Peradarstvo je opstalo i razvijalo se iako nikada nije dobilo potpore, no sada mu opasno prijeti sve veći uvoz?

Autor: Božica Babić , 01. lipanj 2014. u 22:00
Andrej Alilović, Valipile

Andrej Alilović potvrđuje probleme u peradarstvu zbog sve većeg uvoza uvoznog mesa vrlo dvojbene kakvoće.

To je aposlutna istina! Do prošle godine kod mesa peradi ostvarivali smo samodostatnost od 92 posto, kod konzumnih jaja 96, no lani od listopada uvoz je sve agresivniji.

Na tržištu vlada prava navala uvoznog mesa vrlo dvojbene kakvoće. Razlika između domaćeg i uvoznog vidljiva je već na prvi pogled da o okusu ne govorim, no radi niže cijene i sve veće besparice pronalazi kupce.

Što je motiv da se u Hrvatskoj prodaje i do 30 posto jeftinije nego na domicilnom tržištu?

Maloprodajne cijene u dijelu zemalja iz kojih nam stiže meso peradi znatno su više nego kod nas i nije samo riječ o većim trgovačkim maržama. Plasiraju nam zapravo svoje viškove, ali i ono što radi vrlo loše kakvoće ne prolazi kod njihovih kupaca.

Može li država povući neke mjere i zaštititi domaću proizvodnju?

Naravno. Godinama smo uvozili meso iz Brazila koji nije zabranio hranidbu peradi mesno-koštanim brašnom. Uvozimo ga i iz zemalja koje perad hrane genetski modificiranom sojom i pšenicom, a Hrvatska se proglasila slobodnom od GMO-a. Predložio sam Ministarstvu poljoprivrede neka Vlada usvoji uredbu kojom će obvezati trgovce da to istaknu na deklaraciji te da pokrenemo osnivanje klastera radi jeftinije proizvodnje stočne hrane za domaću stoku i perad, ali i zbog povećanja proizvodnje za izvoz jer imamo meso vrhunske kakvoće.

Komentirajte prvi

New Report

Close