Pomoću poticaja povećali proizvodnju i zapošljavanje: Ovo su iskustva dvije uspješne tvrtke

Autor: PD VL native tim , 10. studeni 2020. u 08:27
FOTO: Grad Kutina

Grad Kutina čini sve da pomogne gospodarstvu i privuče investicije pa su se već „zavrtile“ mnoge uspješne poduzetničke priče.

Pokretanje gospodarstva i stvaranje poslovne poduzetničke klime su dvije niti vodilje na kojima počiva razvoj grada Kutine. Poticanje poduzetništva, olakšavanje prvih poduzetničkih koraka, obrazovano i stručno stanovništvo, oslobađanje raznih davanja, osiguranje komunalne infrastrukture te niz drugih benefita samo su neke od prednosti ulaganja u tom gradu.

Poslovne i industrijsko-logističke zone, potpore Grada, Poduzetnički inkubator samo su dio strukture koju Grad osigurava svojim gospodarstvenicima. Uz to, ono što Kutinu čini drugačijom su i poticaji kojima Grad nastoji privući buduće investitore, niska početna cijena zemljišta, oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa i komunalne naknade u razdoblju od pet godina, te subvencioniranje kamate u iznosu do tri posto.

Pomoć u prvim poduzetničkim koracima

Sufinanciranje i poticanje novozapošljavanja i samozapošljavanja su samo jedne od mjera kojima se nastoji utjecati na mikro i malo poduzetništvo. Grad godišnje za pomoć gospodarstvu kroz razne potpore izdvoji pet milijuna kuna iz vlastitog proračuna i nastoji biti na raspolaganju svojim poduzetnicima kao i onima koji žele krenuti u poduzetničke vode.

Gospodarstvo Kutine temelji se na nizu većih gospodarskih subjekata poput Petrokemije, Selka, Almosa, Zieglera i Lonije te nizu malih i mikro obrtnika i poduzetnika koji se širokom paletom usluga polako probijaju i van granica države. Kako je ulagati, poslovati i razvijati se u kutinskom poduzetničkom okruženju otkrili su uspješni poduzetnici kutinskoga kraja – tvrtke K&K Euro Projekt, Promigo i obrt Papa.

Jedna od uspješnih poduzetničkih priča je ona obiteljske tvrtke K&K Euro Projekt koja je osnovana prije sedam godina u Sesvetama, a u Kutini posluje od 2019.godine. Od samog početka poslovanja i otvaranja izložbenog salona u Kutini, tvrtka djeluje na području Sisačko-Moslavačke županije i šire okolice kao generalni zastupnik profila Aluplast Kunststoff-Fensrtersysteme.

˝Proizvodi i usluge visoke kvalitete prepoznati su od strane naših vjernih kupaca i klijenata koji su nam tijekom posljednjih godina ukazali svoje povjerenje. Na osnovi odlične preporuke zadovoljnih klijenata, svakodnevno rastemo te nastojimo u potpunosti zadovoljiti zahtjeve novih potencijalnih kupaca na međusobno zadovoljstvo. Tržišta na kojima udovoljavamo zahtjevima potencijalnih klijenata su područje cijele Hrvatske, susjedne zemlje Slovenija, Austrija te Italija u kojima djelujemo putem zastupnika s kojima razvijamo dugoročnu poslovnu suradnju˝, objasnili su iz tvrtke K&K Euro Projekt.

Proizvode u Kutini

Trenutno broje 18 zaposlenika, a s vlastitom proizvodnjom pvc i alu stolarije u Kutini su započeli početkom 2019. godine kada su im iz grada ponudili sufinanciranje i pomoć pri kupnji proizvodne hale u poslovnoj zoni.

˝Naime, prije toga smo pokušavali isto ili slično dogovoriti s djelatnicima gradskih uprava u drugim gradovima, ali nismo našli na ovakvu brzinu i podršku kao što je to bilo s gradonačelnikom Babićem i djelatnicima Grada Kutine stoga bi željeli iznimno pohvaliti njihovu profesionalnost i brzu reakciju. U zadnjih godinu dana u proizvodnu halu, njezinu rekonstrukciju, obrtni centar i opremu u njoj, uložili smo oko milijun kuna te naše investicije s tim nisu stale, u fazi smo kupnje nove dvoglave pile za proizvodnju aluminija i u skladu s tim očekujemo i nova zapošljavanja. Promet u 2019. godini nam je iznosio preko osam milijuna kuna, a u ovoj godini smo već sada, dva mjeseca prije kraja godine prekoračili navedeni iznos. Sve to ne bi bilo moguće bez podrške djelatnika Grada Kutine stoga i dalje nastojimo održavati dobru međusobnu komunikaciju i poslovnu suradnju˝, kažu iz tvrtke K&K Euro Projekt.

Dugogodišnju tradiciju ima i obiteljski Obrt Papa, autoelektrika i mehanika osnovana 1994 god. s jedinim osnivačem i djelatnikom Vladimirom Papa koji je 2015.odlaskom u mirovinu biznis prepustio sinovima Davoru i Danijelu.

Nova radiona

FOTO: Grad Kutina

˝Nakon toga izgradili smo novu radionu, i zaposlili troje djelatnika. Tako korak po korak radeći Grad Kutina nam je ponudio po povoljnim uvjetima kupovinu zemljišta u Poslovnoj zoni 3 gdje smo se odlučili nakon takve ponude proširiti naše poslovanje. Trenutno smo izgradili novi autosalon gdje se budu prodavala rabljena vozila, a u skorije vrijeme krećemo i s izgradnjom novog auto servisa. Naravno, samim otvaranjem servisa imamo u planu zaposliti još četvoricu majstora automehaničara˝, pohvalili su se Davor i Danijel Papa.

I tvrtka Promigo koja se bavi preradom kave i proizvodnjom proizvoda od kave ima tradiciju od 1994.godine. Sjedište tvrtke i proizvodna jedinica se nalaze u Poslovnoj zoni Grada Kutine, gdje je 2004 godine izgrađen novi proizvodni objekt. U asortimanu imaju prženu i mljevenu kava, cappuccino, instant kava i instant mješavine na bazi kave, a uz vlastite robne marke Gold kava i Cappuccino te Fino tvrtka se bavi i proizvodnjom privatnih robnih marki za druge subjekte.

˝U našoj tvrtki u stalnom radnom odnosu zaposleno je sedam radnika, i trenutno smo usredotočeni na održavanje njihove sigurnosti zbog trenutne pandemije te zadržavanju svih radnika bez otpuštanja i smanjivanja plaća. Iako smo dio prehrambene industrije koja nije toliko pogođena korona krizom, dio naših proizvoda prodavali smo ugostiteljskom sektoru tako da je došlo do pada potražnje u tome segmentu. Tu nam je dosta pomogao program vladinih mjera pomoći za zadržavanje radnih mjesta. Zbog nastale situacije investicije trenutno ne planiramo, već smo usredotočeni na mjere štednje i racionalizacije poslovanja i nadamo se skoroj normalizaciji poslovanja˝, poručuju iz Promiga.

New Report

Close