Optimizacija i poboljšanje učinkovitosti radiološke dijagnostike zbog smanjenja lista čekanja

Autor: PD VL native tim , 13. ožujak 2020. u 12:51
Prof. dr. sc. Dijana Zadravec / Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Referentni centar za radiologijsku prevenciju, dijagnostiku, terapiju i rehabilitaciju bolesti glave i vrata KBC-a Sestre milosrdnice provodi projekt u iznosu od 32,5 mil. kuna koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda.

Projektom „Optimizacija i poboljšanje učinkovitosti radiološke dijagnostike u sustavu zdravstva Republike Hrvatske – Radiološki edukacijski centar“ smanjit će se liste čekanja te će se unaprijediti zdravstvena zaštita Republike Hrvatske u području radiologijske prevencije, dijagnostike, terapije i rehabilitacije bolesti glave i vrata.

Stručni projektni tim

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Optimizacija i poboljšanje učinkovitosti radiološke dijagnostike u sustavu zdravstva Republike Hrvatske – Radiološki edukacijski centar“ (UP.02.2.1.05.0001) potpisan je 17. prosinca 2019. godine, a isti se provodi tijekom 36 mjeseci. Potpisnici Ugovora o dodijeli bespovratnih sredstava su Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za zapošljavanje i korisnik bespovratnih sredstava, Referentni centar za radiologijsku prevenciju, dijagnostiku, terapiju i rehabilitaciju bolesti glave i vrata Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice. Projekt u vrijednosti od 32.559.724,50 kuna financira se u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020., od čega 85% ukupno prihvatljivih troškova sufinancira Europski socijalni fond, dok je 15% od ukupnog iznosa osigurano iz državnog proračuna. Voditeljica projekta je prof. dr. sc. Dijana Zadravec, dr. med., specijalistica kliničke radiologije, subspecijalistica neuroradiologije s europskom diplomom iz neuroradiologije, ujedno voditeljica Referentnog centra, predstojnica Kliničkog zavoda i zamjenica ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice, pročelnica Katedre za opću i dentalnu radiologiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te predsjednica Hrvatskog neuroradiološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora, a za potrebe provedbe projekta formirani su projektni i stručni tim.

Povećan broj suvišnih radioloških pretraga

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Veliki međunarodni uspjeh profesorice Zadravec – izabrana je 2018. za prvu predsjednicu Hrvatskog neuroradiološkog društva koje je suorganizator Svjetskog neuroradiološkog kongresa koji će se održati u New Yorku 2022.godine.

U Republici Hrvatskoj je prisutan problem nedostatnog znanja i vještina zdravstvenih radnika o mogućnostima i dosezima moderne radiološke dijagnostike, vrstama pretraga i o točnim indikacijama za njih, budući da postojeći studijski programi nedovoljno naglašavaju važnost poznavanja mogućnosti i svrhe pojedine radiološke pretrage kao i indikacija za istu te je prisutan nedostatak programa izobrazbe na temu radiološke dijagnostike i specifično praktično osposobljavanje korištenjem suvremene dijagnostičke i terapijske opreme. Posljedice problema su povećan broj suvišnih radioloških pretraga nastalih uslijed ponavljanih, loše indiciranih i/ili nepotrebnih pretraga, što dovodi do lista čekanja i smanjenja kvalitete zdravstvenih usluga. Po dosadašnjem iskustvu i podacima dostupnim u literaturi, čak 70% od oko pola milijuna CT i MR pretraga godišnje je uredno, što znači da uopće nisu trebale biti provedene niti ponavljane u kratkom vremenskom razdoblju. Radiološko osoblje je opterećeno, što za posljedicu ima neučinkovit zdravstveni sustav i financijsko opterećenje sustava. Uslijed problema, radiološko i ne-radiološko osoblje nisu u mogućnosti profesionalno se razvijati te se dio djelatnika odlučuje na odlazak na rad u inozemstvu. Modernije i složenije radiologijske dijagnostičke metode, ali i cjelokupna intervencijska radiologija, doživljavaju izrazito brz napredak i vrlo česte promjene i nadogradnje zahvaljujući razvoju tehnologije, ponajprije softvera za tzv. postprocessing, što zahtijeva kontinuiranu medicinsku edukaciju koja trenutno nije osigurana. Dodatno, nisu zadovoljene potrebe korisnika zdravstvenih usluga, budući da pacijenti koji zaista imaju pravu indikaciju za pretragu, predugo čekaju na red čime je smanjena dostupnost usluga i prisutna nezadovoljavajuća kvaliteta pružane zdravstvene zaštite.

Upravo zbog identificiranih problema i posljedica neophodno je financiranje projektnih aktivnosti koju su usmjerene na postizanje općeg cilja ovog projekta: Poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite te povećanje učinkovitosti i djelotvornosti zdravstvenog sustava RH, odnosno specifičnog cilja: Unaprjeđenje znanja i vještina zdravstvenih djelatnika u području radiologijske prevencije, dijagnostike, terapije i rehabilitacije bolesti glave i vrata.

