Bosna i Hercegovina može i dalje plaćati ruski plin u eurima

Autor: Poslovni.hr , 01. svibanj 2022. u 22:00
Foto: Shutterstock

Uvoznici u RS i Federaciji BiH potvrđuju da se opskrba nastavlja normalno te da od Gazproma nisu dobili zahtjev da plin moraju platiti ruskom valutom.

Republika Srpska, ali i cijela Bosna i Hercegovina, neće morati ruski plin plaćati u rubljama, već će kao i dosad moći plaćati u eurima po cijenama za RS tri puta povoljnijim od stanja na tržištu, rekao je za Nezavisne novine Ljubo Glamočić, direktor Gas Resa, tvrtke za trgovinu plinom u RS.

Uplatili predujam za svibanj

Kada je riječ o opskrbi plinom, on je uvjeren da neće biti obustava iako je Rusija prekinula dostavu plina Bugarskoj i Poljskoj jer ne žele promijeniti način plaćanja iz eura u rublje, kako je tražila Rusija.

I u sarajevskom Energoinvestu, uvozniku plina za Federaciju BiH, potvrđuju da se opskrba nastavlja normalno te da niti oni nisu dobili zahtjev da plin moraju plaćati u rubljama.

U FBiH se sve češće razgovara o izgradnji kapaciteta za dostavu plina iz drugih izvora, dok u RS procjenjuju da ova kriza neće utjecati na opskrbu, te da u ovom trenutku nema potrebe razmišljati o alternativama.

Glamočić kaže da u javnosti postoje nejasnoće oko stanja u Bugarskoj jer je Rusija zaustavila poslovanje s kompanijom Bulgargaz, koja se bavi kupovinom plina, ali i dalje posluje s Bulgartransom, koji se bavi transportom plina preko bugarskog teritorija.

“Mi smo Gazpromu uplatili predujam za svibanj i ne očekujem probleme u opskrbi. Ugovori se moraju poštivati, sve drugo bilo bi ozbiljan presedan u energetskom svijetu”, rekao je Glamočić.

Na primjedbe iz Europe da bi BiH trebala diverzificirati svoje plinske izvore, Glamočić kaže da BiH nabavljaju ruski plin, ali da je on iz dva izvora – iz Turskog toka i starog plinovoda preko Mađarske. Turski tok ima kapacitet od 31,5 milijardi kubičnih metara plina godišnje.

“Plin ide i preko Ukrajine, i bez obzira na sve redovito se isporučuju ugovorene količine”, objašnjava Glamočić.

I u Energoinvestu podsjećaju da plin u BiH dolazi ne samo preko Bugarske, već i iz Ukrajine i Rumunjske.

Nestale prepreke uvoznicima

“Nažalost, zbog konfiguracije plinskih mreža u Europi kao i naše plinske mreže koja je izuzetno mala, mogućnost nabave plina iz drugih zemalja jako je limitirana. Zbog trenutačnog stanja i potreba za plinom svih zemalja Europe, mnogi proizvođači tog energenta koriste ga prije svega za vlastite potrebe, a sve što se izvozi je po značajno većoj cijeni nego što mi imamo, i dotok tog plina kroz plinsku mrežu Europe je ograničen zbog zakupa transporta kroz zemlje kroz koje prolazi”, kažu iz Energoinvesta.

Najveće probleme mogla bi imati Njemačka koja je ranije produbile vezu s Gazpromom jer je imao najpovoljniju cijenu plina. Nakon početka rata u Ukrajini i uvođenja sankcija Rusiji, Njemačka se želi prebaciti na alternativne izvore opskrbe, ali njena industrija, posebno kemijski div BASF, ne želi se odreći jeftinog plina. Televizija ZDF objavila je da se Njemačka u vrijeme prošle vlade obvezala da će od Rusije do 2030. nabavljati najmanje 30 milijardi kubičnih metara plina godišnje. Postoji pravni osnov da se ugovor poništi zbog više sile, ali to bi značilo potpuni prekid opskrbe ruskim plinom. Ako Njemačka ne povuče ugovoreni plin, ZDF navodi da će ga svejedno morati platiti.

S druge strane, Sjeverna Makedonija spremna je ruski plin plaćati u rubljama, prenosi agencija Beta.

Narodna banka te zemlje dodala je rublju u tečajnu listu, a guvernerka Anita Angelovska Bežovska je rekla kako je središnja banka napravila sve potrebne izmjene i da više ne postoje prepreke uvoznicima da plin iz Rusije plaćaju u rubljama.

Komentirajte prvi

New Report

Close