Kako se zaštititi od nenadanih troškova liječenja? Dobrovoljno zdravstveno osiguranje kao rješenje za individualne potrebe klijenta

Autor: Promo , 25. veljača 2020. u 08:00
dr.sc. Mario Bagat, dr.med.spec., Direktor sektora dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, Wiener osiguranje VIG d.d.

Na pitanja o trenutno aktualnoj temi dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja odgovara dr.sc. Mario Bagat, Direktor sektora dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, Wiener osiguranje VIG d.d.

Dopunsko i dodatno zdravstveno osiguranje spadaju u skupinu dobrovoljnih zdravstvenih osiguranja koja osiguranike štite od neplaniranih troškova u slučaju bolesti, odnosno prilikom korištenja zdravstvene zaštite.

Dopunsko zdravstveno osiguranje pokriva troškove sudjelovanja za usluge koje se obavljaju preko obveznog zdravstvenog osiguranja. Tu spadaju sudjelovanja za posjet liječniku u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, sudjelovanja za usluge specijalističkih pregleda, specijalističke dijagnostike, bolničkog liječenja, izdavanja ortopedskih pomagala te sudjelovanja po receptu u ljekarni i doplate za lijekove s Dopunske liste lijekova.

Dodatno zdravstveno osiguranje osim zaštite od neplaniranih troškova omogućava i bržu uslugu višeg standarda kako u javnim, tako i u privatnim zdravstvenim ustanovama. Ovaj tip programa osiguranja pokriva troškove zdravstvenih usluga koje predstavljaju bolji standard i veća prava u odnosu na usluge iz obveznog zdravstvenog osiguranja. Usluge se u pravilu obavljaju u privatnim zdravstvenim ustanovama bez čekanja. U pokriću se nalaze sistematski pregled, specijalistički pregledi, specijalistička dijagnostika, ambulantna fizikalna terapija te manji operativni zahvati.

Koje mogućnosti nudi Wiener dopunsko zdravstveno osiguranje? Koje su cijene, programi i uvjeti da bi netko postao Wiener osiguranik? Postoje li neke dobne granice u Wiener dopunskom zdravstvenom osiguranju i na koji su način postavljene?

Osiguranikom dopunskog odnosno dodatnog zdravstvenog osiguranja može postati svaka punoljetna osoba koja ima obvezno zdravstveno osiguranje ugovoreno kod HZZO-a. Za dopunsko zdravstveno osiguranje ne postoji gornja granica u dobi, odnosno mogu se osigurati sve osobe starije od 18 godina. Kod dodatnog zdravstvenog osiguranja postavljena je gornja granica na dob od 75 godina.

Wiener osiguranje u ponudi ima ukupno 9 osnovnih programa dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja koji omogućavaju ugovaratelju osiguranja da ugovori program prema potrebama osiguranika. Premija osiguranja kreće se već od 45,00 kn mjesečno za dopunsko, odnosno već od 70,00 kn mjesečno za dodatno zdravstveno osiguranje. U ponudi su i različiti pridruženi programi uz dopunsko i dodatno zdravstveno osiguranje, kao što su putno zdravstveno osiguranje, drugo liječničko mišljenje ili naknada za bolničko liječenje, a sve kako bi pokriće bilo cjelovito i sveobuhvatno.

DOBROVOLJNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE ZA KORPORATIVNE KLIJENTE

Ukoliko se radi o korporativnom osiguranju u kojem poslodavci ugovaraju zdravstveno osiguranje za svoje zaposlenike, opseg pokrića se u potpunosti definira u skladu s potrebama poslodavca. Interes za ugovaranje korporativnog zdravstvenog osiguranja znatno je porastao nakon najnovije porezne izmjene, kojom se na premiju zdravstvenog osiguranja do iznosa od 2.500,00 kn godišnje po zaposleniku više ne plaća porez na dohodak. Ova promjena u oporezivanju veliki je korak u smjeru društveno odgovornog poslovanja te omogućava poslodavcima bolje i kvalitetnije uvjete zdravstvene zaštite svojih zaposlenika.

