CEFTA primjenjuje nova pravila o preferencijalnom podrijetlu robe

Autor: Poslovni dnevnik , 01. veljača 2023. u 22:00
Primjenom revidiranih, fleksibilnijih i modernijih pravila zemlje će moći povećati svoju izvoznu konkurentnost/Shutterstock

Direktor Tajništva CEFTA-e Emir Đikić izjavio je da će primjenom revidiranih, fleksibilnijih i modernijih pravila zemlje moći povećati svoju izvoznu konkurentnost.

Članice CEFTA-e počele su od 1. veljače primjenjivati ​​prijelazna pravila o preferencijalnom podrijetlu robe, priopćeno je iz CEFTA-e, uz obrazloženje da su pravila fleksibilnija i pomoći će u smanjenju administrativnog opterećenja, pojednostaviti trgovinu i omogućiti tvrtkama da postanu konkurentnije na drugim tržištima.

Direktor Tajništva CEFTA-e Emir Đikić izjavio je da će primjenom revidiranih, fleksibilnijih i modernijih pravila zemlje moći povećati svoju izvoznu konkurentnost.

Prijelazna pravila o podrijetlu robe pojednostavljuju sustav kao i određivanje podrijetla robe te dodatno olakšavaju trgovinu u CEFTA-i i s EU-om, istaknuo je.

Ovaj se korak, prema priopćenju CEFTA-ie poduzima kako bi se olakšala trgovina, a usmjeren je na smanjenje administrativne birokracije i povećanje obujma trgovine.

Nova pravila o preferencijalnom podrijetlu robe predviđaju nekoliko administrativnih pojednostavljenja kao što su fleksibilnija i jednostavnija pravila za proizvode, fleksibilnija pravila o toleranciji, povećanje udjela nepovlaštenih materijala u gotovim proizvodima s 10 na 15 posto na temelju neto mase za poljoprivredne proizvode, dok za industrijske proizvode, osim za tekstil, dopušteno odstupanje od 15 posto materijala bez podrijetla na temelju cijene franko tvornice konačnog proizvoda.

EUR.1 ili deklaracija o podrijetlu robe, vrijedit će kao jedinstvena vrsta dokaza o podrijetlu te joj je rok valjanosti produljen s četiri na deset mjeseci.

Također, postoje i mogućnosti sporazuma o primjeni sustava registriranih izvoznika i sporazuma o korištenju dokaza o podrijetlu koji se izdaju i dostavljaju elektroničkim putem, a sve bi to trebalo pospješiti trgovinsku razmjenu zemalja članica.

Komentirajte prvi

New Report

Close