Bolnice u Republici Srpskoj za porez dužne čak 118,5 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 02. rujan 2020. u 22:00
Gomilanje dugova u bolnicama počinje 2012. godine/DEJAN RAKITA/PIXSELL

Našao se način da se javna sredstva unutar sustava troše na nezakonit način, a da se javnosti predstavi kao poteškoća u radu sektora, kaže ekonomist Slaviša Raković.

Iako desetljećima uživaju privilegirani položaj i dobivaju milijune za pomoć i ulaganja, bolnicama i javnim poduzećima u Republici Srpskoj i dalje se najgore upravlja, što potvrđuju dugovi za porez koji se pojedinačno mjere u desecima milijuna maraka.

Najveći dužnici u RS su bolnice, njih deset, koje su do kraja veljače ove godine nagomilale čak 231,800.861 KM (118,5 mil. eura) dugova samo za porez kojeg trebaju platiti Poreznoj upravi RS.

Dugovi stalno rastu

Na vrhu popisa je Univerzitetsko klinički centar RS (UKC) čiji je iznos dugova za porez veći od 73,79 mil. maraka (oko 37 mil. eura), a koji sada gradi garažu na klizištu, za koju je isplanirano 35 mil. maraka.

Unatoč tome, vodstvo te bolnice u odgovoru na pitanja portal eTrafika o dugovima nahvalilo je direktora, te istaklo kako UKC RS, otkada ga on vodi, bilježi samo uspjehe, a i da redovno plaćaju račune.

“Zahvaljujući stalnom trudu i zalaganju sadašnjeg vodstva najveće zdravstvene ustanove u RS na čelu s prof. dr Vladom Đajićem, od ožujka 2017. redovno se isplaćuju plaće i izmiruju tekuće obveze za poreze i doprinose, nakon više od četiri godine neplaćanja.

Također, JZU UKC RS od imenovanja prof. dr Vlade Đajića za glavnog direktora redovno izmiruje sve komunalne troškove kao i obveze prema dobavljačima. U navedenom razdoblju nije došlo do povećanja obveza UKC-a RS, čak su smanjene ukupne obveze naše ustanove, uz redovno izmirivanje tekućih obaveza”, rekli su za portal iz službe za odnose za javnošću bolnice, navodeći da su u posljednje dvije godine dobili i 44 milijuna KM (22,5 mil. eura) pomoći od vlade RS.

Inače, UKC RS je rujnu 2016. dugovao Poreznoj upravi 58 milijuna KM, gotovo 16 milijuna manje nego danas. Da je država najgori poslodavac pokazuje i slučaj bolnice u Istočnom Sarajevu koja za porez duguje 43,41 milijun maraka ili dobojske koja je u minusu od 36,21 milijuna. Univerzitetska bolnica Foča ima 25,36 milijuna duga, bijeljinska 16,3 milijuna maraka, a gradiška 14 milijuna maraka.

Nepunih deset milijuna KM duguje prijedorska bolnica, 7,5 milijuna ona u Trebinju, 3,3 milijuna bolnica u Nevesinju, dok najbolje stoji zvornička sa 1,8 milijuna maraka duga. Sve te bolnice financiraju se iz proračuna, ali i iz ozbiljnijih domaćih i inozemnih grantova, te projekata, kao i svega onoga što pacijenti kupe i donesu kako bi dobili kakvu-takvu liječničku pomoć.

Javni dug nitko ne priznaje

Ekonomista Slaviša Raković smatra da su najveći problemi upravo u zdravstvu gdje su najveći gubitnici i naglašava da ta pojava nije dugotrajna i uobičajena. On kaže da je zapaženo kako takav pristup počinje 2012. godine, kada se struktura potrošnje u zdravstvu prilagođava političkim potrebama.

“Riječ je o nekoliko čimbenika: nekontroliranim javnim nabavkama, zapošljavanju i nepoštovanju standarda u zdravstvu. Cijenu te politike plaćamo sada. Kažem smišljeno jer su propisi kršeni na najdramatičnije načine, a nije bilo nikakvih posljedica. Našao se način da se javna sredstva unutar sustava troše na nezakonit način, a da se javnosti predstavi kao poteškoća u radu sektora. Zato od 2012. godine do danas govorimo o milijardi ili više maraka javnog duga kojeg nitko ne plaća i ne priznaje”, kaže Raković.

Uz zdravstvene ustanove veliki porezni dužnici u RS su državne kompanije Nova Borja, Farmland, Birač i druge.

Komentirajte prvi

New Report

Close