Na svjetski dan Ozona održana je velika akcija pošumljavanja Grubišnog Polja pomoću bespilotne letjelice

Autor: Poslovni.hr , 18. rujan 2021. u 10:02

Inicijativu je podržao i gradonačelnik Grubišnog Polja, Zlatko Mađeruh, koji je sa svojim timom ustupio odgovarajuću lokaciju pošumljavanja.

Na Svjetski dan Ozona, 16. rujna održana je velika akcija pošumljavanja Grubišnog Polja pomoću bespilotne letjelice, u organizaciji hrvatskog Projekta O2. Ovo je prva akcija pošumljavanja u Hrvatskoj na ovaj način. U akciji pošumljavanja koristio se proizvod Seed Bombs – samoklijajući paketići sjemena drveta u kojima se uz primarno sjeme stabla, nalaze i sjemenke pratećih vrsta biljaka.

Ekološka rješenja za uzgoj mladica drveta

Projekt O2 pokrenuli su zaljubljenici u prirodu i ekologiju dr. sc. Dušan Jelić i Goran Ladišić u želji zaustavljanja negativnih trendova uništavanja šuma te ispuštanja stakleničkih plinova. Vođeni tom idejom, osmislili su prirodna i ekološka rješenja za uzgoj mladica drveta i pošumljavanje koja će reducirati pretjeranu emisiju ugljikovog dioksida (CO2), odnosno stakleničkih plinova odgovornih za klimatske promjene. U akciji pošumljavanja Grubišnog Polja koristio se proizvod Seed Bombs. Radi se o samoklijajućim paketićima sjemena drveta koji se automatski izbacuju iz zraka pomoću drona, u cilju efikasnijeg pošumljavanja teško dostupnih opožarenih, posječenih ili degradiranih područja.

“Važno je naglasiti kako se u sjemenskim bombicama Seed Bombsa, uz primarno sjeme stabla, nalaze i sjemenke pratećih vrsta biljaka. Naime, za uspješno pošumljavanje nije dovoljno zasaditi određeni broj velikih stabala. Takav princip dovodi do razvoja isključivo kulture tog stabla, a ne razvoja zdravog šumskog staništa (ekosustava). Nadalje, velika se količina CO2 osim u stablima apsorbira i u ostalim dijelovima zdravog ekosustava (u tlu, travi, grmlju i u drugim živim bićima). Prema tome, uspješnost pošumljavanja definiramo prema broju m2 obnovljenog ekosistema, a ne jednog stabla. Projekt O2 donosi inovacije na području biotehnologije i sektora šumarstva, kroz razvoj prve autonomne flote dronova za brzo pošumljavanje i obnovu šumskih ekosustava. Inovativna i patentirana formula za izradu zaštitnih sjemenskih bombica garantira visoku učinkovitost klijanja sadnica iz sjemenskog materijala, te potpomaže njihov brz razvoj u prvim godinama života”, izjavio je Goran Ladišić iz Projekta O2.

Društveno odgovorno poslovanje

Osiguravajuća kuća GRAWE podržala je ovaj hvalevrijedan projekt te je sa zaposlenicima, volonterima i novinarima sudjelovao u velikoj akciji pošumljavanja Grubišnog Polja pomoću bespilotne letjelice tj. drona. Izgradnja ekološke osviještenosti te odgovornog poslovanja oduvijek je sastavni segment djelovanja GRAWE-a, a brojnim inicijativama na to potiču i svoje zaposlenike, sve kako bi svojim odgovornim djelovanjem pružali primjer široj poslovnoj zajednici. Kako bi osvijestili važnost očuvanja prirode, GRAWE se odlučio pridružiti hrvatskom Projektu O2, i s inicijatorom projekta tvrtkom Magic Forest d.o.o, proveli su ovu akciju na svjetski dan Ozona. Cilj je poticanje osobne ekološke aktivnosti i osvještavanje potrebe zaštite šuma kroz društveno potaknutu sadnju stabala. “Uz sigurnost, pouzdanost te stabilnost kao temeljne vrijednosti koje njeguju u GRAWE-u, važno mjesto zauzima i odgovornost. Odgovornost prema zaposlenicima, klijentima, zajednici te okolišu u kojem djelujemo”, izjavila je Nataša Kapetanović, predsjednica uprave GRAWE, te dodala:

