Roglić: Poduzetnici očekuju reforme i skidanje tereta s leđa gospodarstva

Autor: Saša Paparella , 04. prosinac 2017. u 22:00
Branko Roglić/Žarko Bašić/PIXSELL

Poslodavci o tom povećanju nisu bili obaviješteni, iako će ga oni morati platiti. Nisam siguran da to možemo sami izvesti, upozorio je Roglić.

U nastavku godišnjeg susreta poslodavaca održana je panel rasprava na kojoj su sudjelovali Martina Dalić, potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta te Branko Roglić, predsjednik nadzornog odbora HUP-a i vlasnik Orbica.  Dvoje sudionika složilo se po nekoliko pitanja, no kad je moderator zamolio za komentar najavljenog povećanja minimalne plaće Roglić se požalio kako "poslodavci o tom povećanju nisu bili obaviješteni, iako će ga oni morati platiti. Nisam siguran da to možemo sami izvesti, jer nam vlada nije rekla kako da to napravimo". 

Obećala kompenzaciju
Potpredsjednica Vlade rekla je pak: "Vodio se dijalog, a to što poslodavci nisu u njega imali povjerenja je nešto drugo. Vi jednostavno niste htjeli za to čuti. Ja sam zatražila pregled što sve HUP želi, održali smo sastanke. Radi se o paketu mjera koji namjeravamo donijeti na ovotjednoj sjednici vlade, a tiče se povećanja minimalne plaće. Poslodavcima ćemo to povećanje kompenzirati nižim troškovima rada i utvrdit ćemo drugačiji način obračuna doprinosa". Osvrnula se i na očuvanje konkurentnosti vezanih uz proizvodnju tekstila i obuće, te dodala kako su "neki od tih poslodavaca u sjeverozapadnoj Hrvatskoj pomislili da ih je vlada ostavila, no to nije sasvim tako".  Dodala je i da su "drugi stup tih mjera kvote za uvoz rade snage, a treće je smanjivanje troškova, primjerice smještaja te radne snage". 

 

Dalić

Početkom 2017. nismo imali niti u primisli Agrokor, a taj je slučaj na kraju ispao najveća reforma.

Na pitanje moderatora zašto je u 2017. Vlada provela tako malo reformi, odnosno da li je ekipa Andreja Plenkovića zakazala, odgovorila je.  "Ako sve to stavimo u vremenski horizont od 12 mjeseci, mislim da ipak trebamo respektirati sve ono što se dešavalo prošle godine – govorim o krizi u Agrokoru, koja je konzumirala ogromnu količinu naše energije, vremena, truda, cijelih dana i noći. To je trajalo jako dugo i još vijek traje, iako proces sada ulazi u svoju završnu fazu. Reforme treba promovirati, a strah od njih smanjivati. Ne bih rekla da je razina reformi bila niska. Početkom godine nismo imali niti u primisli Agrokor, a taj je slučaj na kraju ispao najveća reforma u strukturi tržišnih odnosa koja se u ovoj zemlji mogla dogoditi. Tek sada smo uvidjeli kako su bili organizirani poslovni odnosi u ovoj zemlji.

Oni su, tako posloženi, iznimna prepreka gospodarskom rastu i efikasnom funkcioniranju tržišta, a posebno u pogledu planiranja. U pogledu reformi ova godina nije izgubljena. Možemo reći da je 2017. dala znatan doprinos rastu gospodarskih i poslovnih prilika, ta je godina otvorila  poslovni i inovativni kapacitet domaćih poduzetnika kojima se sada napokon počinje plaćati na vrijeme. Obuzdavanje rizika koje je stvorio Agrokor pokazuje da se možemo nositi i s najsloženijim izazovima", rekla je potpredsjednica Vlade, dodavši kako se "ne mogu zaobići niti pitanja lokalnih izbora, kao i promjena strukture vladajuće političke koalicije, na što je također utrošeno puno vremena". Branko Roglić se u potpunosti složio s mišljenjem Martine Dalić da 2017. neće biti zapamćena kao izgubljena godina. 

'Čestitam na hrabrosti'
"Podržavam oštre izjave potpredsjednice Vlade. Ako smo u Agrokoru uspjeli preokrenuti s jednom socijalističkom paradigmom i ako smo krenuli s jednom novom, prozapadnom paradigmom, napravili smo veliku reformu i ja mogu samo čestitam na hrabrosti", rekao je.  Na pitanje što očekuje od 2018., Roglić je dodao – "kao i od svih prijašnjih vlada, poduzetnici očekuju reforme, i to prvenstveno pravosuđa i školstva, kao i  skidanje tereta s leđa gospodarstva. A isto to od nas traži i EU". Na pitanje koju bi od 220 najavljenih aktivnosti Vlade RH posebno istaknula, Martina Dalić rekla je da se "među elementima reformi navode bolje politike, One su krov ispod kojeg se nalazi sve drugo, u smislu objave utemeljenih odluka u segmentima boljeg odlučivanja u svim sektorima. Primarna je reforma državne uprave, jer ona priprema sve te politike", rekla je.

Osvrnula se i na potrebu povećavanja efikasnosti državne službe.  "Državni službenici često ne osjećaju privrženost svom poslu. Mora postojati sustav bonusa i malusa. Građani su zaslužili bolju, jeftiniju i ljubazniju državnu administraciju koja želi razumjeti svijet oko sebe".  Na kraju panela, nazočnima je prikazan filmić u kojem su mladi poduzetnici imali priliku predstavnicima vlade postaviti pitanja: Zašto su reforme tako spore; zašto se službenici Hamag – Bicroa boje na upite poslodavaca davati konkretne odgovore; kada će Vlada olakšati otvaranje tehnoloških tvrtki itd..  

Komentari (2)
Pogledajte sve

Koja šarada izbjegavanja bitnoga! Dobro im je gđa. Deranja poručila, ali pitanje da li drugovi iz Vlade to razumiju, kada nisu za kavu zaradili u životu!?

Iz dostupnih znanstvenih radova Martine Dalić može se zaključiti da itekako dobro pozna uvijete poslovanja hrvatskih poduzetnika. Posebno i specijalno : financijski sustav u kojem hrvatski poduzetnici posluju! Manje posebno i manje specijalno poznaje regulatorne uvijete poslovanja hrvatskih poduzetnika. Gotovo ništa ili potpuno nepoznato područje Martine Dalić je kako ostvariti prihod ili kako hrvatski poduzetnici ostvaruju prihode!!???
Drugim riječima: uvijek menadžerica a nikada poduzetnica!
Hrvatski menadžeri, i to je tema za istraživanje, svoje prihode ostvaruju iz dva izvora! Koji su to izvori, nama hrvatskim poduzetnicima su itekako dobro poznati!

New Report

Close