Ulaganje u solarne elektrane danas je isplativo bez ikakvih poticaja

Autor: Promo , 27. veljača 2020. u 08:42
Vedran Belamarić, predsjednik Uprave E.ON Solar d.o.o., vodeće tvrtke za solarna rješenja za poslovne korisnike u Hrvatskoj i regiji

Glavni fokus poslovanja E.ON-a je upravo edukacija i promocija korištenja energije Sunca.

Najbolji način na koji tvrtke mogu smanjiti troškove električne energije i doprinijeti očuvanju okoliša je ugradnja solara. Trend održivog poslovnog razvoja prepoznaje sve više tvrtki u Hrvatskoj, među njima i najveća hotelska grupacija Valamar Riviera, kojoj će E.ON Solar do kraja godine isporučiti solarne sustave za 26 turističkih objekata diljem obale.

Kako trenutno procjenjujete situaciju sa solarnim panelima (FN) u Hrvatskoj, kako po pitanju rasprostranjenosti, tako i regulative i ostalog?

U posljednje tri godine u Hrvatskoj je počela treća faza razvoja tržišta sunčanih elektrana u kojoj više nisu potrebni poticaji za isplativost projekata. Dva ključna faktora omogućila su tržišni pristup. S jedne strane je došlo do značajnog pada cijene fotonaponske opreme, a usporedno s tim procesom dogodio se iznimno velik rast troška električne energije. Povećanje naknade za obnovljive izvore energije rezultiralo je povećanjem ukupne cijene električne energije za pravne osobe za otprilike 15 posto! Dodatno, cijena radne energije je u konstantnom rastu tako da je ukupna cijena električne energije za pravne osobe u 2019. najmanje 30 posto veća nego 2017. godine. Kombinacijom tih uvjeta, razdoblje povrata ulaganja u sunčane elektrane smanjeno je na svega šest godina bez poticaja, kako za pravne, tako i za fizičke osobe, gdje je povrat od šest do osam godina.

Ugradnja

Najbolji način na koji tvrtke mogu smanjiti troškove električne energije i doprinijeti očuvanju okoliša je ugradnja solara

Koliko je, prema vašem iskustvu, u Hrvatskoj prepoznat benefit instaliranja FN na krovove privatnih i pravnih osoba za vlastitu uporabu, a ne više toliko za prodaju energije opskrbljivačima?

S obzirom na trenutačnu regulativu, ulaganje u sunčane elektrane za vlastitu potrošnju je apsolutno puno isplativije te bolje regulirano. U E.ON Solaru projektiramo i gradimo sunčane elektrane za poslovne kupce upravo za vlastitu potrošnju, jer su rokovi povrata puno privlačniji. I sam regulatorni okvir je poticajan za takvu vrstu investicije. Istovremeno, naša tvrtka E.ON Energija nudi solarna rješenja i za privatne korisnike, uglavnom obiteljske kuće. Glavni fokus poslovanja E.ON-a u Hrvatskoj je upravo edukacija i promocija korištenja energije Sunca s ciljem povećanja udjela korištenja solarne energije kao najisplativijeg obnovljivog izvora energije. Vjerujemo da će naši građani i tvrtke s vremenom prepoznati te benefite, jer je solarni potencijal Hrvatske ogroman, a do sada nažalost, premalo iskorišten.

Tko su najčešći korisnici vaših usluga – tvrtke (kakve i iz kojih sektora), institucije i sl.?

Naši kupci dolaze iz gotovo svih segmenata gospodarstva – proizvođačka industrija, trgovački centri, turizam te iz puno drugih branši. Bitno je da kupac ima konstantnu potrošnju te dovoljno prostora na lokaciji za izgradnju sunčane elektrane, bilo na krovu ili na zemlji.

Postoji li neki obrazac što klijenti najviše traže – bilo po pitanju snage, tehnologije, cijene i sl.? O kolikoj okvirnoj cijeni projekta FN-a za vlastitu uporabu govorimo u neke manje ili srednje tvrtke?

Svi naši projekti su skrojeni po potrebama naših klijenata, dakle jedinstveni koliko je jedinstven i svaki naš kupac u energetskom smislu. Svakom kupcu pristupamo pojedinačno s velikom pažnjom i sluhom za njegove potrebe. Naši projekti su uvijek u funkciji maksimiziranja koristi za naše kupce –ciljamo da postavljanjem sunčane elektrane kupac ostvari maksimalnu uštedu uz najbolje rokove povrata. S obzirom na to da je svaki projekt jedinstven, paušalno je govoriti o okvirnim cijenama.

Kupci

Projektirali smo, instalirali i u pogon pustili stotinjak sunčanih elektrana u Hrvatskoj i regiji. Naši kupci dolaze iz gotovo svih segmenata gospodarstva

Koji su neki od zanimljivijih projekata koje ste radili?

Trenutno radimo na izgradnji sunčanih elektrana na 26 lokacija turističke grupacije Valamar Riviera po ESCO modelu, što je jedinstveni projekt u Hrvatskoj.

Ovim modelom klijenti tijekom desetogodišnjeg razdoblja otplaćuju sunčanu elektranu isključivo kroz potrošnju električne energije te preuzimaju vlasništvo bez ikakvih dodatnih troškova. Pored toga radimo na nekoliko većih projekata u drvnoj industriji i komercijalnom sektoru.

Trenutno je u realizaciji više od 10 MWp elektrana, a ciljevi za ovu godinu su i puno veći od toga. Sukladno tome možemo konstatirati da smo trenutno vodeći igrač za solarne sustave na hrvatskom tržištu, a naši planovi sežu i na regiju.

ESCO model

Trenutno radimo na izgradnji sunčanih elektrana na 26 lokacija turističke grupacije Valamar Riviera po ESCO modelu

Koji su glavni izazovi s kojima se najčešće susrećete pri dogovaranju, projektiranju i izvođenju FN projekata?

Ovo je zakonski vrlo regulirana djelatnost i kod projektiranja svake elektrane moramo voditi računa o svim parametrima koji su zadani zakonodavnim okvirom. Najveći izazov je educirati kupce o koristima sunčanih elektrana te predočiti što to znači za njihove uštede.

Možete nam reći par riječi o tvrtki E.ON Solar i njezinu djelovanju u Hrvatskoj?

E.ON Solar vodeća je tvrtka u Hrvatskoj za projektiranje i izgradnju sunčanih elektrana po principu ključ u ruke te svojim klijentima pomaže prilikom financiranja gradnje ili ishođenja bespovratnih sredstava. Do sada smo projektirali, instalirali i u trajni pogon pustili stotinjak sunčanih elektrana u Hrvatskoj i regiji. Naši solarni sustavi svakom poslovanju omogućuju neovisnu, ekonomičnu i održivu opskrbu energijom, a naši iskusni stručnjaci klijentima su na raspolaganju od prvih analiza solarnog potencijala do uspješnog stavljanja u pogon samog fotonaponskog sustava.

New Report

Close