Prvi hrvatski program nadoknade emisija CO2 sadnjom stabala

Autor: Poslovni.hr , 05. studeni 2021. u 15:27

Voditelj projekta i poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske Dan Špicer istaknuo je kako svakim danom svjedočimo kako klimatske promjene sve više utječu na prirodu i ljude.

Sadnjom prvih od nekoliko tisuća planiranih stabala na području zagrebačkog naselja Demerje, Savez izviđača Hrvatske uz pokroviteljstvo Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj započeo je provedbu projekta CO2MPENSATING BY PLANTING. Cilj je pridonijeti ukupnom smanjenju emisija ugljičnog dioksida (CO2) i borbi protiv razornog učinka klimatskih promjena.  Sudionici projekta obvezuju se izračunati vlastiti ugljični otisak te donijeti i provesti mjere za smanjenje vlastitih emisija CO2, a jedan od alata u tom procesu je i sadnja stabala.

Voditelj projekta i poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske Dan Špicer istaknuo je kako svakim danom svjedočimo kako klimatske promjene sve više utječu na prirodu i ljude. „Kroz ovaj projekt želimo osvijestiti javnost da ova priroda koja nas okružuje nije nečija tuđa, ona je naša i ako se svi zajedno ne budemo brinuli za nju, ne možemo očekivati da će to činiti netko drugi. Odgovornost leži na svima nama“, upozorio je Špicer. Dodao je kako oni koji zagađuju više, trebaju više i doprinijeti oporavku. „Upravo se sadnja stabala smatra jednim od najjednostavnijih i najučinkovitijih oblika borbe protiv klimatskih promjena. Baš zato, kroz projekt CO2MPENSATING BY PLANTING želimo omogućiti svima koji to žele i mogu da sadnjom stabala nadoknade dio svog ugljičnog otiska i pomognu prirodi. Već sutra ovdje će biti posađeno prvih 1000 sadnica, a nakon toga i tisuće drugih. Sigurni smo da će se svi, koji se uključe kao naši Šumoborci, jednom kada posade svoje sadnice i ubuduće se odnositi bolje prema prirodi, ali i ljudima.“

Voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić podsjetila je da u Glasgowu traje UN-ova konferencija o klimi te da europarlamentarci očekuju ambiciozan dogovor o sprječavanju najpogubnijih učinaka klimatskih promjena. „Europa do 2050. želi postati prvi ugljično neutralni kontinent, a projekti poput ovog pomažu u ostvarenju toga cilja.“ Simeonova Staničić je istaknula kako se Ured pobrinuo da se u projekt CO2MPENSATING BY PLANTING uključe i škole ambasadori Europskog parlamenta koji će pošumljavati Zagreb i Zagrebačku županiju. „Uklanjanjem štetnih posljedica zagađenja radimo u korist lokalne zajednice, društva u cjelini, a u konačnici i čitavog planeta. Pomažemo ujedno ostvarenju održivijeg i inovativnijeg gospodarstva te omogućujemo Europi da ostane predvodnica u borbi protiv klimatskih promjena“, zaključila je Simeonova Staničić.

Uz Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, pokrovitelj projekta CO2MPENSATING BY PLANTING, kojeg organiziraju Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i tvrtka HEARTH, su Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj te Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.  Projekt se provodi u suradnji s Hrvatskim šumarskim institutom, Energetskim institutom Hrvoje Požar, Centrom za klimatološka istraživanja pri PMF-u i Hrvatskom gorskom službom spašavanja (HGSS).

Uz članove projekta, u Demerju su prigodne govore održali i izaslanik predsjednika Sabora, zastupnik Ante Bačić, predstavnica Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu Caitlin Piper te predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Dunja Mazzocco Drvar i Igor Kreitmeyer.

Komentirajte prvi

New Report

Close