Poboljšavamo korištenje resursa 
i pojačavamo efikasnost poslovanja

Autor: Native tim VL i PD , 02. srpanj 2019. u 21:59
Foto: promo

Strateški projekt HGK povećava dostupnost usluga i servisa poduzetnicima i javnoj upravi.

Digitalna komora, veliki i strateški projekt Hrvatske gospodarske komore (HGK), budi sve veći interes poduzetnika. Prva funkcionalnost Digitalne komore nazvana Gospodarska mreža trenutačno broji više od 15.000 korisnika.

“Uključena je većina velikih poslovnih subjekata kao što su Podravka i Ina, poslovne banke, osiguravajuća društava, hotelijeri, ali i srednji i mali poslovni subjekti kojima je ovaj servis iznimno dobar izvor informacija u svakodnevnom poslovanju”, kažu iz HGK.

Digitalna komora označava strateški projekt Hrvatske gospodarske komore kojim se želi povećati dostupnost usluga i servisa kroz digitalizaciju cjelokupnog poslovanja, te i tako pružiti podrška poduzetnicima. Riječ je o informacijsko komunikacijskoj platformi za e-usluge HGK koja je dostupna članicama i poslovnoj zajednici, te javnoj upravi i građanima.

Puna funkcionalnost

“Očekujemo da ćemo po završetku projekta Digitalna komora optimizirati vlastito poslovanje i to u vidu bolje iskoristivosti ljudskih resursa, veće efikasnosti i fleksibilnije i učinkovitije komunikacije s članicama. S druge strane, Hrvatska gospodarska komora, kao krovna institucija hrvatskog gospodarstva, želi još kvalitetnije i efikasnije biti podrška gospodarstvenicima kroz jačanje institucionalne pozicije, veću konkurentnosti vlastitih proizvoda i usluga i podršku u procesu digitalne transformacije”, ističu iz Komore.

Dodaju da projekt Digitalne komore teče ugovorenom dinamikom, te se do kraja 2019. godine očekuje završetak projekta, odnosno implementacija platforme sa svim funkcionalnostima. Prva funkcionalnost pokrenuta u sklopu projekta je pilot projekt Gospodarska mreža koja trenutno broji više od 15.000 korisnika. Taj portal na jednom mjestu objedinjuje sve bitne gospodarske informacije kao što su makroekonomski pokazatelji, financijski pokazatelji, opće informacije o gospodarstvu, tražilicu poslovnih subjekata i slično.

“Projekt vodi stručni tim HGK u suradnji s poslovnim i IT konzultantima, a u okviru HGK na razvoju funkcionalnosti sustava, implementiranju i testiranju sustava uključeno je više od 50 osoba, dok je u proces obuke za edukatore uključeno 40 osoba”, reći će iz HGK.

Besplatno korištenje

Navodi da se različitim ostalim aktivnostima u projekt sustavno uključuju svi djelatnici HGK kako bi kvalitetno mogli podržavati buduću komunikaciju putem digitalne platforme te biti podrška članicama i razvijati nove usluge, sukladno zahtjevima članica i tržišnim trendovima.

“Tehnološki projekt razvijaju tvrtke koje su odabrane javnim natječajem, a to su IN2 grupa i Atos, dok je stručno osoblje HGK u suradnji s tvrtkom King ICT razvilo pilot projekt Gospodarska mreža, na osnovi kojeg je testiran suženi skup korisničkih iskustava”, objašnjavaju.

Korištenje usluga Digitalne komore je besplatno. Opći podaci navedeni na servisu se preuzimaju iz sudskog registra i baze OIB–a, a financijski pokazatelji iz Fine. Također, koriste se podaci iz SKDD-a i DZS –a, kao stručne analize, baze i registri HGK.

“Članicama HGK, koje prođu sustav autentifikacije i registriraju se na platformu, bit će dostupne sve bazične e-usluge bez posebnih ograničenja, dok će građanima biti dostupan manji set informacija općeg karaktera. Podaci s portala se ne mogu preuzimati po principu otvorenih podataka, s obzirom na to da se ovdje radi o točno predefinirani funkcionalnostima tražilice poslovnih informacija”, zaključuju iz HGK. v

Sadržaj omogućio HGK

New Report

Close