Želja nam je da projekt sam financira izgradnju novih tehnologija i otvaranje radnih mjesta

Autor: PD VL native tim , 02. ožujak 2020. u 09:21
Foto: Native

Uspješna priča: Inteligentni sustavi za praćenje stanja akumulatora rezultat su 25 godina rada

Ukupna vrijednost projekta s partnerima iz BiH iznosila je nešto više od dva milijuna kuna, vrijednost za hrvatske partnere bila oko 1,5 milijuna kuna, a udio bespovratnih sredstava gotovo 650 tisuća kuna

Tvrtka MKP d.o.o. iz Zagreba razvila je inteligentni uređaj za praćenje dostupnog kapaciteta akumulatora. Nakon dugogodišnjeg iskustva s radom na sustavima za besprekidna napajanja, ovim su projektom olakšali poslovne procese održavanja u industriji. „Naša poduzetnička priča počela je početkom 90-tih. Moj otac je kao iskusni razvojni inženjer osnovao tvrtku koja se bavila razvojem industrijskih uređaja za INA Naftaplin. Riječ je o uređajima za besprekidna napajanja koji se koriste u prvom redu u velikim industrijskim sustavima. Ako primjerice ostanemo bez struje, naš je uređaj automatski prebacivao na akumulator, odnosno rezervni izvor energije. Ovakvi su sustavi izrazito važni u industrijskim postrojenjima, ali i primjerice u bolnici, koja si ne može dozvoliti da ostane bez struje jer bi zbog toga bili ugroženi životi pacijenata“, objašnjava Milan Kordić, direktor tvrtke MKP.

Naš sugovornik Milan Kordić je 2011. godine završio Fakultet računarstva i elektrotehnike i uključio se u poslovanje tvrtke. „Mi smo bili mala obiteljska firma koja je na početku imala jednog zaposlenog, potom dvoje i dalje je postepeno rasla, a ja sam i prije završetka studija često uskakao kada je trebalo i nekako sam srastao s tim okruženjem“, objašnjava naš sugovornik.
Milan Kordić: „Naš algoritam omogućava donošenje ispravno donošenje odluka na terenu“

„Kada dođe do servisa, sustavi besprekidnog napajanja koriste baterije. Nekada se to radilo na način da 20 sati praznite akumulator i zatim ga punite 20 sati. Zatim su 2000. godine inženjeri u Sjedinjenim Američkim Državama predstavili sustav razvijen za brodove koji je mogao mjerenjem otpora akumulatora pokazati u kakvom je stanju akumulator, i to za svega nekoliko minuta. Takav sustav ne samo da je omogućio značajnu uštedu vremena, nego i osjetno rezanje troškova“, objasnio je naš sugovornik. Novi sustav kontrole omogućio je da servis pokaže godinu dana unaprijed hoće li se baterija odnosno akumulator isprazniti ili ne.

„No za razvoj inteligentnih algoritama koji bi radili na takvom principu potrebno je mnogo znanja i iskustva, stoga smo mi prije pet godina krenuli u realizaciju projekta i završili ga u lipnju prošle godine. Uređaj smo napravili tako da se uz predpodešavanje može koristiti za sve baterijske tehnologije zastupljene danas na tržištu za industriju kao što su olovni akumulatori (ventilirani i neventilirani), litij-ion akumulatori, NimH akumulatori i slično. Naše algoritme za mjerenje preostalog kapaciteta baterije koristi tvrtka Končar s kojima najviše surađujemo. Između ostalih, mogu ga koristiti telekomunikacijske tvrtke koje imaju potrebu za sustavima besprekidnog napajanja na repetitorima koji se nerijetko nalaze na teško dostupnim lokacijama, primjerice Velebit, Učka ili Biokovo, koje su teško ili gotovo nikako dostupne zimi, pa algoritam koji im godinu dana unaprijed može odrediti kapacitet baterije je izrazito koristan jer korisniku omogućava da rade održavanja u periodu kada njemu odgovara, ali omogućava i fiskalno planiranje troškova – nije isto trebate li u nadolazećoj godini nabaviti 100 ili 300 novih baterija“, objašnjava.

Za razvoj inteligentnog algoritma trebalo je 10 godina, a u realizaciji projekta potporu su im pružili agencija HAMAG – BICRO i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Prijava na natječaj EUREKA donijela im je sredstva potrebna za razvoj ovog sofisticiranog uređaja, a cjelokupni projekt realizirali su s partnerima, tvrtkom Micom BH d.o.o. iz Bosne i Hercegovine koja je zadužena za distribuciju proizvoda i korisničku podršku. „Suradnja funkcionira izvrsno jer se mi možemo posvetiti tehničkom dijelu i proizvodnji, a naši partneri iz Micoma zaduženi su za prodajni dio poslovanja“, pojašnjava Kordić. Ukupna vrijednost projekta s partnerima iz BiH iznosila je nešto više od dva milijuna kuna, s time da je vrijednost za hrvatske partnere na projektu bila gotovo 1,5 milijuna kuna, a udio bespovratnih sredstava iznosio gotovo 650 tisuća kuna.

„U pogledu suradnje s agencijom HAMAG – BICRO imam samo riječi hvale. Djelatnice koje su vodile projekt pružile su nam maksimalnu potporu u vođenju projekta, mogu reći da već dugo nismo ostvarili suradnju na tako visokom profesionalnom nivou. Tražili su od nas vrhunske rezultate, ali su nam pružili i vrhunsku podršku“, kaže Milan Kordić.

„Osim toga, omogućili su nam pohađanje poslovne škole Eureka InnoVest u Haagu i Lausanneu, i to je bilo fantastično iskustvo. Mislim da je to nešto što bi trebale proći sve male tvrtke, ali i one ne tako male. Tamo smo naučili kako se radi poslovni plan, kako se predstaviti inozemnim investitorima i još mnogo toga što nam je dalo potrebna znanja i dodatan podstrek da nastavimo unaprjeđivati svoje poslovanje“, ističe.

O planovima za budućnost, Milan Kordić kaže: „Sada se želimo koncentrirati na ostvarivanje komercijalnih rezultata, zacrtanih u poslovnom planu, i proboj na nova tržišta. Želja nam je da projekt sam financira izgradnju novih tehnologija i otvaranje radnih mjesta zasnovane na stečenom iskustvu iz projekta.“

Sadržaj je omogućio HAMAG – BICRO.

New Report

Close