Najveći poslodavci
 na otocima i dalje
 ‘turisti’ i trgovci

Autor: Darko Bičak , 06. veljača 2019. u 12:26
Jadranka hoteli s Lošinja među najboljim su tvrtkama s otoka
, Foto: GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL

Najviše velikih poduzetnika je smješteno na sjevernojadranskim otocima.

Prema analizi Financijske agencije (Fina), koja je obuhvatila poduzetnike otočne Hrvatske, njih ukupno 4322 u 51 gradu i općini, prema djelatnosti poduzetnika, i u 2017. godini najbrojniji su poduzetnici bili u području djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, njih 903. Taj turistički sektor ostvario je najveći ukupni prihod (gotovo 2,7 milijardi kuna), što je 25,6 posto ukupnih prihoda poduzetnika otočnih područja.

Slijede poduzetnici u području djelatnosti Trgovina na veliko i malo, njih 656, s 2,2 milijarde kuna ili 21,3 posto ukupnih prihoda te poduzetnici u području djelatnosti Građevinarstvo je na 3. mjestu s 472 poduzetnika i 1,4 milijarde kuna prihoda, a što je 13,7 posto ukupnih prihoda poduzetnika s otočnih područja. Kod turističkih poduzetnika bilo je i najviše zaposlenih, 6585 radnika ili 30,6 posto od ukupnog broja zaposlenih u svim djelatnostima. Ova skupina poduzetnika ostvarila je i najveće prihode, a među njima, prema kriteriju ukupnoga prihoda, najbolje su hotelsko-turističke tvrtke iz Malog Lošinja, Hvara i Raba, odnosno Jadranka hoteli, Sunčani Hvar te Imperial.

Promatrano prema veličini poduzetnika, najbrojniji su mikro poduzetnici s 92 posto udjela u ukupnom broju poduzetnika registriranih na promatranom području. Osim navedenog, isti sudjeluju s najvećim udjelom u dobiti razdoblja, 42,7 posto, te zapošljavaju i najveći broj radnika, 33,8 posto od ukupnog broja zaposlenih na području otočnih gradova i općina. Devet je velikih poduzetnika sa sjedištem na području otočne Hrvatske, jedan je u području trgovine, Trgovina Krk iz Malinske na Krku, jedan u području građevinarstva, GP Krk iz Krka, jedan u prerađivačkoj industriji, Sardina s Brača i jedan u području prijevoza putnika, Autotrans s Cresa, dok je preostalih šest u području djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Komentirajte prvi

New Report

Close