Proizvedu godišnje jedva 6000 boca ulja za koje su zlatna odličja najboljih u svijetu pravilo

Autor: Lucija Špiljak , 07. lipanj 2019. u 07:47
Supružnici Grubić u svom pogonu u Balama u Istri, koji postoji od 1927. a obnovili su ga 90-ih godina

Grubići se danas bave isključivo proizvodom i preradom ulja hladnim postupkom.

U srcu maslinarske Istre – balama nastaje, kako Istrani vole reći, svojevrsni eliksir života – djevičansko maslinovo ulje. Obitelj Grubić već se nekoliko desetljeća bavi proizvodnjom i preradom, a u ovu industriju uvode nove trendove.

Priča o pogonu u Balama seže još u davnu 1927., kako nam je ispričao vlasnik uljare Emanuel Grubić, kad je podignuta prva "moderna" uljara koja je radila 38 godina.

Zatvorena je 1965. zbog zastarjelosti, no obitelj Grubić zaustavila je njezino propadanje, otkupila je i obnovila 90-ih pa tako i sačuvala ostatak linije. Nije došlo do potpune restauracije već se u prostoru danas nalazi prošlost i budućnost istarskog maslinarstva u sklopu Muzeja starih eksponata s kamenim mlinom, prešom, hidrauličkim pumpama i starinskim filtrom.

Tu je i suvremeni Pieralisi pogon za preradu maslina. Muzej i pogon od kušaonice ulja dijele staklena vrata, iza kojih se krije novi doživljaj maslinovog ulja.

Grubići se danas bave isključivo proizvodom i preradom ulja hladnim postupkom, a proizvode tri sorte; bužu koja čini svojevrsni kupaž nekoliko sorti – buža ženska, buža muška i puntoža, brend Vallea i rošinjola. "Mi nemamo velikih pogona i industrijskih hala, kultiviramo dvije sorte i koncentrirani smo na kvalitetu, a ne kvantitetu.

Na naših osam hektara nasada je oko 1700 stabala maslina s kojih desetak berača ubere do 200 kilograma dnevno, ručno kako se plodovi ne bi oštetili, što je slučaj s mehaničkom berbom.

Godišnje proizvedemo i prodamo do 6000 boca. Riječ o maslinama starim više od 400 godina", ispričao nam je Grubić i dodao da se bave i uslužnom djelatnošću pa tako prerađuju ulje za partnere.  "Masline nam u preradu stižu još žive, do 4 sata od berbe, da bi ih čekići samljeli u pastu koja se miješa uz stalno hlađenje.

Slijedi ekstrakcija centrifugiranjem, nakon kojeg ulju nije potrebno filtriranje, već se sačuvanih vrijednih tvari pretače direktno u inoks bačve s dušikom. Cijeli proces se odvija sporo, a dobiveno ekstra djevičansko maslinovo ulje odmah skladištimo i čuvamo na optimalnoj temperaturi od 16-18 stupnjeva Celzijevih", objasnio je Emanuel.

Imali smo prilike na putu u Istri kušati ulje. Kako bismo raspoznali okuse i u njima guštali, a potom i riječima pokušali opisati okus, u šaci smo najprije zagrijali čašu s uljem koje inače skladište na 16 stupnjeva kako bi lakše oslobodio okuse.

"Maslina stoljećima u ulju poprima okus okoline pa se osjeti i crnogorica u blizini koje masline rastu", objasnio je Emanuel Grubić.

Okus i kvaliteta njihovih ulja prepoznati su i u inozemstvu; uvršteno je u svjetski vodič najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja Flos Olei deset godina zaredom, dvije godine zaredom proglašeni su najboljom uljarom, a kvalitetu je istaknula i talijanska organizacija za zdravu prehranu Slow Food.

Također, lani su dobili Gourmet Or; zlatnu medalju za ulje Buža u kategoriji Fruité Vert Léger na 16. međunarodnom natjecanju Les Huiles du Monde koje organizira AVPA Paris. U izdanjima Michelinova Le Guide Vert Croatie za francusko tržište od 2014. do danas za njihova ekstra djevičanska ulja istaknuto je da su među najboljima u svijetu.

Komentirajte prvi

New Report

Close