Aleksandar Vučić ne želi niti čuti za uvođenje neradne nedjelje

Autor: Poslovni dnevnik , 14. siječanj 2021. u 14:17
Tko ne želi raditi nedjeljom neka ide u neke druge zemlje, poručio je Vučić/SHUTTERSTOCK

Prošle godine sindikati su više puta razgovarali s Ministarstvom trgovine o zabrani rada nedjeljom, osnovana je i radna grupa.

Iako se početkom godine činilo da bi neradna nedjelja mogla zaživjeti i u Srbiji, sada je konačno jasno da do toga neće doći. Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, rekao je da neće pristati na zahtjeve da se nedjelja proglasi neradnim danom.

“Ne može neradna nedjelja. Ne dam. Tko ne želi raditi nedjeljom neka ide u neke druge zemlje”, rekao je Vučić. On je objasnio da Srbija to sebi ne može dopustiti kao i da se Srbi moraju ponositi time da trebaju raditi više.

Početkom prošle godine sindikati su više puta razgovarali s Ministarstvom trgovine o uvođenju neradne nedjelje i činilo se da bi to moglo dovesti do zabrane rada. Ministarstvo je čak osnovalo i radnu grupu za to pitanje. Početkom veljače država je, prema službenim najavama, trebala izaći sa svojim stavom i prema tadašnjim ocjenama postojalo je nekoliko opcija.

Najrealnija je bila da trgovine budu zatvorene prve nedjelje u mjesecu, ili prve i posljednje. Kasnije je nastupila epidemija koronavirua, a stanje u susjednim zemljama govori da se neradna nedjelja pokazala kao loš primjer tijekom krize, navodi Blic.

CG ukida zabranu rada?

Crna Gora je prošle godine uvela neradnu nedjelju, iako se posljednjih meseci od strane dužnosnika moglo čuti najave o njenom ukidanju. Posljednjih tjedana takva razmišljanja postala su još učestalija.

Ranije je Europska unija prepustila zemljama članicama da radno vrijeme trgovina urede na temelju svojih tradicionalnih, kulturnih i vjerskih potreba.

200.000

radnika u Srbiji zaposleno je u trgovini

Tako su vrata trgovina nedjeljom zatvorena u devet država, među kojima su Francuska, Njemačka, Austrija i Poljska. U Sloveniji trgovine također ne rade nedjeljom i blagdanima.

S druge strane, Asocijacija slobodnih i neovisnih sindikata (ASNS), koja je pokrenula inicijativu da nedjelja u Srbiji bude neradni dan, priopćila je da se duboko ne slaže sa stajalištem predsjednika Aleksandra Vučića.

“S poznatim nastupom – država to sam ja – bez argumenata osim ‘ne dam’, predsjednik je ponovno poništio svaku inicijativu, prijedlog i argumentirani razgovor u institucijama sustava i ponizio radnike, sindikate, a prije svega svoje ministre, koji su ozbiljno prihvatili našu inicijativu. Ponizio je državu i ono malo preostalih demokratskih stečevina”, navodi se u sindikalnom priopćenju.

Sindikat je istaknuo da se radnici koji rade nedjeljom, i to bez ikakve naknade, na državne i vjerske blagdana, u tri smjene, bore za osnovna civilizacijska prava i dostojanstvo.

“Radnici koji rade nedjeljom, kao i ostali radnici i građani ove zemlje, neće ići u druge zemlje, već će u svojoj zemlji izboriti za osnovna civilizacijska prava i dostojanstvo rada i radnika koja im se kroz zakone, politike i praksu sustavno ukidaju.

Dovedeni su u sustav prekarijata u kojem ne samo da su prepušteni, bez ikakve zaštite, na milost i nemilost poslodavaca, već im se ukida i pravo da argumentirano traže da nedjelja bude neradni dan”, navode u priopćenju. ASNS dodaje i da je Irinej, pokojni patrijarh SPC-a, podržao inicijativu da se nedjeljom ne radi.

U trgovinama najviše žena

“Grandiozne brojke se ne jedu i ne živi se od toga što smo najbolji u Europi, potrebno je da radnici u realnosti žive bolji život u kojem će moći kupiti punu potrošačku košaricu, platiti komunalije, školovati djecu, ali i provesti nedjelju sa svojom djecom, roditeljima i prijateljima”, zaključuje ASNS. U trgovini u Srbiji zaposleno je 200.000 radnika, od čega su 70 posto žene.

Komentirajte prvi

New Report

Close