BiH će trebati 20.000 radnika, i migranti su opcija

Autor: Poslovni.hr , 27. rujan 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Šefica Misije IOM-a za BiH i regionalna koordinatorica za zapadni Balkan Laura Lungarotti kazala je da treba sagledati socioekonomsku ulogu migranata.

Studija IOM-a, koja je obuhvatila tri sektora u Bosni i Hercegovini, pokazala je veću potrebu za zapošljavanjem migranata u sektoru građevinarstva, poljoprivrede i turizma.

– Radili smo istraživanje u suradnji sa šezdesetak tvrtki u BiH i rezultati su pokazali da će nam u idućih pet godina trebati više od 20.000 stranih radnika ne samo u ova tri sektora, već iu sektoru drvne industrije i kemije, rekla je Maja Savić Bojanić. iz ove organizacije na konferenciji “Prepoznajmo potencijal radne migracije u BiH: Dokazi i sljedeći koraci”, koju je u Sarajevu organizirala Međunarodna organizacija za migracije /IOM/.

Predsjednik Skupštine Tvornice namještaja “Standard” iz Prnjavora Edin Dacić ocijenio je da je dobro što je zapošljavanje migranata prepoznat izazov i što je ova tvornica već 2007. godine pokušala dovesti ljude iz Kine na posao.

– Mi već zapošljavamo migrante i 20 kolega iz Bangladeša, a nikome nisu oduzeli posao, nego zamijenili domaću radnu snagu koja je otišla u Austriju, Njemačku ili druge zemlje, rekao je Dacić.

Šefica Misije IOM-a za BiH i regionalna koordinatorica za zapadni Balkan Laura Lungarotti kazala je da treba sagledati socioekonomsku ulogu migranata kada su u pitanju društvo i ekonomija u BiH.

– Moramo pogledati koje su to učinkovite migrantske i druge politike koje se ovdje moraju istražiti i implementirati kako bi se migranti integrirali u ovo društvo i iskoristio njihov puni potencijal, naglasio je Lungarotti. Navela je da u BiH postoji velika potreba za radnom snagom iu turizmu, IT sektoru, građevinarstvu, zdravstvu, ali da se mora napraviti sustavna organizacija migracije radne snage kako bi se omogućilo uključivanje ovih ljudi u društvo na pravi način.. – Želimo omogućiti kreiranje stvarnih politika i intervencija koje će ne samo smanjiti jaz u ovom području, već i kreirati stvarna rješenja koja će omogućiti stvarno djelovanje, rekla je Lungaroti.

Komentirajte prvi

New Report

Close