FOTO: Usred srpnja dvojica mladića otvorila su pogon u kojem proizvode filamente – jedini u Hrvatskoj

Autor: Sergej Novosel Vučković , 05. kolovoz 2019. u 08:45
Cilj je da što više filamenata proizvedu iz prerađene, otpadne plastike

Tvrtka Div Plastic proizvodi filamente, djeliće plastične žice nužne za izradu 3D predmeta.

Usred srpnja, u malom Petrijancu, općini na sjeveru Varaždinske županije i tromeđi s Međimurjem i Slovenijom, dvojica mladića otvorila su pogon u kojem proizvode filamente za 3D (trodimenzionalne) printere. Jedini u Hrvatskoj.

Valentino Jovan i David Lukaček su 28-godišnjaci, prijatelji, prvi je prvostupnik strojarstva, drugi završava studij elektrotehnike, a imaju višegodišnje iskustvo u proizvodnim elektrotehničkim i strojarskim poduzećima. Potaknuti, kažu nam, manjkom određenih proizvoda i usluga i željom za razvijanjem vlastitih originalnih rješenja, lani su u lipnju osnovali tvrtku, nazvali je DiV Plastic (inicijali od osobnih imena u kratici) i krenuli.

"Ipak je najbolji osjećaj kad stvaramo novu vrijednost i pritom se trudimo doprinijeti svojoj zajednici", govori nam Valentino Jovan, jedan od dvojice direktora i poslovnih partnera. David Lukaček se radi pokretanja projekta čak vratio iz Njemačke i s njim preuzeo odgovornost i rizik. Ukupno ih je četvero zaposlenih, a izrađuju filamente, što im je glavna, ne i jedina djelatnost. "Filamenti su zapravo 'tinta' za 3D printere. To je plastična žica koja se izrađuje u 2 promjera i iz nekoliko vrsta materijala ovisno o svojstvima koja želite i u vrlo mnogo različitih boja. S obzirom na to da postoji vrlo velik izbor materijala za printanje i različitih varijacija mi smo se za početak okrenuli proizvodnji filamenata koji su tehnički materijali, a u ponudi imamo još devet materijala u suradnji s partnerima iz Slovenije.

Do kraja godine planiramo još proširiti proizvodnju filamenata na još 3 materijala", objašnjava Jovan. DiV Plastic, dakle, razvija i primjenjuje nove tehnologije u rastućem segmentu 3D ispisa, a cilj im je to raditi i reciklirajući otpadnu plastiku. "Filamenti koje proizvodimo su iz izvorne nove plastike. Što se tiče recikliranja preorijentirali smo se na proizvode uglavnom za primjenu u poljoprivredi (vezice, kopče…) i tu planiramo pretvoriti mnogo reciklirane plastike koja bi završila na odlagalištima u korisne proizvode.

Ciljevi su nam prerađivati minimalno 5-7 tona reciklirane plastike godišnje, nadamo se da ćemo to postići do kraja 2020. godine", ističe Jovan. Kakvo je uopće hrvatsko tržište takva printanja? "Na samom je početku, ja sam s 3D printanjem počeo prije tri godine kad je bilo svega nekoliko desetaka 3D printera. Zadnju godinu to se naglo mijenja, printeri postaju sve jeftiniji i dostupniji tvrtkama, hobistima, učenicima, školama, udrugama. Surađujemo sa školama, udrugama koje se bave tehničkim znanostima, hobistima. Sve više tvrtki je uvidjelo prednosti 3D printanja za izradu protipova, uzoraka, šablona, naprava pa nam se povećava i suradnja s njima", govori mladi direktor. U portfelju im je i djelatnost 3D modeliranja, 3D printanja, izrade proizvodne dokumentacije, dizajn prema željama kupca…

Misle se i širiti, ističu da pripremaju još zanimljivih proizvoda i usluga. Zasad im je fokus hrvatsko tržište, ali čim budu spremni na iskorak u inozemstvo, poduzet će ga. Mladići su proljetos u Ivancu u poduzetničkom centru prošli i program mentoriranja za poduzetnike početnike, predsjednika Hrvatske mreže poslovnih anđela Davorina Štetnera, koji ih je pohvalio. Kako je tad rekao za Poslovni dnevnik, oduševio se kvalitetom i kreativnošću DiV Plastica, za koji vjeruje da će uskoro biti spreman za investiciju poslovnih anđela. "Želio bih zahvaliti gospodinu Davorinu na savjetima vezanim uz poslovanje, bilo je ugodno i korisno na programu mentoriranja i nadam se da ćemo nastaviti suradnju", kaže Jovan, dajući i snimku stanja domaće startup scene.

"Na njoj su uglavnom IT tvrtke. Mislim da je hrvatska startup scena s obzirom na okolnosti relativno dobra. Nedostaju nam stručni kadrovi, od inženjera do stručnjaka u marketingu, nedostaju nam tvornice hardvera da se novo razvijeni proizvodi ne moraju izrađivati u Kini ili negdje vani", misli Valentino Jovan. Kao "friški" poduzetnici susreli su se već i s neuralgičnim točkama sustava.

"Najviše nas je mučio nedostatak informacija i puno polu ili krivih informacija. Teško nam je saznati koje sve uvjete trebamo zadovoljavati, što je potrebno od dokumentacije. Mladi poduzetnici su prepušteni sami sebi da proučavaju, priručnike, zakone i da zaključuju što se odnosi na njih. Kad je u pitanju proizvodnja, pogotovo novije tehnologije tu ste prepušteni sami sebi. Druga najveća prepreka je proslovni prostor, od početka smo tražili onaj prikladan za naš tip proizvodnje, tek nedavno smo uspjeli useliti, a prošlo je skoro godinu dana.

Mladim poduzetnicima dostupni su uglavnom uredi, što je super ako ste IT tvrka, ali čim za funkcioniranje morate imati strojeve tu nastanu problemi. Većina prostora nema odgovarajući prilaz, instalacije…", upozorava Jovan. Srećom, ususret im je izašla Općina Petrijanec, načelnik Željko Posavec prepoznao je potrebe mladih ambicioznih poduzetnika s originalnom djelatnošću. "Općina nam pomaže koliko može i stvarno su nam nekoliko puta izašli ususret, puno su pomogli oko medija i načina prezentacije, daju mnogo korisnih informacija oko novih natječaja za razne potpore.

Od HZZ-a smo dobili potporu od 55.000 kuna i to je stvarno značajno za sve mlade poduzetnike da se snađu u početku. Također smo ostvarili pravo na određene olakšice jer zapošljavamo uglavnom mlade ljude ispod 30 godina", reći će jedan od dvojice čelnika DiV Plastica. Rezultati su im, otkriva, zasad bolji od očekivanog, lani su ukupni prihodi bili 121.791 kunu, dobit nekoliko tisuća kuna. Očekujemo ove godine višestruko povećanje prihoda zbog povećanja opsega posla. Zadovoljni smo situacijom i razvojem, nadamo se da ćemo nastaviti stabilan rast prihoda kao i dosad", zaključuje direktor DiV Plastica Valentino Jovan.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Svaka čast i samo naprijed!

New Report

Close