RENESANSNI GENIJ IZ BUDUĆNOSTI: Veličanstveni Leonardo

Autor: Promo , 11. rujan 2019. u 08:45
FOTO: Promo

Uoči velikog jubileja, petstote obljetnice smrti velikog Leonarda da Vincija, Mozaik knjiga izdala je unikatno knjižno remek-djelo s iznimnom likovnom građom, najpotpuniji prikaz Leonarda da Vincija – slikara, arhitekta, znanstvenika, tehnologa i konstruktora.

Vrhunsko knjižno remek-djelo

Uoči velikog jubileja, petstote obljetnice smrti velikog Leonarda da Vincija, Mozaik knjiga izdala je unikatno knjižno remek-djelo s iznimnom likovnom građom, najpotpuniji prikaz Leonarda da Vincija – slikara, arhitekta, znanstvenika, tehnologa i konstruktora.

Prestižno i unikatno izdanje

Knjiga je ručno uvezana u vrhunski obrađenu kožu. Ovitak knjige izrađen je od kozje kože, koja se obrađuje prirodnim postupkom i bez bojanja te je zato svaki primjerak unikatan. Obojeni otisak naslova na ovitku također se razlikuje od primjerka do primjerka, a postupak proizvodnje jednak je kao i prije 500 godina. Osim sjajnih reprodukcija umjetničkih djela Posljednja večera i Mona Lisa, skica, studija te numerirane serigrafije crteža Portret mlade zaručnice, 16 stranica unutar knjige tiskano je na najfinijem pergamentu, na kakvome je crtao i pisao sâm Leonardo. Komplet uključuje i kovanicu iskovanu strojem koji je projektirao Leonardo, rukavice te zaštitni ovitak po mjeri knjige.

 

Leonardo – mit i fenomen

Knjiga je namijenjena svima koji su svjesni neprocjenjive vrijednosti Leonardovih umjetničkih djela, koje su izvor ideja što nas nadahnjuju i dan-danas; namijenjena je također znalcima i kolekcionarima, povjesničarima umjetnosti, ljubiteljima umjetnosti, arhitektima, znanstvenicima i izumiteljima.

Svojim znatiželjnim umom i oštrim intelektom, Da Vinci je proučavao zakone znanosti i prirode koji su uvelike utjecali na njegov rad kao slikara, kipara, arhitekta, izumitelja i inženjera. Od prvog crteža iz 1473. godine, na kojemu je vlastoručno napisao datum, sve do predzadnjeg otkrića – Portreta mlade zaručnice, vrijednost da Vincijevih umjetničkih djela je neprocjenjiva, a njegov je utjecaj još uvijek prisutan i iznova otvara granice kreativne kulture. Knjiga donosi sva Leonardova najvrjednija remek-djela – slike, studije i skice: na više od 400 stranica prikazani su svi strojevi i mehanizmi, koje je Leonardo planirao i za koje se kasnije pokazalo da svi do jednoga rade te da su mnogi od njih još i danas izvor inspiracije inženjerima.

Ovo remek-djelo donosi privlačan opis pojedinosti od ranog djetinjstva do smrti i umjetnikove oporuke – na temelju više od 5000 sačuvanih stranica umjetnikovih zapisa te nove spoznaje o njegovoj obitelji.

Zahvaljujući razvoju znanstvenih istraživanja, antropolozi su rekonstruirali otisak cijelog lijevog dlana Leonarda da Vincija. Otisak pokazuje »arapske« značajke, koje se podudaraju s hipotezom o porijeklu njegove majke – kao orijentalne robinje. Za razliku od tradicionalnih biografija, po prvi put su točno prikazana sva mjesta u Firenci povezana s njegovim djelima. Prikazano je Leonardovo obiteljsko stablo od 1332. godine do 1599. godine, a razjašnjen je i Leonardov »šifrirani« rukopis. U knjizi se također navode proturječni i iznenađujući povijesni podaci o njegovoj smrti.

Autori tekstova u knjizi Veličanstveni Leonardo su Alessandro Vezzosi, direktor muzeja Museo Ideale, koji gostuje na Festivalu svjetske knjiženosti koji se održava u Zagrebu 8-14. rujna,  i povjesničarka Agnese Sabato, oboje svjetski priznati poznavatelji Leonardova života i djela. Knjigu je na hrvatski prevela Josipa Lulić, profesorica povijesti umjetnosti i talijanskog jezika na Filozofskom fakultetu.

Samo je 200 numeriranih primjeraka ove knjige u Hrvatskoj (3.000 u cijelom svijetu), a mogu se naručiti kod izdavača Mozaik Knjiga.

  

New Report

Close