“Ovim projektom želimo naglasiti važnost primjene znanstvenog pristupa u inicijativama očuvanja našeg planeta. Znanstveni principi Projekta O2 pokazali su nam veliku razliku između stihijske sadnje stabala  i cjelovitog pošumljavanja. Cjelovitim pristupom pošumljavanja korištenjem tehnoloških inovacija, Projekt O2 nas i dodatno educira o važnim činjenicama smanjivanja ugljičnog otiska te novim principima kvalitetnije izgradnje i očuvanja zdravog ekosustava. Osim što nas obrazuje i pruža smjernice, znanost nas jasnim brojkama upozorava na nužnu promjenu kolektivne društvene svijesti. Podaci su to koje sustavno ignoriramo vlastitom neodgovornošću i egoističnim principima zadovoljenja trenutnih želja. Sve dok ne shvatimo da svako individualno djelovanje utječe i snosi odgovornost za budućnost kolektiva, ne možemo postići istinsku promjenu i graditi bolju budućnost. Iznimno sam ponosna što smo prepoznali ovaj projekt i podržali ovu prekrasnu priču. Pozivam i druge kompanije da se odazovu i podrže ovaj hvalevrijedan projekt jer samo sustavnim, planiranim i kontinuiranim pristupom možemo zaista napraviti pozitivnu promjenu”, izjavila je Nataša Kapetanović, predsjednica uprave GRAWE.

Članica uprave GRAWE, Adriana Tomić zahvalila se svima koji su sudjelovali u akciji pošumljavanja Grubišnog polja uz jasnu poruku da su klimatske promjene kojima posljednjih godina svjedočimo, upozorenje da je društvu potrebna jasna promjena.

“Egzaktne brojke pokazuju nam koliko malo poznajemo i brinemo za svijet u kojem živimo, a tako jasne pokazatelje nećemo moći zauvijek ignorirati. Megalomanski princip zadovoljenja trenutnih potreba, taktika je kojom ne zanemarujemo samo budućnost, već i sam razum. Jasnim i konkretnim inicijativama GRAWE sustavno i planski provodi proces izgradnje kvalitetnije budućnosti. Od samog početka izabrali smo put održivog gospodarskog razvoja i društvene odgovornosti. Upravo inicijative poput cjelovitog pošumljavanja Grubišnog Polja dokazuju da naš trud nije floskula, već segment kristalno jasnog nacrta izgradnje boljeg sutra. Kombinacijom političke volje, znanosti i mladosti, organizirali smo važan projekt koji će pružiti jasan primjer široj zajednici. Ključno je naglasiti znanstveni segment, jer upravo je on karika koja ovaj projekt čini drukčijim od drugih. Naime, tehnološke inovacije i znanstveno zalaganje Projekta O2 otkrili su nam da nije dovoljna samo parcijalna sadnja stabala, već je važan cjeloviti pristup procesu obnove ekosustava, izjavila je Adriana Tomić”, članica uprave GRAWE.

Akciju podržao i gradonačelnik

Inicijativu je podržao i gradonačelnik Grubišnog Polja, Zlatko Mađeruh, koji je sa svojim timom ustupio odgovarajuću lokaciju pošumljavanja. “Jako nam je drago što smo dio ovakve hvalevrijedne akcije za koju se nadamo da će biti uspješna, ali prije svega da će potaknuti svakog pojedinca na razmišljanje o vlastitoj ekološkoj odgovornosti. Naše šume i eko sustavi, prirodna su bogatstva i na nama je da o njima brinemo kako bi svojoj djeci u naslijeđe mogli ostaviti zdravu okolinu,” izjavio je gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh.

Inicijativi pošumljavanja pridružili su se i učenici Osnovne škole Ivana Nepomuka Jemeršića iz Grubišnog Polja, kao i brojni zaposlenici GRAWE, sami stanovnici Grubišnog Polja, novinari te volonteri. Cijela akcija pošumljavanja ne bi se mogla odviti bez Milana Domazeta i Ivana Vidakovića iz AIR RMLD čijim dronom je pošumljavanje i obavljeno, kao ni bez Ljubomira Lokina iz 3D Tech koji je izradio bacač za sjeme. Ljubomir je inače prvi čovjek na svijetu koji je napravio 3D print zubala, te se svakako u svom radu ističe u inovacijama koje koriste u poboljšanju kvalitete života.

Komentirajte prvi

New Report

Close