Adnan Hadžić novi direktor Bosnalijeka

Autor: Poslovni dnevnik , 05. listopad 2023. u 22:00
Adnan Hadžić, magistar ekonomskih znanosti/Bosnalijek

Adnan Hadžić, magistar ekonomskih znanosti, pridružio se Upravi Bosnalijeka u studenome 2013. godine, a nedavno je obnašao funkciju izvršnog direktora za financije.

Nadzorni odbor Bosnalijeka donio je odluku o promjenama na čelu kompanije, pa je dosadašnji direktor Nedim Uzunović razriješen te je na čelo kompanije imenovan Adnan Hadžić.

– Nedim Uzunović će nastaviti pružati podršku Bosnalijeku, imajući u vidu njegovo iskustvo i znanje te činjenicu da je upravo za vrijeme njegovog upravljanja Bosnalijek izrastao u međunarodno prepoznatljivu kompaniju, koja danas posluje u 28 zemalja, i predstavlja lidera domaćeg gospodarstva, s gotovo 1000 zaposlenih i preko 240 registriranih proizvoda.

Vjerujemo da ove promjene na čelu kompanije, uz zajednički rad i doprinos svih zaposlenika, neće izazvati problem u poslovanju kompanije, te da će Bosnalijek iu narednom periodu nizati uspjehe, priopćeno je iz Bosnalijeka.

Adnan Hadžić, magistar ekonomskih znanosti, pridružio se Upravi Bosnalijeka u studenome 2013. godine, a nedavno je obnašao funkciju izvršnog direktora za financije.

Prije toga karijeru je gradio u Bosna Bank International d.d. Sarajevo, te Hypo Alpe – Adria Bank d.d. Mostar. Uspješan je sportaš, državni prvak Bosne i Hercegovine u karateu od 1994. do 2009. godine, član i kapetan karate reprezentacije BiH.

Sud BiH potvrdio je prije petnaestak dana optužnicu Tužilaštva BiH protiv Nedima Uzunovića i još 10 osoba i četiri pravne osobe. Oni se terete da su oštetili Bosnalijek za više od pet milijuna eura, te pribavili protupravnu imovinsku korist u približnom iznosu od gotovo pet milijuna eura.

U optužnici stoji da je Uzunović, kao stvarni vlasnik off-shore tvrtki i direktor predstavništva Bosnalijeka u Moskvi, u namjeri prikrivanja stvarnog izvora, prirode i podrijetla novca te njegovog protuzakonitog ubacivanja u legalne financijske tokove, izvršio nezakonito ubacivanje u legalne financijske tokove. na račune kojima je raspolagao, kao i na račune njemu bliskih osoba uplaćivao veće novčane iznose koji su kasnije korišteni u razne svrhe, uključujući kupnju nekretnina, dionica, vozila i drugih vrijednosti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close