Bosnalijek u gubitku od gotovo devet milijuna KM

Autor: Poslovni dnevnik , 20. kolovoz 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Financijski rezultat drastično je pogoršan s obzirom na to da je u istom razdoblju prošle godine tvrtka ostvarila dobit od 18,6 milijuna KM.

Vodeća bh farmaceutska kompanija Bosnalijek potonula je u gubitku od 9,75 milijuna konvertibilnih maraka u prvoj polovici 2023. godine.

Financijski rezultat drastično je pogoršan s obzirom na to da je u istom razdoblju prošle godine tvrtka ostvarila dobit od 18,6 milijuna KM. Objavljeno financijsko izvješće pokazuje da je Bosnalijek ostvario ukupne prihode od 58,7 milijuna KM, što je za 24,3 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, kada su prihodi iznosili 77,5 milijuna KM.

Ovaj drastičan pad prihoda nije rezultat pada prodaje proizvoda, već nižih financijskih prihoda kao rezultat neto pozitivnih tečajnih razlika. U prvih šest mjeseci ove godine po ovoj osnovi ostvareni su prihodi od 77,6 tisuća KM, a u istom razdoblju godinu ranije ostvarena je dobit od 22,3 milijuna KM.

Ukupni rashodi iznosili su 68,4 milijuna KM i veći su za 20,4 posto u odnosu na prvih šest mjeseci 2022. godine, na što su utjecali povećani financijski rashodi. Bosnalijek ima 696 zaposlenih.

Društvo je 26. lipnja donijelo odluku o isplati dividende prema financijskom izvješću za 2022. godinu, a odluka o njezinoj raspodjeli još se čeka. Do kraja godine ipak je realno očekivati nešto bolje rezultate. Naime, Bosnalijek i Abdi Ibrahim potpisali su nedavno Ugovor o poslovnoj suradnji kojim je definiran plasman Bosnalijekovih proizvoda na tursko tržište.

Potpisani ugovor odnosi se na plasman lijeka Lysobact i dodataka prehrani na bazi lizozima na tržište Turske. Prodaju i promociju ovih proizvoda na turskom tržištu vršit će tvrtka Abdi Ibrahim.

Generalni direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović ističe da Bosnalijek nastavlja jačati poziciju na najzahtjevnijim tržištima. Jedan od strateških ciljeva bio je i ulazak na tursko tržište. Abdi Ibrahim će tražiti mogućnosti da sadašnje partnerstvo s Bosnalijekom proširi i izvan Turske, rekla je tom prilikom Süha Taşpolatoğlu, direktorica kompanije Abdi Ibrahim.

Komentirajte prvi

New Report

Close