Slavonskim poduzetnicima osigurana nova bespovratna sredstva

Autor: Promo , 05. prosinac 2017. u 08:49
Foto: Promo

Ukupna vrijednost ovih projekata, koji se provode u Osječko-baranjskoj županiji, iznosi nešto više od 60,6 milijuna kuna, dok je iznos dodijeljenih potpora veći od 20,8 milijuna kuna.

Danas su u Osijeku svečano potpisana četiri Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru javnog Poziva na dostavu projektnih prijava „Kompetentnost i razvoj MSP“. Ugovore su potpisali Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, Vjeran Vrbanec, predsjednik uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije i Mario Turalija, član uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije. Ukupna vrijednost ovih projekata, koji se provode u Osječko-baranjskoj županiji, iznosi nešto više od 60,6 milijuna kuna, dok je iznos dodijeljenih potpora veći od 20,8 milijuna kuna.

Namjena ovog Poziva bila je poticanje investicija u početna ulaganja povezana s osnivanjem nove poslovne jedinice, proširenjem kapaciteta postojeće poslovne jedinice, diversifikacijom proizvodnje poslovne jedinice na proizvode koje dotična poslovna jedinica prethodno nije proizvodila ili temeljitom promjenom u sveukupnom proizvodnom procesu postojeće poslovne jedinice. Temeljem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u Državnom proračunu RH iz Europskog fonda za regionalni razvoj, uz inicijalni iznos od 867 milijuna kuna, osigurano je i dodatnih 475 milijuna kuna. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se mogao dodijeliti pojedinom projektu iznosio je 300.000,00 kuna, dok je maksimalni iznos bio 30.000.000,00 kuna. Poziv je zatvoren u prosincu 2016.

Temeljem ovog Poziva donesena je 181 Odluka o financiranju, ukupne vrijednosti 818 milijuna kuna; potpisano je 117 Ugovora, ukupne vrijednosti 1.472.856.832,30 kuna te je trenutno u pripremi 17 Odluka o financiranju, vrijednosti 63 milijuna kuna.

Informacije o projektima

Tvrtka Carta d.o.o. osnovana je 2005. godine, a bavi se proizvodnjom industrijskih papirnatih vreća od visokokvalitetnog kraft papira. Tvrtka ima 22 zaposlena, a realizacijom projekta planira se zapošljavanje još 12 djelatnika. Putem projekta Rast konkurentnosti proizvodnje papirnate ambalaže u Osijeku, ostvarili su potporu u iznosu od 11.648.905,02 HRK, ukupne vrijednost projekta 30.521.543,46 HRK. Razdoblje provedbe projekta predviđeno je od 01.12.2017. – 01.12.2019. Projekt se odnosi na ulaganje u proširenje kapaciteta proizvodnje i širenje proizvodnog asortimana (uvođenje papirnatih vreća od 10 do 25 kg, ventil vreća s ručkom i vreća s easy open naljepnicama). Projekt će se provoditi ulaganjem u rekonstrukciju krovišta, nabavom strojeva i opreme (bottomer, mješaonica boja, kompresori, viličar i sl.), provedbom edukacije zaposlenika te marketinškim i savjetodavnim aktivnostima. Provedba projekta omogućit će rast konkurentnosti poduzeća, povećanje broja zaposlenih, rast prihoda i širenje prodaje na inozemnom tržištu.

EcoCortec d.o.o. tvrtka je koja već dugi niz godina uspješno posluje na hrvatskom tržištu. Putem projekta Dogradnja i opremanje novog proizvodnog pogona i adaptacija dijela postojeće građevine, ostvarili su potporu u iznosu od 8.106.616,72 HRK, ukupne vrijednosti potpore od 27.816.497,12 HRK. Razdoblje provedbe projekta predviđeno je od 31.07.2017. – 31.05.2019. Trenutno je u poduzeću zaposleno 25 osoba, a ovim se projektom planira zapošljavanje još 12 osoba. Projekt daje značajan doprinos jačanju regionalne konkurentnosti tvrtke EcoCortec d.o.o. uz razvoj novih kompetencija i stvaranje novih radnih mjesta. Projektom se planira rekonstrukcija postojeće poslovne građevine – proizvodnog pogona za ekstruziju plastike koji se sastoji od dogradnje nove hale površine 1.552 m2 i adaptacije dijela postojeće građevine, s ciljem proširenja kapaciteta postojeće poslovne jedinice uz nabavku nove linije za ekstruziju plastične folije.

