Adriatic Metals prikupio još 102 milijuna dolara za rudnik srebra i cinka u Varešu

Autor: Poslovni dnevnik , 17. listopad 2021. u 22:00
U Varešu se trenutačno radi na infrastrukturi/SHutterstock

Novi vareški rudnik trebao bi proraditi početkom 2023. godine, uz zapošljavanje većeg broja radnika i kooperanata.

Kompanija Adriatic Metals na Londonskoj burzi prikupila je dodatnih 102 milijuna američkih dolara potrebnih za nastavak projekta izgradnje rudnika u BiH općini Vareš, čime su pribavljena sva potrebna sredstva da početkom 2023. godine novi rudnik srebra i cinka počne s radom.

Orion novi dioničar

Prije nekoliko dana ta britansko-australska kompanija uzbudila je Londonsku burzu kada je iznijela najveću ovogodišnju ponudu za prodaju dionica.

Prema pisanju lista Financial Times, ulaganje kompanije, vrijedno 244,5 milijuna australskih dolara (oko 180 mil. američkih dolara), najveće je izravno strano ulaganje u rudarskom sektoru BiH.

Kako je Adriatic Metals objavio prošlog tjedna na Twitteru, već su prikupili potreban novac za financiranje izgradnje postrojenja i otvaranje rudnika u Varešu.

“Završili smo prikupljanje novca i završena je sekundarna prodaja dionica kompaniji Sandfire u ukupnom udjelu od 16,1%”, naveo je Adriatic Metals.

180

milijuna dolara ukupno će uložiti Adriatic Metals u rudnik

Prema pisanju Financial Timesa, Adriatic Metals je zajedno s fondom Orion Equity Subscription na burzi ponudio dionice vrijedne 52 milijuna američkih dolara. Kako je za Nezavisne novine rekao Adnan Teletović, izvršni direktor kompanije Eastern Minning, koja je u vlasništvu Adriatic Metalsa, ovakav izlazak na burzu normalan je dio procesa prikupljanja potrebnog novca za nastavak realizacije projekta izgradnje postrojenja i rudnika u Varešu.

“Dio tog procesa je da se financiranje osigura izdavanjem novih dionica i obveznica”, istaknuo je Teletović, koji je dodao da je cijeli iznos sada osiguran.

“Proces realizacije projekta otvaranja novog rudnika u Varešu već je u tijeku i očekujemo da će rudnik biti operativan najkasnije u sljedećih 18 mjeseci”, objasnio je Teletović. Dodao je da se kompanija Sandfire, koja je bila vlasnik 16,1% dionica, odlučila na prodaju, ali da je kao dioničar ušla kompanija Orion.

“Kada je riječ o veličini investicije, ona je jako važna za BiH, posebno za općinu Vareš”, rekao je Teletović, dodajući kako očekuju da bi rudnik trebao biti u fazi proizvodnje početkom 2023. godine.

Značajne koncesijske naknade

Da će otvaranje rudnika donijeti napredak Varešu potvrdio je i Zdravko Marošević, načelnik te općine, koji ističe da će se, uz značajne koncesijske naknade, zaposliti veći broja stanovnika, te da će se zbog otvaranja rudnika širiti i turistički i drugi kapaciteti u općini.

Prema njegovim riječima, trenutačno se radi na infrastrukturi I pregovara sa željeznicama i prijevozničkim kompanijama.

Kada krene eksploatacija rude, zaposlit će se stručni kadrovi i drugi radnici te kooperanti koji će usluživati rudnik.

Istaknuo je da je kompanija Adriatic Metals, s tvrtkom Easter Mining, osnovanom u BiH, prije šest godina zatražila istraživanje rudnog bogatstva u općini Vareš.

“Eksploataciju cinka, srebra i olova do osamdesetih godina prošlog stoljeća obavljala je kompanija Energoinvest, ali oni su otišli u stečaj”, objasnio je Marošević.

Komentirajte prvi

New Report

Close