Kako funkcionira Wiener dopunsko u ljekarnama i zdravstvenim ustanovama? Osiguranik samostalno mora platiti troškove te mu se naknadno refundira taj iznos ili kartica osiguranja može služiti kao sredstvo plaćanja sudjelovanja?

Wiener osiguranje ima reguliran ugovorni odnos te je informatički povezano s gotovo svim zdravstvenim ustanovama u kojima se naplaćuje sudjelovanje. Osiguranici ne moraju platiti troškove sudjelovanja već je dovoljno da zdravstvenom radniku prilikom korištenja usluge pokažu iskaznicu Wiener dopunskog zdravstvenog osiguranja. Doplate za lijekove s Dopunske liste lijekova izravno terete policu dopunskog zdravstvenog osiguranja ukoliko je tako ugovoreno. Na taj smo način uslugu korištenja dopunskog zdravstvenog osiguranja u potpunosti prilagodili osiguraniku te nema potrebe za skupljanjem računa i naknadnim refundacijama.

Na koji način osiguranik može saznati je li njemu propisan lijek pokriven programom dopunskog zdravstvenog osiguranja koji je ugovorio?

Osnovnu i Dopunsku listu lijekova donosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, te se ažurne liste lijekova nalaze na njihovim web stranicama. Jednostavnim upisom naziva lijeka u internetsku tražilicu moguće je vidjeti nalazi li se on na Osnovnoj ili Dopunskoj listi lijekova.

Lijekovi s Osnovne liste pokriveni su u cijelosti. Cijena lijeka s Dopunske liste ima dva elementa: dio cijene koju pokriva obvezno zdravstveno osiguranje i dio cijene (doplata) koju pokriva pacijent ili njegova polica dopunskog zdravstvenog osiguranja ukoliko se to pokriće ugovori. Wiener osiguranje ima dva programa dopunskog zdravstvenog osiguranja koja uz sudjelovanje pokrivaju i doplatu za lijekove s Dopunske liste lijekova, a cijena se kreće već od 60,00 kn mjesečno.

Na koji način funkcionira dodatno zdravstveno osiguranje u Wieneru?

Prilikom ugovaranja dodatnog zdravstvenog osiguranja naš osiguranik dobiva uvjete osiguranja u kojima su navedene sve medicinske usluge koje osiguranik može koristiti. Radi se o više od 220 različitih usluga koje se mogu obaviti u više od 450 zdravstvenih ustanova. Korištenje je vrlo jednostavno. Pozivom na besplatni broj Wiener medicinske asistencije, osiguranicima će se javiti medicinski savjetnici koji će utvrditi indikaciju, ima li osiguranik pravo na uslugu te dogovoriti vrijeme i mjesto korištenja usluge u skladu s potrebama, željama i mogućnostima osiguranika. Usluge se obavljaju bez čekanja, a osiguranik ne plaća uslugu već trošak usluge izravno tereti policu dodatnog zdravstvenog osiguranja.

Kako vidite budućnost dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, u kojem će se smjeru razvijati?

Prema prosječnoj premiji dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja po stanovniku, Hrvatska još uvijek zaostaje za zemljama EU. Međutim, ukupna premija dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja u Hrvatskoj ima dvoznamenkastu stopu rasta zadnjih desetak godina. Za očekivati je da će se taj trend nastaviti i u narednom razdoblju. Građani su sve više svjesni vlastite odgovornosti za svoje zdravlje, ali i rizika financijskog troška koji može nastati u slučaju bolesti i korištenja zdravstvene zaštite. Samo jedan boravak u bolnici osobu bez dopunskog zdravstvenog osiguranja može koštati 2.000,00 kn, a cijeli taj rizik se može ukloniti za već od 45,00 kn mjesečno.

New Report

Close