BiH još ne ispunjava uvjete za izvoz crvenog mesa na tržište Unije

Autor: Poslovni dnevnik , 12. kolovoz 2022. u 06:58
Europski tim u svibnju je obavio kontrolu izvozno orijentiranih tvrtki iz Republike Srpske i Federacije BiH/M. Šabić/PIXSELL

Otvaranje novih tržišta jedna je od najvažnijih mjera za zaštitu domaće proizvodnje.

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, priopćio je da je Glavna uprava za zdravlje i sigurnost hrane Europske komisije dostavila izvještaj o inspekcijskom nadzoru s ciljem utvrđivanja ispunjavanja uvjeta za izvoz crvenog mesa iz BiH na tržište EU.

Izvještaj je dostavljen Uredu za veterinarstvo BiH nakon što je europski tim u svibnju obavio kontrolu izvozno orijentiranih tvrtki iz Republike Srpske i Federacije BiH.

“Držimo da uočene nedostatke i preporuke možemo uspješno riješiti i realizirati kako bi ostvarili cilj da domaćim poduzetnicima omogućimo plasman crvenog mesa na europsko tržište”, rekao je Košarac.

On je najavio da će početkom rujna organizirati sastanak s predstavnicima nadležnih tijela iz RS-a, FBiH i Brčko distrikta na kojem će biti pokrenut akcijski plan za ispunjenje obveza iz izvještaja.

“EU je naš važan vanjskotrgovinski partner i radimo na stvaranju uvjeta za izvoz domaćih proizvoda na to, ali i na druga tržišta poput Rusije i zemalja članica Euroazijske ekonomske unije, Kine, Izraela, Saudijske Arabije, UAE-a i drugih”, istaknuo je Košarac.

Prema njegovim riječima, otvaranje novih tržišta jedna je od najvažnijih mjera za zaštitu domaće proizvodnje, što je prioritet u radu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Košarac je izrazio žaljenje jer BiH nije uvela prelevmane i carinske stope na uvoz goveđeg i svinjskog mesa iz EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close