Agencije ne mogu poslovati jer neće dobiti police osiguranja

Autor: Poslovni.hr , 30. rujan 2020. u 22:00

Šest velikih osiguravajućih kuća u Srbiji, koje su do sada osiguravale putovanja, od 
1. listopada to više ne žele raditi zbog velikog rizika, te agencije neće dobiti nove dozvole za rad

Šest velikih osiguravajućih kuća u Srbiji koje su do sada izdavale police osiguranja turističkim agencijama od 1. listopada to više ne žele raditi, navodno zbog velikog rizika. Iako su sva dosadašnja putovanja ugovorena s agencijama u njihovoj nadležnosti (pokrivena su dosadašnjim jamstvima), a novih nema zbog loše epidemiološke situacije, osiguravatelji ne žele nastaviti suradnju, što agencije onemogućava da organiziraju putovanja u budućnosti, piše Politika. Dozvole za rad im istječu, a bez jamstva putovanja nove ne mogu dobiti.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Yuta, kaže da su se agencije u ovom trenutku našle u bezizlaznoj situaciji i da su zatražile pomoć države u rješavanju problema.
“Očekivali smo da ćemo od osiguravatelja dobiti anekse ugovora barem do kraja godine, čime bi agencije dobile priliku da izmire dugovanja i rade, ako uopće bude posla. Rizik kojeg spominju osiguravatelji u ovom trenutku ne postoji, posebno zato što se aranžmani prodaju od danas do sutra”, kaže Seničić.

Nužna promjena pravilnika

Direktor Yute dodaje da građani koji su ranije uplatili putovanja ili dobili zamjenske vaučere ne trebaju brinuti, jer je to pokriveno, i da se problem odnosi na nove aranžmane.

Time što su im priopćili da u budućnosti neće izdavati police osiguranja, agencije praktično prestaju biti turoperateri i moći će samo prodavati pojedinačne turističke usluge i karte.

Zakon inače predviđa obvezna jamstva za putovanja za organizatore i turoperatere, a da bi licencije za rad ipak dobili, potrebno je da se promijene podzakonski akti, što je u ovom trenutku nemoguće, budući da vlada još nije formirana, objašnjava Politika.

“Ne postoji rješenje u ovom trenutku, jer bankarska jamstva koja bi bila prihvatljiva nije moguće primijeniti u našem poslu, budući da taj institut mora imati titulara, a to bi u našem slučaju bio svaki pojedinačni putnik. To je neizvedivo, jer se takva jamstva izdaju samo pravnim osobama. Nekad su agencije imale i gotovinski depozit, ali je i to ukinuto. Bez promjene pravilnika koji bi predviđao neku novu vrstu jamstva nema rješenja”, objašnjava direktor Yute.

Turističke agencije mogu samo pokušati utjecati na osiguravatelje da se predomisle. U Yuti kažu da bi bilo pošteno da se napravi revizija dosadašnje suradnje.

Namjerno idu u stečaj?

“Osiguravajuće kuće dosad su značajno prihodovale i preko prodaje putnog zdravstvenog osiguranja. Predložit ćemo agencijama da raskinu i te ugovore i da naprave nove dogovore s osiguravateljima koji su bili korektniji u ovoj situaciji. I dalje se nadamo da postoji neki osiguravatelj koji će se pojaviti i ponuditi suradnju”, kaže Seničić. On objašnjava da agencije nemaju problema niti s pregovorima o novim uvjetima u slučaju da se suradnja nastavi.

Osiguravajuće kuće su, s druge strane, nezadovoljne što im mnoge agencije duguju novac za još uvijek važeće police.

20.000 eura

iznosi najmanja polica osiguranja, a najveća 400.000 eura

Prema posljednjim podacima, čak 70 posto agencija imalo je problem s izmirenjem dugova osiguravateljima. Oni strahuju da su pojedini vlasnici turističkih agencija spremni svjesno otići u stečaj i dugove prebaciti na osiguravajuće kuće. Prevelik je to rizik, pod takvim uvjetima poslovanja, kažu osiguravatelji.

70 posto

agencija imalo je problema s izmirenjem dugova osiguravateljima

Prema pravilniku, postoje četiri kategorije agencija, u odnosu na broj putnika. Najmanja polica osiguranja iznosi 200.000, a najveća 400.000 eura.

Cijene premija ovise o procjeni osiguravajućih kuća i o kategoriji, ali su se kretale od tri do 12.000 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close