Prijenos usavršenog znanja

Uz aktivnosti upravljanja projektom i promotivne aktivnosti, projekt obuhvaća sljedeće aktivnosti:

1.1. Izrada edukacijskih programa i materijala (priručnici i upute) za provedbu edukacijskih programa

1.2. Nabava opreme za provedbu stručnih radionica (računalna oprema za provedbu edukacijskih programa i uređaj za magnetsku rezonanciju)

1.3. Provedba edukacijskih programa iz područja radiologijske prevencije, dijagnostike, terapije i rehabilitacije bolesti glave i vrata:

– sudjelovanje na edukacijama i radionicama za edukatore

– organizacija i provedba 12 četverodnevnih radionica prema specijaliziranim programima za specijaliste radiologije, specijalizante i inženjere medicinske radiologije (ciljana skupina)

– organizacija i provedba 12 dvodnevnih radionica prema specijaliziranim programima za zdravstvene djelatnike dominantno ne – radioloških struka (liječnici hitne medicine i liječnici kliničari struka suradnih radiologiji (npr. neurologija, kirurgija, interna medicina, otorinolaringologija i dermatovenerologija)) (ciljana skupina)

1.4. Organizacija i provedba 60 1-dnevnih radionica za liječnike opće/obiteljske medicine u svrhu informiranja (krajnji korisnici)

Nakon što članovi stručnog projektnog tima prođu planirane edukacije u europskim centrima izvrsnosti, aktivno će sudjelovati u prijenosu usavršenih znanja na najmanje 1300 pripadnika ciljanih skupina i krajnjih korisnika kroz organizaciju 84 stručnih radionica diljem Republike Hrvatske.

Povećanje učinkovitosti i kvalitete zdravstvene usluge

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Profesorica Zadravec je i pročelnica Katedre za opću i dentalnu radiologiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje je po studentskoj anketi izabrana za najboljeg suradnika u nastavi. Autorica je sveučilišnog udžbenika Dentalna radiologija na hrvatskom i engleskom jeziku

Utjecaj na rješavanje problema imat će i nabava najsofisticiranijeg uređaja za magnetsku rezonanciju koji će se nabavljati tijekom 2020. godine na kojem će se provoditi specifična osposobljavanja i edukacije zdravstvenih djelatnika. Radiološki zdravstveni djelatnici će usavršiti svoja znanja na uređaju za magnetsku rezonanciju, što će rezultirati povećanjem učinkovitosti te kvalitete zdravstvene usluge, dok će ne-radiološki zdravstveni djelatnici steći znanja o mogućnostima i dosezima moderne radiološke dijagnostike, o vrstama pretraga i o točnim indikacijama za njih, a sve kako bi se smanjio broj nepotrebnih pretraga i onih koje ne doprinose rješavanju dijagnostičkog pitanja, ostvarile uštede u sustavu zdravstva te smanjile liste čekanja. Osim kvalitetnih uvjeta za obavljanje zdravstvenih djelatnosti, omogućit će se provedba vrhunskih istraživanja u znanstvenom području biomedicine i zdravstva, polju kliničkih medicinskih znanosti, grani radiologije što predstavlja izazov mladim liječnicima za ostanak u Hrvatskoj. Također, Referentni centar i educirano osoblje omogućit će postizanje učinka koji se odnose na uspostavljanje suradnje s drugim zdravstvenim i znanstvenim ustanovama te će potaknuti dolazak gostujućih istraživača, unaprijediti sustav visokog obrazovanja, postignuti znanstvenu izvrsnost i kvalitetu znanstveno-istraživačkih aktivnosti. Postizanjem navedenih ciljeva osigurat će se financijska i institucionalna održivost projekta. Projekt će se provoditi na svim razinama zdravstvene zaštite, a same aktivnosti su usmjerene na ciljane skupine primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite. Realizacijom projektnih aktivnosti utječe se i na samu organizaciju rada pojedinih zdravstvenih ustanova i ordinacija te će Referentni centar tijekom provedbe projekta surađivati s visokim učilištima, znanstvenim organizacijama, drugim ustanovama u zdravstvu te s organizacijama civilnog društva, a sve s ciljem umrežavanja zdravstvenih djelatnika te razmjene iskustva i znanja u području unutar kojeg se provodi sam projekt.

Provedbom projekta povećat će se iskoristivost postojećih resursa, prvenstveno kroz rasterećenje radiološkog osoblja i financijske uštede te će se u konačnici osnažiti mreža zdravstvene zaštite Republike Hrvatske kroz edukaciju u području radiologije te specifična osposobljavanja zdravstvenih djelatnika korištenjem najmodernije radiološke opreme.

New Report

Close