Blok 7 gradit će se unatoč protivljenju Europske unije, bit će financiran kreditom od 641 milijun eura

Autor: Poslovni.hr , 18. rujan 2020. u 07:11
Foto: Shutterstock

Blok 7 jedan je od dva posljednja projekta termoelektrana u široj Europi.

U studenome se u Tuzli očekuje početak gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. BiH tvrtke izvele su pripremne radove, a gradnju će preuzeti kineski izvođači, potvrđeno je za Radio Slobodna Europa iz Elektroprivrede BiH, koja upravlja TE Tuzla. Blok 7 bit će financiran kreditom kineske CEXIM banke od 641 milijun eura. Jamstvo za kredit lani je dao Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH. Ostatak sredstava osigurat će Elektroprivreda BiH iz vlastitog proračuna i drugih izvora, što je za Energetsku zajednicu problematično.

Janez Kopač, direktor Energetske zajednice, kaže da prekršaj vide u jamstvu FBiH za kredit kineske banke.

“Iz vlade FBiH rekli su da to nije državna pomoć, mi smatramo da jeste. Državna pomoć mora biti u skladu s pravilima Zajednice. Zbog toga smo protiv BiH pokrenuli prekršajni postupak. O tome treba odlučiti savjet ministara Zajednice, sljedeći sastanak predviđen je za studeni”, rekao je Kopač. Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH, kaže da nepravilnosti nije bilo.

“Energetska zajednica smatra da u jamstvu ima elemenata nedopuštene državne pomoći, odnosno da je vlada dovela Elektroprivredu u povoljniji položaj u odnosu na druge sudionike koji bi se bavili istim poslom. Mi ne mislimo da je to tako, budući da je jamstvo plaćeno novcem iz Elektroprivrede BiH”, objašnjava Salkić.

Prigovor iz Europske komisije

Kopač smatra i da je pogrešno planirati gradnju termoelektrane u trenutku kada se cijela Europa, pa i svijet, nastoje osloboditi ugljena. Zabrinutost zbog gradnje Bloka 7 u Tuzli lani su iskazali i iz Europske komisije, kada je povjerenik za proširenje Johannes Hahn odluku vlade FBiH ocijenio kao potez kojim su pokazali da nisu opredijeljeni za europski put BiH.

“Blok 7 jedan je od dva posljednja projekta termoelektrana u široj Europi. Svijet ide u pravcu dekarbonizacije i EU je to poduprla shemom trgovanja emisijama ugljikovog dioksida, čija tona stoji 25 eura. To je termoelektrane učinilo nekonkurentnima i polako se zatvaraju”, objašnjava Kopač.

EU do 2050. planira zatvoriti sve termoelektrane, a Kopač smatra da će se to dogoditi i Bloku 7. BiH još nema obvezu oporezivanja emisija ugljikovog dioksida, ali i to će brzo doći na red.

“U investicijskom elaboratu Elektroprivreda je predvidjela da će se ta obveza uvesti tek 2035. i da će cijena biti sedam eura za tonu. To opterećenje dolazi mnogo prije i bit će mnogo veće. I ovo ima utjecaj na ekonomski rezultat investicije”, kaže Kopač, dodajući da svi ulažu u obnovljive izvore energije jer je to izuzetno jeftino.

Mogući financijski problemi

“U slučaju da Elektroprivreda ne bude mogla vraćati kredit on će se vraćati iz proračuna. Ako se ne poklope zvijezde, Elektroprivrede će bankrotirati. Dođe li do uvođenja naknada ili pristojbi za emisije CO2, Elektroprivreda bi se mogla naći u financijskim problemima”, kaže Denis Žiško, koordinator programa energija i klimatske promjene u Centru za ekologiju i okoliš. Međutim, njegove riječi opovrgavaju iz Elektroprivrede. “Naše prognoze pokazuju da možemo vraćati kredit. Čak i u godinama kada smo predvidjeli da će biti uvedene pristojbe proizvodna cijena bloka jamči mogućnost vraćanja kredita”, objašnjava Salkić.

Žiško, pak, tvrdi da je ugovorom o izgradnji Bloka 7 Kina kreditom obvezala FBiH da se gotovo sav iznos kredita mora vratiti kineskim kompanijama, sve se mora kupiti od kineskih proizvođača i moraju se platiti kineski radnici.

No Salkić iz Elektroprivrede kaže kako postoji ugovorna klauzula da najmanje 20% ukupnog projekta moraju obaviti BiH tvrtke, ne računajući pripremne radove.

Komentirajte prvi

New Report

Close