Traži se videorad koji će odgovoriti što je to dobrovoljna mirovinska štednja

Autor: Ivan Tominac , 04. ožujak 2021. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Potiču srednjoškolce da prikupe osnovne informacije, razmišljaju o budućnosti i to ukrste s kreativnošću.

Novac nije tek papir ili metalni objekt kojim se nešto može kupiti, već instrument rasta i održivosti. To je ono što se mlade u Hrvatskoj kroz razne programe financijske pismenosti pokušava učiti već godinama.

Kritika najčešće otpada na sustav, a ide u smjeru toga da se mlade financijskoj pismenosti kreće učiti prekasno. Da je tome tako, jasno pokazuju i recentna istraživanja koja idu u prilog tome da financijska pismenost mladih nije na najzavidnijoj razini.

Učenje od vrtića

Čuli smo već nekolicinu puta da se o financijskoj pismenosti mora učiti još od vrtića. Međutim, jedan dio navika se i dalje ne stječe u sustavu obrazovanja. Prema istraživanju Hrvatske udruge banaka i Štedopisa čini se kako će jedan dio navika doći i od doma.

HUB i Štedopis proveli su istraživanje na 1011 učenika od 13 do 19 godina, a zaključak je jasan-veću odgovornosti pri upravljanju novcem pokazuju tinejdžeri koji dobivaju džeparac.

Istraživanja su dobar input za sve one koji svojim aktivnostima podupiru mlade u svladavanju prepreka i stjecanju znanja koja će im pomoći u onom trenutku kada se odluče osamostaliti, suočeni s izazovima koji su im do tog trenutka bili nepoznanica.

20.

ožujka zadnji je dan za predaju videoradova kako bi se sudjelovalo u natječaju

Zato se traži prostor kako mlade zainteresirati za financije i kako im novac približiti na način na koji oni to razumiju. Uoči Svjetskog dana novca koji će biti obilježen u razdoblju od 22. do 26. ožujka 2021. godine Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga raspisuje natječaj za učenike srednjih škola.

Natječaj će biti na temu “Osiguraj svoju budućnost”, bit će otvoren od 20. ožujka 2021., a na sudjelovanje su pozvani svi učenici srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Projekti poput ovog stvaraju dodanu vrijednost za društvo i motiviraju mlade da uče pod okolnostima koje oni bolje prihvaćaju.

“Natječajem se želi potaknuti mlade da razmišljaju o svojoj budućnosti te da shvate važnost mirovinskog sustava u Hrvatskoj”, stoji u priopćenju HANFA-e.

Zadatak srednjoškolaca koji odluče sudjelovati je napraviti videorad putem kojeg će na zanimljiv način odgovoriti na pitanja što je to dobrovoljna mirovinska štednja, zašto je dobro štedjeti za mirovinu te kakav bi život željeli u mirovini i što bi za sebe osigurali.

Nagrade i prezentacije

Hrvatske srednjoškolce tako će se potaknuti da prikupe osnovne informacije, razmišljaju o budućnosti i to ukrste s kreativnošću koje im sigurno ne fali. Učenici se pri tome, između ostalog, mogu koristiti informacijama na mrežnim stranicama HANFA-e, te internetskog portala Novac za sutra.

Prijavljeni videoradovi moraju biti autorski te mogu biti u obliku glumljenog skeča, rasprave, intervjua, montažnog kratkog filma ili nekog drugog videosadržaja.

Svaka škola može prijaviti po jedan rad iz kategorije videoradova, a sve pristigle radove vrednovat će povjerenstvo koje će imenovati Upravno vijeće Hanfa-e. Videorad se prijavljuje putem poveznice na stranicama HANFA-e. Prilikom klika na poveznicu otvara se sučelje na kojem je potrebno učitati videorad.

Osim odabira datoteke koja se želi učitati, potrebno je unijeti ime i prezime ravnateljice ili ravnatelja, naziv škole te elektroničku adresu škole koja prijavljuje videorad kojim se natječe. Nakon toga se datoteka može učitati. Na upisanu adresu elektroničke pošte stići će potvrda o zaprimanju rada.

Prijava je jednostavna, a najbolji videorad će prema odluci povjerenstva kao nagradu dobiti pametnu ploču. Nešto što će učenje osuvremeniti, ali sigurno ga učiniti i lakšim te zanimljivijim.

Detaljne informacije o proglašenju pobjednika natječaja i online dodjeli nagrade te prezentaciji najboljeg videorada bit će objavljene naknadno, a dodjela nagrade i prezentacija najboljeg rada održat će se 26. ožujka 2021. godine.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
ZLATNI PARTNER
PARTNER
PARTNER
partner
PARTNER
partner
partner

New Report

Close