Ako europske zemlje zabrane izvoz, doći će do velike nestašice mesa u susjedstvu

Autor: Poslovni dnevnik , 18. ožujak 2022. u 07:23
Bosna i Hercegovina najviše uvozi govedinu i svinjetinu, te meso peradi/Pixabay

Bosna i Hercegovina ovisna je o mesu iz inozemstva jer je uvoz sedam puta veći od izvoza, dok su najvažniji trgovinski partneri većinom zemlje članice Europske unije.

Bosna i Hercegovina mogla bi se suočiti s nestašicom mesa, ako neke europske zemlje odluče zabraniti njegov izvoz, kažu iz Vanjskotrgovinske komore BiH za Radio Slobodna Europa (RSE).

BiH je ovisna o mesu iz inozemstva jer je uvoz sedam puta veći od izvoza, a najvažniji partneri su većinom članice Europske unije. Poremećaji na globalnim tržištima, zbog rata u Ukrajini, već su počeli utjecati na cijene hrane u BiH.

Nemanja Vasić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, kaže za RSE da neke europske zemlje razmišljaju o, u najmanju ruku, privremenoj zabrani izvoza mesa.

On tvrdi da je Vijeće ministara BiH trebalo na vrijeme reagirati, da se poveća uvoz mesa, kako bi hrana za stanovništvo bila osigurana.

Cijene su već porasle
“U trgovinama je kilogram svježeg junećeg mesa već otišao na 14 do 15 eura. To je prvi znak smanjene ponude”, ističe Vasić. On dodaje da nitko od dobavljača iz Europe ne jamči ugovore, da je sve dugoročno otkazano, a da su isporuke od danas do sutra.

U Mesnoj industriji Šišović iz Posušja kažu da su dosadašnja poskupljenja velika, ali da bi nova mogla biti katastrofalna.

“Ako Italija, Austrija, Poljska i druge zemlje zabrane izvoz sigurno će doći do nestašice mesa. Mi nemamo dovoljno mesa”, upozorava Damir Pavković, direktor Mesne industrije Šišović.

On dodaje da država nije reagirala na vrijeme, te da je BiH sada u situaciji kada je proizvodnja mesa na niskoj razini.

116,6

milijuna eura vrijedio je lani uvoz mesa u BiH

“BiH nema dovoljne vlastitih rezervi mesa i žive stoke, i zato smatram da će biti i poskupljenja i nestašica”, ocijenio je za RSE Muris Mujanović, vlasnik kompanije Mujanovići za proizvodnju i preradu mesa, u mjestu Ilijaš pokraj Sarajeva. Prema njegovom izračunu, u prethodnih šest mjeseci cijena mesa je porasla za 50 do 70%.

Lazo Šešić, vlasnik tvrtke Mesnica kod Laze, iz Piskavice pokraj Banja Luke, i predsjednik Zanatsko-poduzetničke komore RS, misli drukčije.

“Ovo je prenapuhano, to pojedini ljudi koriste da bi digli cijene”, smatra Šešić. On kaže da bi inspekcija trebala kontrolirati cijene, a da je za proizvodnju najvažnije da pandemija stane. Poručuje da su poskupljenja besmislena ako je stočni fond osiromašen te dodaje da su na početku rata u Ukrajini proizvođači digli cijene žive stoke, a onda su i mesari povećali cijene mesa.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, od sirovog mesa država najviše uvozi govedinu i svinjetinu, te meso peradi.

BiH je 2021. uvezla meso vrijedno 233,2 milijuna KM (oko 116,6 mil. eura). To je pad za gotovo 100 milijuna KM u odnosu na 2020., kada je u BiH stiglo meso vrijedno 327,3 milijuna KM mesa (oko 164 mil. eura).

Perad stiže iz zemalja regije
Tijekom prošle godine u BiH je najviše uvezeno svježeg ili zamrznutog goveđeg mesa – 16,7 tona, vrijednog više od 103 milijuna KM (oko 52 mil. eura). Najviše mesa u BiH stiglo je iz Italije, Nizozemske i Poljske.

Svinjskog mesa je stiglo 10,7 tona, ukupne vrijednosti 41,5 milijun KM (oko 21 mil. eura), najviše iz Njemačke, Mađarske i Danske.

Meso peradi je treće po uvozu u prošloj godini. Najviše se uvozilo iz zemalja regije, Srbije, Hrvatske i Slovenije, a ukupno ga je stiglo pet tona, u vrijednosti 11,8 milijuna KM (oko 5,9 mil. eura).

U izvozu iz BiH najveći udio lani je imalo meso peradi, a zatim goveđe meso. Prošle godine iz BiH je izvezeno meso vrijedno 32,4 mil. KM (oko 16,5 mil. eura).

Komentari (2)
Pogledajte sve

Početi će proizvoditi meso – sami.

Članak propisan zajedno sa gramatičkim greškama. Potpuno neutemeljene špekulacije na nivou babe Vange.

New Report

Close