Ribari ponovno i sa 19. godišnjeg susreta održanog u subotu u Zadru traže spuštanje PDV-a na 13 posto

Autor: Božica Babić , 10. studeni 2014. u 22:00
Mato Oberan, Ceh ribara

Mato Oberan povod za to navodi što ribari u Italiji primjerice nemaju PDV ni po jednom parametru, ni za ribu, ni za gorivo niti za repromaterijal.

Manji PDV tražimo već dugo, i lani je išla ista poruka.

Povod nam je to što ribari u Italiji primjerice nemaju PDV ni po jednom parametru, ni za ribu, ni za gorivo niti za repromaterijal. I mi smo sada članica EU pa logika nalaže da, ako se već ne možemo posve izjednačiti u beneficijama s našim najvećim konkurentima, onda neka se makar malo približimo njihovim uvjetima poslovanja. 

Za uništene brodove ribari neće plaćati porez, hoće li to izazvati masovniji izlazak iz ribarstva? 
Interesa među ljudima ima, kao struka tražimo odgovor mjerodavnih što je nacionalna strategija u ribarstvu, no nje još nema. Pribojavamo se stihijskog izlaska jer za jednom uništene brodove više nema nadomjestka. Prije desetak godina u Jadranu je bilo zanemarivo malo plave ribe, sada je ima u izobilju. Izostane li strategija u smanjivanju flote moguće je da već za koju godinu u našim vodama ribari više plovila sa stranim zastavama nego s hrvatskom. 

Ribari od Vlade prvi puta traže uvođenje zabrane izlova u zoni 'C', je li stanje tako dramatično?
Još nije i upravo zato tražimo privremenu zabranu izlova na dvije-tri godine, moguće i dulje bude li potrebno i ovisno o tome što će pokazati stalni monitoring. Radi se o morskom akvatoriju oko otoka Jabuke, želimo smanjiti ribolovni napor budući da je ta kotlina vrlo važno riblje mrijestilište. Zabrana izlova odnosila bi se na kočarice, i naše i talijanske, jer riječ je o međunarodnim vodama pa taj problem moramo rješavati u dogovoru s mjerodavnim institucijama u Italiji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close