FOTO: Vraćaju svrhu vrijednoj biljci, velika većina proizvodnje odlazi u izvoz za Italiju

Autor: Marta Duić , 26. prosinac 2021. u 09:00
Rafaela Babić i Igor Merlić, direktor AZRRI-ja/PD

Vraćaju svrhu industrijskoj konoplji, za tvrtke, ali i gastronomiju.

Tvrtka Hemp Histrica, Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI), chef David Skoko i vinarija Franc Arman omogućili su ponovni ulazak industrijske konoplje u svijet gastronomije.

Naime, u Murarima, podno Motovuna, istarska tvrtka Hemp Histrica ponovno je pokrenula uzgoj i preradu industrijske konoplje.

Njihovo polje ove biljke najveće je u Istri i broji čak 18 hektara te se na njemu obavlja berba konoplje dva puta godišnje. U pitanju je tvrtka koja posluje već pet godina, a s ovim novim projektom ciljaju i na domaće i na vanjska tržišta.

Kako otkrivaju iz Hemp Histrice, ove godine imali su 12.000-13.000 sadnica, a broj zaposlenih varira o periodu godine – oko 15 stalno zaposlenih plus sezonci po potrebi.

Osim uzgoja konoplje, Hemp Histrica je na prostoru nekadašnje farme mesne industrije Puris organizirala uzgoj boškarina, autohtonog istarskog goveda. Prehrana boškarina će jednim dijelom ovisiti upravo o konoplji uzgojenoj na njihovu polju i prerađenoj na njihovoj farmi, a tim postupkom će i aktivno raditi na očuvanju ove genetike.

Na velika vrata
Zatim su u suradnji s AZRRI odlučili integrirati industrijsku konoplju u gatronomiju pa su krenuli s proizvodnjom kobasica i ombola s njom.

“Naše životinjice su naše domaće životinje. Opskrbili smo im najbolju moguću njegu i mjesto za život. U suradnji s AZRRI-jem čuvamo istarsko govedo, jer smatramo da ono što je naše moramo i čuvati, pomalo i ljubomorno.

Konoplja se nekako stalno ponavlja u svakodnevnom govoru, tako da mi više ne komuniciramo tu biljku kao nešto ekstravagantno ili provokativno. To je biljka kao i svaka druga. Samo ovaj put smo odlučili prije svega predstaviti jedne vrlo korisne suradnje za Istru i autohtone proizvode, i zato smo ponudili konoplju kao dio u gastronomiji.

Delicije s konopljom kao obveznim sastojkom osmislio chef David Skoko/PD

Istra je oduvijek bila vodeća gastronomska regija u Hrvatskoj, stoga nije za čuditi se da je upravo ondje hrvatski gastronomski svijet postao bogatiji za jedan inovativan program.

Trenutačno imamo 14 grla a očekujemo 40 grla ubrzo iz AZRRI-ja. Cilj nam je u suradnji s njima plasirati proizvode diljem Europe, a već imamo upite iz Kanade i SAD-a. Što se tiče plasmana na domaćem tržištu, obavljeni su i informativni razgovori s dvije velike hotelske kuće, no još je malo rano za govoriti o zaključcima.

Interes postoji pa ćemo vidjeti do početka ljeta kako će se zaključiti pregovori’’, kaže Rafaela Babić, direktorica proizvodnje. Zasad imaju dovoljno konoplje iz vlastite proizvodnje, ali planiraju kooperaciju, i to već u 2022. godini.

“Velika većina naše proizvodnje odlazi u izvoz za Italiju, a iz Italije potom ide za cijelu Europu. Zasad smo se fokusirali na gastronomiju, ali u završnoj fazi su dogovori na dva velika međunarodna istraživačka projekta.

Radi se o jedinstvenim projektima u stočarstvu gdje je uključena konoplja, a u projekte će biti uključen i veterinarski fakultet Zagreb, s timom na čijem čelu je Dr. Valpotić”, otkriva Babić.

Kako sve to izgleda u praksi, u prostorijama Gastronomskog centra Istre KeyQ na Gortanovu brijegu kod Pazina pokazali su Hemp Histrica i AZRRI u suradnji sa chefom Davidom Skokom i vinarijom Franc Arman.

Ove godine imali su 12.000-13.000 sadnica konoplje na 18 ha, berba je dvaput godišnje/PD

Osim suhomesnatih proizvoda napravljenih od mesa boškarina u kombinaciji s konopljom, koje je osmislio Skoko, šripremljen je i njegov jelovnik u četiri slijeda u kojem je glavni sastojak bila upravo industrijska konoplja.

Carpaccio od boškarina s kremom od skute i konoplje, rižoto od kaneštrela kuhan na temeljcu od konoplje, tagliatelle s proteinskim brašnom konoplje i žgvacetom, ramstek boškarina s broskvom i cvjetovima konoplje te umakom od sjemenki konoplje i gorušice i mascarpone krema sa smokvama kuhanima u čaju od kamilice i konoplje s biškotom od badema i brašnom od konoplje.

Sklonost eksperimentiranju
“Ključni sastojak je meso istarskog goveda, boškarina. Mislimo da tu ima velikog potencijala, da je to nešto novo. Naravno, cilj je da ti naši proizvodi pronađu svoju tržišnu nišu, jer radi se o zdravoj prehrani i o nečemu što je svakako budućnost’’, poručuje Igor Merlić, direktor AZRRI-ja.

Uz jela predstavljeno je i mlado vino – malvazija s konopljom.
Naime, vinarija Franc Arman iz Vižinade, u kojoj se već šesta generacija obitelji bavi proizvodnjom vina, najboljim cvjetovima berbe 2021. godine oplemenila je malvaziju. To je trenutačno mlado vino koje još mora proći svoj ciklus zrenja i u kojem se cvijet konoplje macerirao mjesec dana.

“Koncept stvaranja aromatizirane malvazije nastao je iz prijateljstva s Karlom Kovačićem i mojom sklonošću eksperimentiranju. S obzirom na to da već dvije godine međusobno oplemenjujemo polja, vinograd s naše strane te konoplja s njihove strane, bilo je logično cijelu gastronomsku priču zaokružiti mladim vinom s notom konoplje”, objašnjava Oliver Arman, vlasnik vinarije Franc Arman koja obrađuje vinograde na 19,6 hektara i proizvede 100.000 boca godišnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close