BiH izvoznici očajni, prodaja na stranim tržištima pala 15,4%

Autor: Poslovni dnevnik , 08. srpanj 2020. u 22:00
Tvornice obuće Sanino iz Dervente zasad je otpustila 35 radnika/PD

Pravi problem tek dolaze, budući da pandemija ne posustaje, a mjere entitetskih vlada sporo se primjenjuju i nisu namijenjene svima.

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u prvih šest mjeseci ove godine, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, manji je za 461 milijun eura. Izvezena je roba vrijedna 2,6 milijardi eura, što je za 15,4 posto manje u odnosu prvih šest mjeseci 2019. godine.

Pandemija koronavirusa pogodila je gotovo sve BiH izvoznike. “Naša je kompanija u gubitku oko 750.000 eura”, kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) Radovan Pazurević, direktor tvornice obuće Sanino iz Dervente koja većinu proizvoda izvozi na europsko tržište.

Sve ovisi o oporavku EU

“Imamo velik pad narudžbi. Adidas je dnevno od nas potraživao 1500 pari kopački, a sada radimo 600 pari dnevno. Prijatelji iz Adidasa rekli su mi da i to završi u skladištu jer nitko ne traži kopačke”, kaže Pazurević, čija tvornica zapošljava oko 800 radnika.

Zbog otkazivanja narudžbi, pada izvoza za 30 posto i smanjenog obujma proizvodnje ova kompanija je, kao i brojne druge u BiH, morala otpustiti dio radnika. “Za 35 radnika u našem pogonu u Prnjavoru, koji su radili na određeno vrijeme, morali smo napisati rješenja o prestanku radnog odnosa. Očekujemo ovih dana potpisivanje ugovora s nekim tvrtkama za sljedeću sezonu, ali vjerujem da će i tu doći do poremećaja. Iz predugovora vidim da će još 70-tak ljudi biti upitno”, kaže Pazurević.

On smatra da pravi problem tek dolaze, budući da pandemija ne posustaje, a mjere entitetskih vlada u BiH sporo se primjenjuju i nisu namijenjene svima. Safet Mešić, zamjenik direktora tvrtke Socksmaker 3 iz Tešnja, koja proizvodi čarape i u talijanskom je vlasništvu, kaže kako su u proteklih pet mjeseci zabilježili pad izvoza za 27 posto. Socksmaker 3 izvozi u zemlje Europske unije, Rusiju, Brazil i Kanadu.

27

posto pao je izvoz talijanske tvrtke Socksmaker 3 iz Tešnja, koja proizvodi čarape

‘’Imamo 350 radnika, nismo dijelili otkaze, ali narudžbe su smanjivane, neki su odustali, dogovorene isporuke su odgađane. Prošle godine mjesečno smo izvozili 1,8 milijuna pari čarapa, a sada oko 1,4 milijuna pari. Tržište EU se polako oporavlja, ali ni blizu onome što smo očekivali’’, kaže Mešić.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH najveći pad izvoza zabilježen je u ožujku, travnju i svibnju, kada je bio manji za 26 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Tri najugroženije djelatnosti su turizam, ugostiteljske usluge i međunarodni transport.

‘’Sve ovisi o otvaranju granica i oporavku tržišta Europske unije, jer 72 posto naših izvozno orijentiranih kompanija okrenuto je tom tržištu”, kaže Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Minimalna plaća 260 eura

Prema podacima udruženja poslodavaca, u Federaciji BiH 20.000 radnika ostalo je bez posla, a u Republici Srpskoj 4000. Entitetske vlade pripremile su program mjera za pomoć poduzetnicima koje su se dosad uglavnom odnosile na subvencioniranje doprinosa na plaće radnika.

Vlada RS uvela je uplatu minimalnih plaća u iznosu od 260 eura za kompanije kojima je bio zabranjen rad u ožujku, travnju i svibnju. Predviđena je i isplata doprinosa za travanj i prvu polovicu svibnja. Porezna uprava RS zaprimila je prijave poslodavaca koje se odnose na 24.000 radnika, za što je izdvojeno devet milijuna eura.

U FBiH subvencije poreza i doprinosa na plaće planirane su za travanj, svibanj i lipanj. Zakon predviđa da se poduzetnicima koji su uplaćivali plaće svojim radnicima iz proračuna FBiH uplate doprinosi za mirovinsko-invalidsko osiguranje.

Vlada FBiH izdvojila do sada 21 milijun eura za subvencioniranje doprinosa za 175.000 radnika, te 16,7 milijuna eura za subvencioniranje 146.000 radnika. Subvencije se odnose na plaću u travnju i svibnju.

Pomoć entitetskih vlada poduzetnicima vrlo skromna i nedovoljna

Ekonomist Admir Čavalić kaže kako da se od početka vidjelo da je pomoć koju su propisale entitetske vlade za ublažavanje posljedica ekonomske krize izazvane pandemijom Covida-19 vrlo skromna i da to ne može pomoći poduzetnicima. Nije utvrđeno na koga se mjere odnose, koliko dugo će trajati i kakav utjecaj će imati. “Sada vidimo da ta obećana sredstva od 122 eura mjesečno za subvencioniranje doprinosa još uvijek nisu uplaćena u FBiH što znači da mjere nisu dale rezultate“, ocjenjuje Čavalić.

Komentirajte prvi

New Report

Close