‘Uz naš će softver male i srednje tvrtke brže i lakše dolaziti do studenata’

Autor: Darko Bičak , 06. ožujak 2016. u 22:00
Dean Sinković, Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"

Ambiciozan projekt Centra za razvoj karijere.

Većina studenata na hrvatskim fakultetima o karijeri počinje razmišljati tek pred kraj studija, a nisu rijetki ni oni koji se time počinju baviti tek nakon što diplomiraju, što je definitivno prekasno, smatra Dean Sinković, prodekan Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" u Puli.

Zbog toga je Sinković pokrenuo Centar za razvoj karijere pri tom fakultetu. "Kad sam vidio kako u Americi gotovo svako sveučilište ima ovakav centar, postala mi je opsesija pokrenuti to i ovdje. Trebalo je punu vremena, ali zahvaljujući susretljivosti vodstva Fakulteta, kao i pomoći kolega s varaždinskih fakulteta, gdje s tim već imaju prakse, pokrenuli smo stvar s mrtve točke", navodi Sinković. Cilj mu je da centar bude poveznica između poduzetnika i studenata na obostrano zadovoljstvo.

"Tvrtke žele angažirati studente, kratkoročno ili za stalno. No, to se događa tako da poduzetnik stavi oglas na ploču fakulteta ili pak na internet. Nakon toga stigne mu 100 ili više molbi sa životopisima. Manji poduzetnik nema kapaciteta i vremena uopće pregledati te životopise, a kamoli ih selektirati i odabrati najbolje. Mnogi u startu zato odustaju od studenata i usmjeravaju se na jednostavnija rješenja", ističe Sinković. Zbog toga će pulski Centar za razvoj karijere nabaviti i razvijati softver koji će pojednostaviti prijavu i selekciju studenata. Softver bi trebao postati funkcionalan za pet-šest mjeseci, a potom će se krenuti u izradu baze podataka.

"Prikupljat ćemo sve životopise koje su slali naši studenti bilo kome. Kad nam se javi poduzetnik sa zahtjevom za radnicima, aktivirat ćemo softver, koji će prema ključnim riječima proučavati zahtjeve poslodavca sa znanjem, iskustvom i afinitetima studenata. Potom će biti izbačeno pet najboljih kandidata koji će onda biti ponuđeni tvrtki. SMS-om će se pak istodobno obavijestiti i sami studenti da su potencijalni kandidati", objašnjava Sinković. Usluga će za sve biti besplatna, a sve troškove stvaranja i održavanja sustava podmirit će fakultet. Planiraju centar i njegovu djelatnost proširiti na cijelo sveučilište kako bi bila dostupna velikom broju studenata svih studijskih usmjerenja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close