Agencija za reviziju privatizacije u FBiH bez novca i ljudi

Autor: Poslovni dnevnik , 26. veljača 2020. u 21:59
Polihem iz Tuzle jedan je od rijetkih privatizacijskih slučajeva u Federaciji BiH čija je revizija pokrenuta prošle godine

Po usvojenoj sistematizaciji radnih mjesta Agencija je trebala imati 27 izvršitelja, a za 2018. godinu bila su osigurano sredstava za njih 11.

Agencija za reviziju privatizacije u FBiH postoji samo formalno, jer svojom kapacitetima i zakonskim ovlastima nije dorasla postavljenom zadatku, piše portal Klix. Agencija je prošle godine trebala obaviti 11 revizija, u sedam kompanija i četiri banke.

Prema izvještaju za prvih šest mjeseci 2019. godine Agencija je pokrenula samo četiri postupka revizije privatizacije državnog vlasništva i to Energopetrola iz Sarajeva, Polihema iz Tuzle, Rudnika Boksita iz Jajca i Gospodarske banke iz Mostara.

“Svakodnevno se susrećemo s poteškoćama u provedbi Zakona o reviziji privatizacije. U najvećem dijelu to se ogleda u prikupljanju dokumentacije, jer u takvim slučajevima Agencija nema mehanizam da pokrene procedure kaznenih odredbi koje su navedene u zakonu. Agencija tek može obavijestiti nadležno tužiteljstvo, što i radi”, navodi se izvješću Agencije.

Dodaje se da je za uspješno obavljanje revizija nužno raditi na povećanju proračuna kako bi se povećao broj revizora, a time i broj revizija. Ured za reviziju institucija u FBiH u svojoj reviziji poslovanja ove agencije za 2018. godinu naveo je kako “ovakvom popunjenošću planiranih radnih mjesta nije moguće ispuniti zakonom postavljene zadatke, niti uspostaviti adekvatan sustav kontrole kod poslova iz nadležnosti agencije”.

Po usvojenoj sistematizaciji radnih mjesta Agencija je trebala imati 27 izvršitelja, a za 2018. godinu bila su osigurano sredstava za njih 11. Federalni parlament je 2012. godine, nakon velikih protivljenja, donio Zakon o reviziji privatizacije državnog kapitala privrednih društava i banaka u FBiH.

Tim zakonom predviđeno je i osnivanje Agencije za reviziju privatizacije u FBiH kojoj je postavljen složeni zadatak revizije 1141 privatizacijskog postupka. Unatoč tome što je zakon usvojen 2012. godine, vlada FBiH na čelu s Nerminom Nikšićem tek je 2014. godine donijela Uredbu o osnivanju Agencije za reviziju privatizacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close