Za poduzetnike kojima je rad zabranjen, onemogućen ili znatno otežan posebni rokovi za predaju GFI za 2020.

Autor: Suzana Varošanec , 21. siječanj 2021. u 09:12
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Posrijedi je podzakonski propis od 8. travnja 2020.

Ministarstvo financija RH, objavom na svojim internetskim stranicama,  odredilo je nove, odnosno duže rokove za predaju godišnjih financijskih izvještaja i pripadajuće dokumentacije, koji se tako drugu godinu zaredom određuju kao iznimka od pravila.
Naime navode sljedeće: “Obavještavamo poduzetnike koji su obveznici primjene Zakona o računovodstvu i temeljem njega donesenih podzakonskih propisa da se slijedom još uvijek prisutnih posebnih okolnosti u kojima je poduzetniku odlukama nadležnog tijela rad zabranjen, onemogućen ili znatno otežan, vezanih uz pojavu epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 na teritoriju Republike Hrvatske, godišnji financijski izvještaji i ostala računovodstvena dokumentacija za poslovnu godinu koja je počela 1. siječnja 2020. ili tijekom kalendarske godine 2020. predaju u rokovima propisanim Pravilnikom o rokovima predaje financijskih izvještaja i računovodstvene dokumentacije u posebnim okolnostima (Narodne novine, broj 43/20)”.
Posrijedi je podzakonski propis od 8. travnja 2020., koji iznimno od  zakonski propisanih rokova propisuje u kojim se rokovima  ispunjava obveza dostavljanja i objave financijskih izvještaja i računovodstvene dokumentacije za vrijeme trajanja posebnih okolnosti u kojima je poduzetniku odlukama nadležnog tijela rad zabranjen, odnosno ako mu je rad onemogućen ili znatno otežan.
To znači da se godišnji financijski izvještaji za 2020.,  s pripadajućim revizorskim izvješćem,  navedenih poduzetnika dostavljaju Financijskoj agenciji radi javne objave najkasnije u roku od 8 mjeseci od zadnjeg dana poslovne godine (inače u roku 6 mjeseci). U posebnim okolnostima pomiče se rok I za godišnje konsolidirane financijske izvještaje, koje zajedno s  revizorskim izvješćem, te ih treba dostaviti Financijskoj agenciji radi javne objave najkasnije u roku od 10 mjeseci od zadnjeg dana poslovne godine (inače mjesec dana ranije)
Također, iznimno u posebnim okolnostima, a za statističke i druge potrebe Financijskoj agenciji trebat će do 30. lipnja (dva mjeseca kasnije) dostaviti bilancu, račun dobiti i gubitka i dodatne podatke za prethodnu kalendarsku godinu. S druge strane, kako neki primjećuju što se tiče predaje porezne prijave od strane obveznika poreza na dobit, bitne za sastavljanje GFI, u redovom roku do 30.travnja, trenutno još nije jasno hoće li se isto i taj rok za pogođene poduzetnike pomicati.

Komentirajte prvi

New Report

Close