Provjera inovativnog koncepta: Razvijamo sustav koji predstavlja disrupciju u globalnoj satelitskoj industriji

Autor: PD VL native tim , 25. veljača 2020. u 09:09
Cabsat 2019_Irena Kos i Toni Jelavić, Foto: PR

Ukupna vrijednost projekta iznosi više od 540 tisuća kuna, dok je iznos bespovratnih sredstava bio više od 340 tisuća kuna.

Amphinicy je pružatelj naprednih softverskih rješenja i podrške za satelitsku i svemirsku industriju. Prethodnih 20 godina različitim su klijentima isporučili više od 100 uspješnih projekata, a klijenti su im međunarodni satelitski operateri, pružatelji satelitskih usluga, teleporti, operativni centri za svemirske misije, proizvođači satelitskih uređaja te svemirske i humanitarne agencije.

Od tri proizvoda najpoznatiji je Blink, brzi softver za prikupljanje i obradu velike količine podataka sa satelita u realnom vremenu. Monica je sustav za nadzor i kontrolu opreme (zemaljske stanice i slično), a SatScout, mobilna aplikacija koja krajnjim korisnicima i operaterima omogućava izbor najoptimalnijeg mjesta za pozicioniranje antene, instalaciju te prijavu vezanog satelitskog modema u mrežu. Sjedište tvrtke je u Zagrebu, a imaju i ured u Luksemburgu.

„Počeli smo u Zagrebu, a Luksemburg je prirodno došao sa ciljem da djelujemo u središtu europske svemirske industrije i da možemo surađivati na natječajima i otvarati veće poslovne prilike u našoj domeni. Luksemburg je resurse usmjerio u svemir te postepeno postao div na svemirskom tržištu. Naš ured ondje raste i radimo na njegovom osnaživanju. Strateški nam je važan kao stopostotnom izvozniku na međunarodno tržište. Važno je biti lokalno prisutan“, objašnjava Hrvoje Bašić, Solutions Manager.

U suradnji s agencijom HAMAG-BICRO realizirali su projekt „Dokaz koncepta integriranog sustava za prikupljanje i pohranu podataka mega distribuiranih satelitskih mreža – IDASS“. U pripremi i praćenju provedbe podršku im je pružio Tehnološko-inovacijski centar Međimurje. Projekt IDASS (Integrated Data Acquisition and Storage System) sufinanciran je u sklopu 7. kruga Programa provjere inovativnog koncepta (PoC, eng. proof-of-concept) HAMAG-BICRO-a i nadležnog Ministarstva gospodarstva poduzetništva i obrta u iznosu od 340.000 kn bespovratnih sredstava, čija je ukupna vrijednost projekta veća od 540.000 kn.

U sklopu projekta implementiran je IDASS, rješenje koji može dohvatiti veliku količinu podataka (nekoliko milijuna poruka u sekundi) iz distribuirane satelitske mreže i te podatke sigurno pohraniti u bazu podataka bez gubitaka. Koristi se kao nadogradnja postojećih rješenja za nadzor satelitskih mreža za slučajeve kada se satelitska mreža sastoji od nekoliko stotina tisuća korisničkih uređaja. Dokazano je da je uz hardversku okolinu dovoljnih kapaciteta, moguće sigurno i bez gubitka u distribuirane baze podataka pohraniti dva milijuna poruka u sekundi.

„Projekt je osmišljen kao PoC za nadogradnju našeg proizvoda Monice, sustava za nadzor i upravljanje izrađenog prvenstveno za satelitsku industriju. Može se prilagoditi bilo kojoj veličini klijentovih usluga. Daljnji razvoj IDASS rješenja predstavlja mogućnost integriranja s Monicom što će omogućiti poboljšane karakteristike koje zahtijevaju najkompleksniji veliki sustavi i mreže terminala“, kaže Bašić.

„Realizacija projekta trajala je 10 mjeseci, a uspješno je završena krajem 2019. Proveli smo preliminarni dio istraživanja kojim smo dokazali relevantnost koncepta. Utvrđena je potreba za takvim rješenjem te da tako nešto još ne postoji na globalnom tržištu“, kaže Hrvoje Bašić.

„Na globalnoj razini rastu ulaganja u svemirske tehnologije, posebno od strane tzv. NewSpace industrije. Dosadašnja ulaganja prvenstveno su išla iz državnih proračuna uključenih zemalja, a sada i privatne kompanije ulažu u aktivnosti vezane za svemir i lansiraju svoje satelite potičući time razvoj cijelog sektora. SpaceX, OneWeb, O3b, Planet sve više doprinose novim tehnološkim rješenjima koja omogućavaju brži pristup svemiru. Razvoju industrije pridonosi višestruko korištenje raketa za slanje satelita u orbitu kao i pojava onih manjih forme CubeSat. S većim brojem lansiranih satelita rasti će i razina povezanosti i dostupnosti znanja putem interneta, time i opći razvoj društva i približavanje čovječanstva svemiru“, kaže Irena Kos, Product Manager.

„Hrvatska je do sada ‘samozatajno’ sudjelovala kroz pojedine stručne tvrtke, pojedince ili znanstvene međunarodne projekte. Nedostajala je sustavna podrška projekata i industrije. Realno gledajući, čvrsta podloga u STEM znanjima i volja za konstantnim učenjem čini vas podobnim kandidatom za rad na svemirskim projektima. Da se prepozna ogromni potencijal i višestruki povrat ove visokotehnološke industrije te podrži kroz društvenu vertikalu treba vremena i volje. Sretni smo što primjećujemo pozitivne pomake i aktivno podržavamo takve inicijative gdje god možemo“, dodaje.

„Slijedi razvoj i komercijalizacija IDASS rješenja. Krajnji korisnici su primarno inženjeri/operateri u zemaljskim stanicama i centrima za nadzor mreža satelitskih terminala, proizvođači satelitske opreme, pružatelji satelitskih usluga, znanstvena zajednica, studenti i nevladine organizacije“, objašnjava Bašić.

Dokaz koncepta preduvjet je za značajne uštede kod potencijalnih korisnika dajući time mogućnost proširenja sustava ovisno o povećanju broja poruka u sustavu sa 60 posto nižim troškovima hardvera i softvera u odnosu na trenutne arhitekture. Postojeća rješenja ne ispunjavaju zahtjeve vezane za skalabilnost i pouzdanost dohvata i spremanja informacija iz mega-distribuiranih satelitskih mreža, pa IDASS ima izniman tržišni potencijal i disruptivni karakter kao inovacija na globalnoj razini.

„HAMAG-BICRO nam je kroz PoC pružio financijsku potporu. Pomoć je to inovacijama u najranijoj fazi da bi se osigurao kapital u pred-komercijalnoj fazi u svrhu tehničke i komercijalne provjere inovativnog koncepta. Projekt mora imati tehnološki rizik, a provjera služi za njegovo umanjenje. Sredstva su bila potrebna jer ovu visokorizičnu fazu ne možemo u cijelosti sami financirati u kratkom vremenskom roku koje diktira tržište. Iznimni savjetodavni doprinos pružio nam je Tehnološki-inovacijski centar Međimurje“, istaknuo je Hrvoje Bašić.

„Izazova ima uvijek, to su čari svemirske industrije u kojoj djelujemo. Cilj je nastaviti s organskim rastom, širiti ekspertizu, teme i projekte kojima se bavimo, ulagati u istraživanje i razvoj inovacija te dati veći fokus našim proizvodima“, zaključuje Irena Kos.

Sadržaj omogućio HAMAG-BICRO

Komentirajte prvi

New Report

Close