Tvrtka INSTOS d.o.o. iz Osijeka osnovano je 1991. godine s primarnom djelatnošću 43.22 Putem projekta Povećanje produktivnosti kroz poboljšanje uvjeta rada društva Instos d.o.o., tvrtki je dodijeljena potpora u iznosu od 800.393,12 HRK, ukupne vrijednosti od 1.605.290,70 HRK s razdobljem provedbe projekta od 01.02.2018. – 01.12.2018. Uvođenje instalacija vodovoda, kanalizacije i plina i instalacija za grijanje i klimatizaciju (NKD 2007). Tvrtka trenutno ima 25 djelatnika, a realizacijom projekta planira se zapošljavanje još 8 osoba. Predmetnim projektom planira se rekonstrukcija postojeće poslovne građevine (građevinski i obrtnički radovi, vodovod i kanalizacija, elektroinstalacija i strojarske instalacije – grijanje i hlađenje) u vlasništvu poduzeća INSTOS d.o.o. a koja će na kraju ulaganja biti proizvodni pogon poduzeća INSTOS d.o.o. Unutar pogona će se proizvoditi specijalizirana oprema, odnosno toplovodi i plinovodi od inox nehrđajućeg čelika, a koji se koriste u izgradnji bioplinskih postrojenja.

Tvrtka Auto Centar Buljubašić d.o.o., putem projekta Povećanje konkurentnosti tvrtke nabavom opreme i adaptacijom prostora, ostvarila je potporu u iznosu od 333.910,00 HRK, ukupne vrijednost projekta 686.890,00 HRK s razdobljem provedbe od 15.12.2017. – 15.12.2018. Osnovna djelatnost tvrtke je održavanje i popravak motornih vozila. Od svog osnivanja 1999. godine tvrtku obilježava kontinuirano ulaganje, proširenje i modernizacija pogona i uslužnog programa. Trenutno u tvrtki radi 7 zaposlenika te se projektom planira zaposliti još 6 osoba. Tvrtka projektom nabavlja strojeve, opremu i softver (npr. dekarbonizator motora, čistač DPF filtera, uređaj za balansiranje kotača, dijagnostički uređaji i softveri) te adaptira servisni prostor. Cilj projekta i nabave opreme je podizanje kvalitete usluga tvrtke, širenje opsega usluga koje tvrtke može ponuditi, ubrzavanje proizvodno – tehnološkog procesa te iskorak tvrtke ispred konkurencije. Budući da su u djelatnosti tvrtke ulaganja nužnost, kako bi tvrtka i dalje bila ispred konkurencije te omogućila zadovoljenje traženih usluga na tržištu, realizacija ovog projekta i nabava navedene opreme je ključna.

Ovakvi projekti, koji jačaju proizvodnju, stvaraju dodanu vrijednost, nastupaju na inozemnim tržištima i otvaraju nova radna mjesta, doprinose jačanju konkurentnosti našega gospodarstva i to je pravi način da zadržimo mlade ljude u Hrvatskoj, s naglaskom na Slavoniji. Ove tvrtke neka budu poticaj za druge poduzetnike, ali i jedinice lokalne samouprave, kao i poduzetničke potporne institucije da se jave na naše javne Pozive i iskoriste sredstva koja imamo na raspolaganju.

Više na www.hamagbicro.hr i www.strukturnifondovi.hr.

New Report

Close