće za upravljanje morskim dobrom, u suradnji s Institutom za javno zdravlje (IJZ), pripremit će paket mjera kako bi gostima bila omogućena potpuna zdravstvena sigurnost.

Predrag Jelušić, direktor Morskog dobra, za Vijesti je rekao da je za zakupce plaža i ugostiteljskih objekata pripremljen paket olakšica, kao što je smanjenje zakupnina i plaćanje u 12 rata.

Kupališna sezona u Crnoj Gori godinama je službeno počinjala 1. svibnja, a Jelušić kaže da procjene govore kako će zbog pandemije koronavirusa ove godine početi 18. svibnja.

“Ako ovaj rok bude potvrđen, realna očekivanja su da plaže najkasnije do 1. lipnja budu u punoj funkciji”, dodao je Jelušić.On je najavio mjere za organizaciju kupališta.

500

crnogorskih plaža s fotografijama i s oznakama Covid free bit će dostupno putem mobilne aplikacije

“Prostor na plažama bit će organiziran na taj na način da se omogući i vidljivo obilježi primjerena fizička udaljenost između kupača. Bit će ograničen broj istovremenih kupača u odnosu na kapacitet prostora na plaži, a planiraju se i mjere održavanja čistoće i higijene na kupalištima, te one koje se odnose na ugostiteljske i druge usluge, kao i na organizaciju zabavnih, rekreativnih i sportskih aktivnosti na kupalištima”, objasnio je Jelušić.

Dezinfekcija svakog dana

Prema riječima Damira Davidovića, državnog tajnika u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, na 16 četvornih metara plaže bit će dopušteno postavljanje dvije ležaljke i jednog suncobrana, prenosi CdM. Ležaljke i druga oprema bit će svakog dana dezinficirani.

Kakvoća morske vode ispitivat će se u srpnju i kolovozu svakih deset dana, odnosno svakih petnaest dana u lipnju i rujnu, najavio je direktor Morskog dobra. To javno poduzeće za upravljanje morskim dobrom, osim ostalih mjera, priprema i aplikaciju koja će uskoro biti dostupna svima.

Ne zna se broj gostiju

Kako je za Radio CG rekla Ivana Lazović, glasnogovornica kompanije, aplikacija će sadržati sve važne podatke o covid free plažama kao i ostale parametre nužne za siguran odmor u sadašnjoj situaciji.

“Aplikacija će obuhvatiti više od 500 crnogorskih plaža sa fotografijama kupališta iz gotovo svih kutova i s oznakama prilagođenim sadašnjoj situaciji: covid free.

Također, nudit će nuditi podatke o sanitarnim uvjetima, sigurnosti, temperaturi, kakvoći morske vode i pružit će mogućnost rezervacije smještaja ili neke druge usluge koje se nude na tim lokacijama”, objasnila je Ivana Lazović. Prema njenin riječima, Morsko dobro realizira turističke projekte vrijedne više od 300.000 eura.

Crnogorska ekonomija najvjerovatnije će biti snažno pogođena epidemijom koronavirusa, zbog velike ovisnosti o turizmu, rekao je Jaap Sprey, šef ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Crnoj Gori. Sprey je objasnio da će se crnogorski prihodi od turizma ove godine značajno smanjiti jer gosti s glavnih tržišta možda neće moći putovati zbog epidemije ili pada prihoda.

“Očekujemo da će BDP pasti, ali da će se snažno oporaviti sljedeće godine”, rekao je Sprey agenciji Mina-business.

Komentirajte prvi

New Report

Close