Sadit će dvostruko više buča da ‘utaže žeđ’ za šampionskim uljem

Autor: Marta Duić , 10. lipanj 2021. u 22:00
Danijel Sinković /Robert Anić/PIXSELL

OPG Sinković iz Bedekovčine, uzgajivač i prerađivač buča golica, dovršio novi pogon.

Uljara Sinković iz Bedekovčine u Zagorju, koja se bavi uzgojem i preradom buča golica, prošlog je mjeseca na 10. izložbi bučinog ulja Hrvatske i 3. međunarodnoj izložbi bučinih ulja Alpe-Adria osvojila zlatnu medalju za hladno prešano bučino ulje i titulu šampiona izložbe za djevičansko bučino ulje.

Na izložbi je bilo 168 uzoraka iz Austrije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske. Kontinuiranim ulaganjem u nove proizvode, pogon i preradu mladi poljoprivrednik Danijel Sinković uspješno osvaja i domaće i strana tržišta.

Nedostaje im zemlje

“Proizvodnja je krenula 2009. godine na skromnih 1-2 hektara više kao hobi, a poslije je to prerastalo u pravi biznis. Potrebe za proizvodnjom bile su sve veće, a kao cilj smo si zadali kvalitetu i vrhunski proizvod koji su potrošači prepoznali. U posao se uključila cijela obitelj, trenutačno nas radi petero, no od jeseni planiramo zapošljavanje dvoje ljudi, u pogonu i u prodaji.

U asortimanu je desetak bučinih proizvoda, uz ulje tu su primjerice i namazi/Robert Anić/PIXSELL

Trenutačno obrađujemo 35 hektara zemlje, potrebe su nam i veće i bilo bi prostora za širenje, ali smo ograničeni s posjedom, fali nam zemlje. Stalno tražimo i dogovaramo s privatnim posjednicima zemlju na svom području”, objašnjava vlasnik OPG-a Sinković.

Kako kaže, ova im je godina počela izazovno od samog početka, no unatoč ograničenjima u poslovanju zbog mjera, zabrani rada na sajmovima i smanjenju prihoda, završili su novi pogon.

“U pogon za preradu bučinog ulja ulagali smo od 2017. godine isključivo vlastita sredstva, svake godine kupio se po jedan-dva stroja dok linija nije bila kompletna. U pogon je u posljednje četiri godine uloženo više od milijun kuna, većina je ulaganja bila u novu opremu koja je najskuplja.

Početkom godine završili smo s građevinskim radovima i krenuli s montiranjem linije za preradu, uspjeli smo u rad pustiti sve strojeve i započeti preradu. Sezona intenzivne prerade kreće na jesen tako da je i plan za povećanje radne snage od jeseni veći”, pohvalio se Sinković.

Izvozni proboj

Proizvode prodaju u malim specijaliziranim trgovinama te u Zaprešićkom shopping centru, a redovito obilaze i sajmove diljem Hrvatske.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

“Interes za naše proizvode pokazalo je deset vrhunskih restorana u Zagorju, svi žele imati nešto što je top, jer i njima je bitno da svaki proizvod bude vrhunske kvalitete. S godinama smo stavljali na tržište nove proizvode isključivo proizvedene iz vlastite sirovine te sad imamo paletu od desetak bučinih proizvoda i brašna od autohtonih žitarica-pira,heljde i starih sorta kukuruza.

Svake godine pokušavamo razviti neki novi proizvod, doraditi neki stari s novim detaljima, izgledom ili okusom”, kaže Sinković.

U paleti proizvoda najtraženije i najzastupljenije im je bučino ulje i njega proizvode oko 5000 litara na godinu.

“Otvorilo nam se tržište Slovačke, pronašli smo partnera za plasman i tu jedina prepreka za povećanje i širenje tržištem te zemlje mogu biti premali kapaciteti, tako da već od iduće godine sadimo dvostruko više buča. Zasad oko deset posto proizvodnje ide u izvoz, premalo, ali nas veseli da je potražnja sve veća i da ulažemo sve napore da nam bude 50-50 omjer domaćeg i stranog tržišta.

Plan nam je uz pogon otvaranje kuće bučinog ulja, bila bi to kušaonica bučinog ulja kao muzej u kojem bi objedinili sve o ulju iz prošlosti do danas. Od prerade, marketinga te ponude i potražnje bučinog ulja iz prošlosti do danas. Tehnologija je uznapredovala, ali ne bismo htjeli dozvoliti da se zaboravi ona tradicionalna od prije 70-tak godina”, otkriva Danijel Sinković za kraj.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Komentirajte prvi

New Report

Close