Vlada kao partner poduzetnicama

Autor: Poslovni dnevnik , 08. ožujak 2016. u 22:00
Sanela Dropulić/Davor Puklavec/PIXSELL

Vaša će se riječ čuti, rekao je sudionicama kongresa ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Poduzetništvo je važna poluga razvoja gospodarstva, a uloga žena u njemu je nesporna, istaknuto je u utorak na 1. Kongresu samozaposlenih poduzetnica Hrvatske, održanog u organizaciji Virtualnog ženskog poduzetničkog centra.

Voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra Sanela Dropulić istaknula je kako je cilj kongresa potaknuti razmjenu znanja, tehnologija i inovacija te ohrabriti žene na veći poduzetnički angažman. Namjera je da se Kongres pretvori u Kongres poduzetnica EU-a, rekla je. Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat kazao je kako Ministarstvo želi biti partner poduzetnicama. "Vaša će se riječ čuti, prijedlozi akceptirati", poručio je. Istaknuo je i kako će se Vlada fokusirati na povlačenje što više sredstava iz EU fondova.

"Iz nacionalnog proračuna u ovoj ćemo godini u zajedničku europsku blagajnu uplatiti 500 milijuna kuna. Kako bismo osigurali da taj ulog multipliciramo i vratimo, moramo smisliti modalitete da umjesto tih 500 milijuna kuna ove godine povučemo bar milijardu kuna, a hoće li u tome biti izdašnije žene ili muškarci poduzetnici, to je sada neka druga perspektiva", kazao je Horvat. Dodao je kako će se Poduzetnički impuls voditi drukčijom filozofijom – odmah nakon donošenja proračuna i u njemu će biti prepoznate najugroženije poduzetničke skupine, a to su obrtnici, mikro i mali. Za dio malih i srednjih osposobit će se zajednička nacionalna pravila, kako bi svima bila dosptupna sredstva iz EU fondova, rekao je Horvat te poručio kako će poduzetnicima ove i u idućim godinama biti na raspolaganju više sredstava nego do sada.

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić je kazao kako povezivanje žena pridonosi i otpornosti gospodarstva na promjene. Nada se kako će kongres doprinijeti pokretanju inicijative većeg sudjelovanja žena u menadžmentu i upravljanju poduzećima. Panenić je također istaknuo važnost povlačenja sredstava iz EU fondova. Nacionalna sredstva su ograničena i sav trud će se usmjeriti na iskorištavanje EU fondova, rekao je ministar. 

Komentirajte prvi

New Report

Close