Traži se zemljište za prvi visokotehnološki staklenik, planiraju uložiti 18 milijuna eura

Autor: Marija Crnjak , 21. studeni 2021. u 10:00
Osnivači Cropa, Jerko Trogrlić i Jan de JongMILAN ŠABIĆ/PIXSELL

Cilj im je implementirati najnoviju nizozemsku tehnologiju za staklenike, koja omogućuje učinkovito postizanje proizvodnje visoke kvalitete, uz hidroponski uzgoj, za domaće tržište i izvoz.

Poljoprivredno-tehnološka tvrka Crop na društvenoj mreži LinkedIn objavila je oglas u kojem traže zemljište za izgradnju prvog visokotehnološkog staklenika u koji planiraju uložiti 18 milijuna eura, uz pomoć nizozemskih partnera, tvrtke Dutch Greenhouses. Tvrtku Crop lani su osnovali poduzetnici iz digitalnog biznisa i odnosa s javnošću, Jan de Jong i Jerko Trogrlić, javnosti poznati po projektu promocije digitalnih nomada u Hrvatskoj.

Cilj im je implementirati najnoviju nizozemsku tehnologiju za staklenike, koja omogućuje učinkovito postizanje proizvodnje visoke kvalitete, uz hidroponski uzgoj, za domaće tržište i izvoz. Još prošle godine isticali su da već imaju mnogo potencijalnih investitora, a tada su razmatrali nekoliko lokacija, no očito zasad nijedna nije upalila. Iz Cropa u svom oglasu navode i konkretne zahtjeve za ulaganje – trebaju ravnu parcelu od 12 hektara, od čega bi 6 hektara bilo namijenjeno izgradnji staklenika, a ostatak za solarnu elektranu. Treba im i dobra infrastruktura za opskrbu energijom. Kako planiraju zaposliti oko 70 ljudi, poželjno je da je blizu naselje od barem 5000 stanovnika.

Svoj prvi staklenik rado bi vidjeli u kontinentalnoj Hrvatskoj, odnosno Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj, Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Požeško-slavonskoj ili Sisačko-moslavačkoj županiji. Kako je prilikom osnivanja tvrtke medijima pojasnio Jan de Jong, na ulaganje su ih potaknule spoznaje o niskoj poljoprivrednoj produktivnosti Hrvatske, pogotovo u usporedbi s Nizozemskom.

“Iako Hrvatska ima 3,1 milijun hektara obradivog zemljišta, na izvoz poljoprivrednih proizvoda odnosi se svega dvije milijarde eura godišnje. Nizozemska ima 1,5 milijun hektara obradivog zemljišta, upola manje nego Hrvatska, ali na izvozu poljoprivrednih proizvoda uprihodi 91 milijardu eura. Nažalost, vrijednost uvoza poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj je oko 2,5 milijarde eura godišnje, 500 milijuna više nego što se izvozi”, kazao je de Jong.

Komentirajte prvi

New Report

Close