Kako komentirate prijedlog zakona kojim će od srpnja osobni bankrot biti moguć i za obrtnike?

Autor: Marta Duić , 15. ožujak 2015. u 22:00
Dragutin Ranogajec, HOK

Dragutin Ranogajec smatra prijedlog dobrim, ali brine ga hoće li se i s obrtnicima postupati kao s običnim građanima.

Prijedlog zakona je dobar, no pitanje koje se nameće i koje je neizbježno jest hoće li zakonodavac postupati s njim kako treba, odnosno hoće li se i s obrtnicima postupati kao s običnim građanima, kako ovaj prijedlog zakona pokazuje.

Također, pitanje je i tko će taj zakon provoditi. Važno je koja institucija će tu provedbu zakona uzeti pod svoj djelokrug rada, kao to i na koji način će se provoditi, jer bez dobre provedbe i kontrole cijela ta priča neće zaživjeti kako bi trebala i obrtnici od toga neće imati koristi koje im se obećavaju u prijedlogu zakona. U Hrvatskoj ima puno dobrih zakona, ali njihova provedba nije dovoljno kvalitetna, što dovodi do dodatnih i nepotrebnih problema. 

Koliko je taj prijedlog zakona dobar potez za obrtnike i njihovo poslovanje? 
Mi kao HOK smo prema Vladi imali različite prijedloge, a od svih prednosti ovog prijedloga zakona smatram da je sjajno to što se u prvih devedeset dana ublažava situacija za obrtnika. Pozdravljamo ovaj zakon, a veliku i izravnu korist od njega imat će država i obrtnici te naravno naše cjelokupno gospodarstvo. Od dugova i problema nitko nema koristi. 

Koja je najveća prednost ovog prijedloga zakona za same obrtnike? Što će im najviše pomoći i olakšati situaciju u poslovanju? 
Najveća prednost za obrtnike je ta što će tim zakonom biti u istom rangu kao i ostali građani što će im uvelike pomoći i olakšati situaciju. Još jedna prednost je ta što će sami dužnici moći pokrenuti postupak osobnog bankrota, te to što će obrtnici koji zatraže ovaj model stečaja tijekom probnog roka moći poslovati. Važna je i činjenica da uloga vjerovnika nije toliko presudna kao što je bio slučaj do sada, što je veliki plus za obrtnike. 

Komentirajte prvi

New Report

Close