Upravljanje likvidnošću i novčanim tijekom – uz praktične primjere

Autor: Poslovni.hr , 06. travanj 2015. u 14:30
Fotolia

Zbog gubitka se ne ide u stečaj, ali zbog nelikvidnosti, DA.

Predavač: Nikola Nikšić, Konter

Problem nelikvidnosti  u Hrvatskoj je negativni „šlag na tortu“ u uvjetima višegodišnje krize. Smatra se jednim od ključnih, njegovi korjeni su samo djelomično ekonomski, a u značajnoj mjeri su sociološki i reflektiraju nizak nivo etike poslovanja. Trendovi pokazatelja likvidnosti ukazuju da je pred velikim brojem poslovnih subjekata izazov financijskog restrukturiranja kojim će poboljšati likvidnost i solventnost, te kvalitetu novčanog toka.

No, pronalaženje načina za poboljšanje likvidnosti u poslovanju poduzeća nije jednostavno. Postoje razni modeli i alati koje je potrebno razumjeti te adekvatno primijeniti i povezati u dobar sustav za upravljanje likvidnošću. Odabir modela i alata ovisan je o djelatnostima, osobinama poslovnog subjekta, tržišnoj poziciji, povijesnim rezultatima, planovima za budućnost i drugim kriterijima i okolnostima iz internog i eksternog okruženja.

Prodaja je zastala, nelikvidnost raste, živci su sve tanji a spava se sve kraće. Temeljem opcije koja prevladava u crnim danima – „što još može poći po zlu" -, poduzetnici se u takvim situacijama reaktivno izlažu nekontroliranoj prodaji, brzopletoj promjeni poslovnih politika i ponašanja prema kupcima te time povećavaju rizike sinergijskih učinaka nenaplativosti potraživanja i/ili padu lojalnosti kupaca.

Kratki sadržaj i ciljevi seminara: 

Tijekom ovog seminara polaznici će se upoznati s modelima za procjenjivanje financijskih rizika, kriterijima za ocjenivanje likvidnosti, tehnikama i alatima za upravljanje likvidnošću i novčanim tijekom, izradama financijskih planova restrukturiranja te s donošenjem odluka o investiranju i financiranju.  

Koji je cilj seminara?

Cilj seminara je kroz dijalog i vježbe upoznati polaznike kako se izrađuje izvješće o novčanom tijeku i kako se očitavaju informacije koje pruža, kako se procjenjuju financijski rizci i ocjenjuje likvidnosti, kako se izrađuju financijski planovi restrukturiranja i kako se donose odluke o investiranju i financiranju.

Teme seminara:

  •  Pojam likvidnosti, pokazatelji kojima se mjeri likvidnost, financijska snaga i bonitet.
  •  Kako se izrađuje Izvještaj o novčanom tijeku indirektnom metodom korištenjem podataka iz bilance stanja i računa dobiti i gubitka?
  • Kako se analiziraju informacije iz višegodišnjih izvješća i ocjenjuje kvaliteta novčanog tijeka?
  • Financijsko planiranje, planiranje ulaganja i izvora sredstava.
  • Kako se planira i provodi financijsko restrukturiranje?
  • Upravljanje novčanim tokom (novčani proračun, slobodan novčani tok, izračun novčanog jaza)
  • Modeli i alati prevencije i zaštite naplativosti potraživanja (segmentacija, upravljanje portfeljem postojećih i potencijalnih kupaca, kolaterali).

Kome je seminar namjenjen?

Poduzetnicima, operativnim menadžerima, računovođama, financijašima, kontrolerima

Kolika je cijena kotizacije?

Puna cijena kotizacije iznosi 1000,00 kn + PDV. U slučaju rane prijave, do 20. studenoga 2015. i uplatu do 21. studenoga 2015., cijena kotizacije iznosi 900,00 + PDV. Svi sudionici dobit će idvomjesečni digitalni ‘all access’ paket Poslovnog dnevnika koji će im omogućiti stalni pristup relevantnim informacijama. All access paket uključuje pristup elektronskom izdanju Poslovnog dnevnika, odnosno svim sadržajima objavljenima u tiskanom izdanju novina. Ujedno vam osiguravamo pristup svim ostalim sadržajima najposjećenijeg poslovnog portala u Hrvatskoj – Poslovni. hr, kao i iPad aplikaciju za tablet uređaje.

Kako se prijaviti na seminar?

Želite li se prijaviti za sudjelovanje u seminaru, molimo vas da ispunite online obrazac ispod teksta ili ispunite prijavnicu i pošaljete na e-mail adresu poslovni-centar-znanja@poslovni.hr. Po zaprimljenoj prijavi poslat ćemo vam predračun za plaćanje kotizacije. Dokaz o plaćenoj kotizaciji potrebno je poslati najkasnije do 15. prosinca 2015. na email: poslovni-centar-znanja@poslovni.hr kako biste osigurali svoje mjesto na seminaru. Račun ćete dobiti nakon održanog seminara.

Doznajte više:

Za dodatne informacije obratite nam se s povjerenjem!

Poslovni centar znanja

Tel: + 385 1 6326 000, 6326 085, Mob: + 385 91 6300 436
e-mail: poslovni-centar-znanja@poslovni.hr

Komentirajte prvi

New Report

Close