Ovakav strelovit rast već dugo nije viđen: Mlada osječka tvrtka postaje jedan od svjetskih lidera u svojoj branši

Autor: Marina Biluš , 29. travanj 2022. u 13:42
Foto: pd

Akvizicijom ImmersionRC-a prestaju biti ‘samo’ dobavljač komponenti.

Makoliko tehnološka industrija brza i agilna bila sama po sebi, hrvatska poslovna, pa i sama IT scena dugo nije svjedočila tako strelovitom razvoju neke ‘nove’ kompanije kakav proteklih mjeseci ostvaruje osječka Orqa. Iz startupa specijaliziranog za dron industriju, koji još nije proslavio ni peti rođendan, od početka godine maltene svakog mjeseca stižu vijesti o izuzetnim poslovnim dosezima koji samo podcrtavaju činjenicu da se ova mlada tehnološka tvrtka u zapravo nezamislivo kratkom roku uspjela pozicionirati kao jedan od lidera svoje branše. I to u globalnim razmjerima!

Suosnivači Orqe Srđan Kovačević, Ivan Jelušić i Vlatko Matijević jučer su i službeno potvrdili da su zaključili svoju pionirsku akviziciju preuzimanje 100-postotnog vlasništva u švicarskom ImmersionRC-u, kompaniji koja, kako i sami kažu, uživa status začetnika FPV (first-person view) industrije.

No, udruživanje snaga s ImmersionRC-om, koji cijelo desetljeće kreira inovativnu elektroniku i FPV tehnologije, predstavlja puno više od prvog Orqinog preuzimanja: Ovom su manevrom hrvatski inovatori zapravo zakoračili u sljedeće razvojno poglavlje i započeli s egzekucijom nove strategije Orqe. O čemu je riječ Poslovnom je dnevniku iz Washingtona otkrio Ivan Jelušić:

”Akvizicijom smo tehnološki upotpunili naš portfolio tako da smo sad u mogućnosti klijentima isporučiti potpuna drone rješenja što nam je i novi strateški cilj. Od dobavljača komponenti za dronove, želimo postati tvrtke koja isporučuje gotova drone rješenja”.

Dakle, Orqa će, kako je istaknuo i njezin CEO Srđan Kovačević, na globalnom tržištu moći ponuditi jedan od najcjelovitijih portfelja tehnologija za dronove, što otvara impresivne mogućnosti za daljnji ubrzani rast ove hrvatske kompanije. Da internacionalnom suradnjom ova dva “igrača” nastaje savez koji ima ambicije za globalnu dominaciju u branši potvrdila je jučer i izjava je Anthonyja Cakea, dosad izvršnog direktora ImmersionRC-a, a odsad glavnog direktor za tehnološke inovacije Orqe:

”Nakon više od dvije godine uspješne suradnje, uvjeren sam da je spajanje s Orqom ključan korak za razvoj budućih vrhunskih tehnologija čime ćemo postati najmoćnija tvrtka za inženjering i proizvode u FPV industriji.”

Iz Orqe, koja je globalnu slavu stekla proizvodnjom video-naočala za pilote dronova, poručili su kako potpisivanje ugovora sa švicarskim partnerima prirodni nastavak dosadašnje uspješne suradnje od koje i dalje možemo očekivati značajne inovacije korištenjem najnaprednijih digitalnih tehnologija.

Treba napomenuti da Orqa priču o uspjehu gradi na dosegu daleko većem od samog poslovanja svog startupa. Inicijative koje su pokrenuli ili su u njih uključeni njezini čelni ljudi postavljaju nove temelje za razvoj kompletne tehnološke zajednice i u Hrvatskoj, ali i daleko izvan nje. I s tim su ciljem Kovačević i Jelušić upravo u Washingtonu gdje u sklopu DIGITALEUROPE inicijative američkom tržištu predstavljaju potencijale europske regulative vezane za razvoj industrije dronova i umjetne inteligencije. Suosnivači Orqe tako s američkim kolegama, investitorima i opinion makerima pokušavaju pomiriti razlike među europskim i američkim zakonima koje će, kažu, donijeti brojne dobrobiti i industriji i društvu u cjelini.

Razvoj cijelog ekosustava

Na domaćem terenu pak Orqa je inicirala dugoročno golemu stvar za ubrzani razvoj kompletne hrvatske tehnološke scene. Početkom veljače potpisali su a FERIT-a i FER- om Sporazum o suradnji na projektu dizajna specijaliziranog čipa za bespilotne sustave u Hrvatskoj. Prvi je to takav projekt u našoj zemlji, ali i među prvima u svijetu.

“Iako za to potreban kadar zasad nedostaje u Hrvatskoj, ovim projektom nastojimo graditi kapacitete i učiti inženjere kako bismo pokrenuli razvoj ekosustava čip dizajna u Hrvatskoj u skladu s globalnim trendovima. Suradnja s fakultetima kao generatorima kadra pri tome ima ključnu ulogu. Projektom namjeravamo postići simbiozu komercijalnih potreba s jedne, te akademskog znanja i istraživanja s druge strane”, objasnio je tada Srđan Kovačević dok je dekan FER-a Gordan Gledec poručio da su ovim sporazumom stvorili temelj za daljnji razvoj hrvatskih kompetencija u području dizajna i verifikacije čipova.

“Kroz sporazum će se povezati naša akademska zajednica i hrvatsko gospodarstvo s velikim europskim igračima iz poluvodičke industrije”, rekao je Gledec, dok je njegov kolega s FERIT-a Tomislav Matić napomenuo kako će se provedbom znanstvenih istraživanja u sklopu ove inicijative osigurat će se transfer najaktualnijih znanja i u studijske programe

“To će našim studentima osigurati dodatne kompetencije nužne za tržište rada u ovom području”, izjavio je Matić.

Vratimo li se na poslovne uspjehe same Orqe, treba imati na umu da je osječki tim uvelike zaslužan i za uzlet Defenspherea, estonsko-hrvatskog startupa čiji je najveći pojedinačni dioničar. Prije samo dva tjedna upravo je Poslovni dnevnik prvi pisao o važnom poslu koji je Defensphere sklopio s Paramount Land Systemsom, dijelom internacionalne zrakoplovne i tehnološke kompanije Paramount Groupa. Kroz taj je ugovor dogovoreno inkorporiranje inovativnog sustava Vegvisir Mixed Reality Situational Awareness, koje je kreirao Defensphere, u Paramountovu flotu revolucionarnih oklopnih transportera otpornih na minsko-eksplozivne naprave.

Nove prilike

Uzmemo li u obzir da je s ratom u Ukrajini Europa maltene preko noći zaokrenula prema snažnijim ulaganjima u obranu i sigurnost te da su neke članice, prvenstveno Njemačka, znatno pojačale proračune za obrambene namjene, jasno je da se za obrambenu industriju otvaraju izuzetno potentne nove prilike. U toj branši, u kojoj Hrvatska ima brojne adute, prije svega u pogonima “veterana” HS Produkta i ŠESTAN-BUSCH-a, inovativne tehnološke kompanije poput Orqe, Defenspherea, DOK-ING-a… sad imaju još opipljiviju priliku postati predvodnici nove niše obrambene industrije čija je budućnost nezamisliva bez naprednih rješenja kakva nastaju upravo na domaćem terenu.

Komentirajte prvi

New Report

Close