Višestruka prvakinja u taekwondou pokrenula prvu ‘teretanu’ za djecu

Autor: Marija Crnjak , 14. ožujak 2021. u 22:00
Jelena Vukas projekt Mali Borci Gym pokrenula je u Sesvetama

Ideja za ovaj gym došla je dijelom i iz frustracije lošom kvalitetom treninga za djecu, kaže Jelena Vukas.

Nakon što je, završivši formalno fakultetsko obrazovanje, izdržala na uredskom radnom mjestu punih 10 dana, tekvandoašica Jelena Vukas odlučila je nastaviti “živjeti sport”, što je upravo upotpunila ulaskom u poduzetništvo.

Uz vođenje kluba Orion koji je preuzela prošle godine, sada vodi i Taekwondo igraonicu Mali borci, a taj je projekt ovih dana proširen otvaranjem prve hrvatske dječje teretane u Sesvetama.

Dodatak igraonici

“Mali borci Gym projekt objedinjuje moju ljubav prema djeci i prema sportu, taekwondou koji mi je uvijek bio središte života, i nastavak je igraonice za- vrtićance.

Nakon što smo nedavno proširili prostor kluba, pala mi je na pamet ideja da našim najmlađim polaznicima ponudimo nešto zabavno i korisno. To nije kao prava teretana za odrasle s pravim utezima, jer djeca s njima ne smiju raditi, već samo s vlastitim tijelom.

No ako su utezi od stiropora, i pomažu im da im vježbanje bude zabavnije te da nauče pravilno izvoditi pokrete, to je neka druga priča”, pojasnila je 31-godišnja Jelena Vukas iza koje je 15 godina natjecanja u taekwondou, od 1999. do 2014. godine.

Prilagođeni trim bicikli i trake za trčanje djeci bi vježbanje trebali učiniti zabavnim i inspirativnim

Višestruka je prvakinja Hrvatske, osvajačica medalja sa brojnih međunarodnih natjecanja, reprezentativka, brončana sa Svjetskog juniorskog prvenstva u Vijetnamu 2006. godine, i trenerica od 2011. godine do danas. Po formalnom obrazovanju – agronom.

Naime, kako je bila vrlo aktivna u taekwondou, svojedobno je odlučila da bi Kineziološki fakultet, iako naoko logičan izbor za sportaše, oduzeo previše energije koja joj je trebala za treniranje.

Stoga je upisala Agronomiju koja je bila blizu kuće, to je i završila, ali nikad nije radila u struci.

“Nakon faksa sam se zaposlila na radnom mjestu koje je značilo boravak u uredu, no nakon 10 dana sam dala otkaz, i vrlo brzo shvatila da to nije život za mene, da trebam sport”, otkriva nam Vukas, koja je inače završila i Sportsko učilište, program za trenera taekwondoa, a vlasnica je i europske i svjetske trenerske licence. U Orionu je 90-tak aktivnih članova.

Kontra frustracije

Ideja novog Gyma, koji upravo upisuje svoju drugu grupu, došla je dijelom i iz frustracije lošom kvalitetom treninga za djecu koja se može vidjeti u mnogim klubovima, što često djecu odbije od svih sportskih aktivnosti, a treninge pretvori u mučenje.

Djeca ne smiju trenirati s utezima pa oni u Mali borci Gymu zapravo imaju funkciju igračaka

“Tako propadne mnogo talenata, djeca naprosto odustanu. Jedan od rezultata je i što se odmalena uče pogrešni pokreti, način izvođenja vježbi, što se djelomice ispravlja i u našim igraonicama. Sportski programi za tako malu djecu su izazovni jer im klasičan trening brzo postaje dosadan, njima treba brza izmjena vježbi, puno boja i igre.

Kad sam shvatila da na tržištu postoje i sprave za ‘teretane’ za djecu, trim bicikl, traka za trčanje, vreće za udaranje… bila sam oduševljena. Nešto sam nabavila sama, nešto su mi donirali prijatelji, a nešto smo izradili sami – recimo utege od stiropora. Ukupno sam dosad uložila oko 10 tisuća kuna, s tim da još ima planova”, zaključuje Jelena Vukas.

Komentirajte prvi

New Report

Close